Najkrajšie rastliny do tieňa, ktoré ozdobia i ten najtemnejší kút záhrady

Najkrajšie rastliny do tieňa, ktoré ozdobia i ten najtemnejší kút záhrady
  • 20.07.2023
  • Michaela Kožáková

Počas horúcich letných dní radi oceníme tieň, ktorý nám poskytujú stromy či obrastené pergoly na našej záhrade. Čo však vyhovuje nám, nemusí vyhovovať niektorým rastlinám a často sa stáva, že tienisté miesta v záhradách zostávajú nevýrazné a zabudnuté.

Avšak i z miesta, na ktoré nesvieti slnko sa môže stať ozdoba a pýcha našej záhrady. Stačí tam nasadiť rastliny vhodné do tieňa, ktoré sú stavané na život bez pravidelného prísunu slnečných lúčov. Ktoré z kvitnúcich trvaliek do tieňa či tieňomilných rastlín premenia váš tienistý kút na príjemnú a krásnu oázu? Ktoré z nich patria medzi tie najkrajšie?

Ako vyberať rastliny do tieňa?

Tienisté stanovištia možno nájsť vo väčšine záhrad. Často sa nachádzajú pri úpätí múrov alebo pod plytko koreniacimi vyššími drevinami, ktoré z pôdy intenzívne čerpajú vlahu a živiny a tie potom neostávajú pre iné rastliny. No aj v takýchto zložitých podmienkach však prosperuje niekoľko bežne dostupných a nenáročných rastlín. 

Podľa toho, koľko priameho alebo rozptýleