Tuje - Najlepšie rady a tipy pre pestovanie

Tuje - Najlepšie rady a tipy pre pestovanie
  • 26.09.2023
  • Lenka Biba Slovak

Tuje pochádzajú z rôznych kútov sveta a často si sú aj veľmi podobné. Líšia sa najmä veľkosťou, farbou a spôsobom ich využitia. Zo slovenských záhrad najčastejšie poznáme napríklad tuje Brabant, ktoré sú obľúbené pre živé ploty. Tuja dorastá do výšky piatich metrov a má kužeľovitú podobu koruny. Jej pestovanie nie je náročné, nakoľko dobre znáša aj znečistené prostredie. Ďalšia z často využívaných na živé ploty je Tuja Smaragd pyramidálneho a krásne smaragdovo zeleného vzhľadu.

Tuja Smaragd dostala svoj názov od svojej sýto zelenej farby a je u nás často vysádzaná pre svoju veľmi hustú korunu, ktorá navyše drží tvar, na rozdiel od iných odrôd, ktoré sa časom "rozbiehajú" do strán a vetvy im akoby padajú dole. Tuja Smaragd si navyše drží svoju nádhernú sýto zelenú farbu po celý rok, teda aj v zime, kedy iné tuje môžu hnednúť.

Stala sa pre svoje mnohé výhody najvysádzanejším druhom tuje u nás. Ak uvažujete o výbere rastlín napríklad pre živé ploty, potom by ste určite mali zaradiť do úzkeho výberu práve túto odrodu tuje - tuja Smaragd. Vďaka svojej obľube je rozšírená aj vo všetkých záhradníctvach.

Živý plot z tují - tuja smaragd na živý plot

Tuja západná Smaragd - latinsky Thuja Occidentalis Smaragd - bola vyšľachtená v Dánsku. Tuja ako rod stromov pochádza pôvodom zo severnej Ameriky, odkiaľ sa potom dostala v 16. storočí aj do Európy. Thuja occidentalis Smaragd je krásny vždyzelený strom z čeľade Cypruškovitých.

  • Táto tuja dorastá (pokiaľ ju necháme voľne rásť) do veľkosti až 8 metrov.
  • Väčšinou je ale strihaná, aby vytvorila kompaktnú stenu v živom plote a zároveň vysoký živý plot.

Tuje sú veľmi okrasné dreviny na živé ploty. Líšia sa predovšetkým výškou, od ktorej sa odvíja cena, a farebnosťou. Najobľúbenejším druhom sú jednoznačne Smaragdy, ktoré u nás ako živé ploty vidíme najčastejšie. Je to najmä vďaka tomu, že vytvárajú hustú nepriehľadnú stenu a nie sú tak náročné na údržbu. Ďalším nemenej žiadaným druhom je tuja Brabant, ktorý sa na živý plot hodí najmä vďaka tomu, že rastie viac do šírky.

POZOR - možnou nevýhodou je, že tuje zaberajú pomerne dosť miesta.

  • Nie sú preto vhodné do malých záhrad, v ktorých chcete pestovať aj množstvo iných okrasných rastlín či plodín.
  • S tým súvisí aj fakt, že tuje prekysľujú pôdu, v ktorej rastú. V ich okolí sa preto darí iba rastlinám, ktoré obľubujú kyslejší substrát. 

Tuja Smaragd - čím je výnimočná?

Tuja smaragd patrí medzi najvyhľadávanejšie okrasné dreviny, hlavne na živý plot. Živý plot z tuje smaragd je štandardom v našich okrasných záhradách. Poznáme veľa druhov tuje a tuje smaragd, hlavné rozdelenie okrasnej dreviny tuje je na tuja západná a tuja východná

Prečo tuja smaragd?

Tuja smaragd je azda najobľúbenejšia záhradná drevina. Tuja smaragd má nádherný kužeľovitý, bezúdržbový vzhľad. Má sýtozelené ihličie, ktoré si zachová aj v zime. Najrýchlejší rast dosahuje na slnečnom mieste, prípadne v polotieni. Nie je náročná na pôdu ani zavlažovanie, avšak pri výdatnom polievaní sa odvďačí rýchlejším rastom.

  • Tuja smaragd dosahuje priemerný ročný nárast až 50 cm.
  • Najčastejšie je využívaná na bezúdržbové živé ploty, nemusí sa strihať.
  • Tuja smaragd sa pestuje aj na terasách a balkónoch a môže sa tvarovať do špirál, guličiek, prípadne do iných tvarov.
  • Ak si želáte spomalenie rastu do výšky, ostrihajte tujke smaragd v druhej polovici augusta maximálne tri štvrtiny čerstvých jednoročných výhonkov. Ak túžite po živom plote výšky 2 metre, vysaďte 2 x tuja smaragd na bežný meter.

V prípade nižších živých plotov z tohto druhu tuje smaragd, môžete vysádzať až 3 x tuja smaragd na meter. Pri plotoch do výšky 1 metra dokonc až 4 x tuja smaragd na bežný meter. Možnosť celoročnej výsadby, keďže nami predávané rastlinstvo je pestované a zakorenené v črepníkoch.

Ako sadiť tuje?

Pre výsadbu do živého plota vykopeme ryhu približne na 1,5x šírku balu rastlín, ktoré budeme sadiť. Hĺbku vytvoríme o niečo väčšiu ako je hĺbka balu, pretože je dobré pred umiestnením tuje pôdu pod ňou prekypriť a najlepšie aj premiešať so substrátom určeným na okrasné dreviny alebo substrátom pre ihličnany. Potom už môžeme tuje do takto vykopanej diery (ryhy) umiestniť tak, aby bol bal celý pod zemou. Dôležité je, aby nebol Smaragd príliš "utopený" v hĺbke, strom by potom mohol uhynúť. Ak sadíme živý plot, môžeme Smaragd vysadiť vo vzdialenosti 50cm od seba.

Neprehliadnite: Ako strihať ruže po odkvitnutí? Poradíme vám ten najlepší postup!

Tuje

Zdroj: pinterest.com/deccoria.pl

Ako strihať tuje?

Ako a kedy strihať tuje? Existuje niekoľko odlišných prístupov k tomu, ako a kedy strihať najlepšie strihať tuje. Niektorí odporúčajú strihať len v časovom intervale od mája do konca augusta, iní naopak hovoria o oveľa dlhšom časovom úseku. Všeobecne sa odporúča vybrať si na termín orezávania stromov letné mesiace, kedy je tok miazgy vo vetvách slabší. Novým prírastkom tak poskytneme dostatok času, aby dorástli do zimy. 

  • Strihaniu tují v termíne od novembra do sklonku februára sa radšej vyhnite. Ranky na vetvách zavinené strihaním sa za mrazivého počasia nemôžu uzdraviť. Taktiež nie je vhodné strihať tuje počas najhorúcejších letných dní.
  • Záhradkári, ktorí tuje strihajú dvakrát ročne, nechávajú medzi oboma termínmi dostatočný časový odstup. Najčastejšie vykonávajú prvý rez na jar a druhý koncom leta leta – ideálne v auguste, kedy vykonávame aj strih egrešov či ovocných stromov.
  • Aby mohla tuja vytvárať krásne zelené ihličie, potrebuje slnečné svetlo. Ak široká vrchná časť tuje zatieni nižšie časti rastliny, neprenikne k nim dosť lúčov. Vo výsledku budú prízemné vetvy zdrevnatené a bez ihličia.
  • Preto je potrebné tuje zastrihávať od mlada tak, aby bola ich spodná časť širšia a postupne sa zužovala smerom nahor. Tento sklon nemusí byť príliš výrazný, stačí 5 až 10°. Ak dodržíme tento princíp rezu, husté a zdravé zelené ihličie budeme mať až po úroveň zeme.
  • Dobrým pomocníkom na rez tují sú elektrické nožnice na živé ploty, no v prípade menšieho počtu rastlín si vystačíte aj s veľkými záhradnými nožnicami. Pre starostlivosť o vyššie stromy odporúčame siahnuť po nožniciach s teleskopickou rukoväťou.
  • S rezom tují začíname z okraja živého plota, striháme zdola smerom nahor. V dolnej časti je zvyčajne menej nových prírastkov, takže si ľahko stanovíme uhol strihu tují smerom hore. Tuje striháme z viacerých smerov (zdola - nahor, z boku na bok aj zhora - nadol), čím predídeme dlhým výhonkom a zaistí plný a zdravý vzhľad živého plotu v budúcnosti.
  • Hĺbku rezu volíme takú, aby nám nezostali žiadne vyčnievajúce vetvičky, ale ani miesta bez ihličia. Iba vetvičky so zeleným ihličím totižto vytvárajú nové výhonky, takže nikdy nestriháme až do drevených častí bez ihličia. Tieto miesta by už nikdy nemuseli dorásť.
  • Mladý vrchol tuje môžeme skrátiť až o pol metra za rok. Takýmto zmladzovacím rezom zabezpečíme, aby tuja smerovala viac živín a vody do nižších častí rastliny, čím sa rovnomerne zahustí. Taktiež dosiahneme rovnakú výšku celého živého plota.

Kedy strihať tuje?

Strihať tuje je lepšie až keď strom dobre zakorení. Minimálne je dobré nechať ich 2 až 3 mesiace v kľude koreniť. V priebehu tejto doby je nutná pravidelná zálievka. Potom môžeme zastrihnúť tuje špičku. To isté opakujeme ďalší rok.

Od tretieho roku môžeme už Smaragd orezať zboku aj zvrchu zároveň.

  • Zastrihávanie zvrchu nám spôsobí, že strom začne viac hustnúť do šírky a krásne nám tak postupom času uzavrie celý živý plot.
  • Tuja Smaragd má po zakorenení ročné prírastky až 30 cm.
  • Za tri roky vám tak z 1,5 metrovej rastliny vznikne 2,5 metrová.

Strihanie tují na jeseň

Jesenné strihanie tují by sme mali stihnúť v septembri, najneskôr začiatkom októbra. V tomto období pravidelne vykonávame aj strihanie ihličnanov. Tento rez plní tvarovaciu úlohu. Jeho cieľom je preriediť hustý porast, určiť finálny tvar rastliny a zabrániť rozrastaniu do neželaných smerov.

Strihanie tují na jar

Na jar sa tuje strihajú od konca mája do polovice júna, teda vtedy, keď sa začnú objavovať nové výhonky. Jarným rezom odstránime všetky konáre, ktoré sa v zime poškodili, a upravíme tvar živého plota podľa svojho vkusu. Jarný rez dáva živému plotu prirodzenejší vzhľad. Letné výhonky dokážu pekne zjemniť ostré kontúry a zakryť odrezané konce konárov. 

Strihanie tují raz ročne: koniec leta

Niektorí záhradkári odporúčajú strihať tuje až koncom leta – od 15. do 30. augusta, teda na konci obdobia rastu. Rany sa stihnú zaceliť aj v chladnejších polohách a živý plot si udrží pevný kužeľovitý tvar po celú zimu. Na konci leta sa nemusíte obávať ani toho, že rezom vyrušíte vtáky, ktoré v tuji hniezdia.

Strihanie tují dvakrát ročne

Ak sú tuje mladé a prudko rastú, môžete ich rezať dvakrát v roku. Prvé strihanie je vždy zmladzovacie a prebieha na jar. Slúži na tvarovanie živého plota a odstránenie konárov, ktoré sa poškodili počas zimy. Druhý rez odložte na prelom leta a jesene. Účelom tohto strihania je dodať živému plotu finálny tvar, ktorý bude mať po celú zimu.

Tuja Smaragd - hnojenie

Hnojenie bezprostredne po výsadbe je vhodné vykonávať u sadeníc zakúpených v kvetináči. Pri rastlinách zakúpených s holými koreňmi sa ale hnojenie ihneď po výsadbe neodporúča. Priebežne sa potom tuja Smaragd hnojí zvyčajne asi trikrát do roka.

  • Hnojivo sa aplikuje ku koreňom, nie na rastlinu, aby sa nespálili vetvičky.
  • Hnojíme zhruba od apríla do júla.

Tuje a zálievka

Zalievanie je nevyhnutné predovšetkým v období sucha. Obvzlášť je nevyhnutné na slnečnom a suchom stanovišti. Pomôže aj mulčovacia kôra ktorá zabraňuje nadmernému odparovaniu vlahy z pôdy.

Odporúčame aj: Najkrajšie rastliny do tieňa, ktoré ozdobia i ten najtemnejší kút záhrady

Tuje

Zdroj: pinterest.com/gardenista.hu

Vysychanie a hnednutie tují - pomôže strihanie?

Hnednutie vetvičiek tuje v strede koruny je prirodzený jav. Hnednutie a suché vetvičky zvonka sa prejavujú najmä po zime - na jar. Pokiaľ na týchto vetvičkách nevidíte žiadne známky poškodenia hmyzom alebo hubovým ochorením, jedná sa len o stav spôsobený zmenami teplôt, nedostatkom vlahy alebo jej nadbytkom.

Tuje môžu hnednúť aj v prípade, že sú vysadené príliš nahusto. V takomto prípade pomôže preriedenie suchých konárov. Pravidelným strihaním a tvarovaním zabezpečíme tuji rastúcej v živom plote s lepším prístupom k slnečnému žiareniu.

Škodcovia tují

Známy škodca, ktorý napáda tuje a iné ihličnaté dreviny, je lykokaz tujový.

  • Ten vyhryzáva do vetvičiek chodbičky, do ktorých kladie vajíčka.
  • Poškodené dreviny chradnú a hnednú.

Nebezpečné sú tiež roztoče – pavúkovce.

  • Vetvičky napadnuté roztočmi strácajú farbu, blednú, až neskôr prechádzajú do žltohneda.

Postrek na tuje

Vysychanie a hnednutie tují spôsobené škodcami môžeme riešiť chemickým postrekom. Z biologických prípravkov dobre zaberá prípravok na báze spinosadu. Do postrekovej kvapaliny sa odporúča pridať zmáčadlo.

Tip redakcie - domácou alternatívou je roztok z horkej soli – 200 až 500 g soli rozpustíme v 10 litroch vody.

Zaujme vás: Vŕtaná studňa v záhrade: 5 rád, ktoré vám pomôžu pri jej plánovaní!

Tuje - inšpirácie do záhrady

Tuje

Zdroj: pinterest.com/vk.com

Tuje

Zdroj: pinterest.com/diynetwork.com

Tuje

Zdroj: pinterest.com/DonnaWeber

Tuje

Zdroj: pinterest.com/youtube.com

Tuje

Zdroj: pinterest.com/naturehills.com

Tuje

Zdroj: pinterest.com/fast-growing-trees.com

Úvodná foto - zdroj - pinterest.com/odkrywamyzakryte.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní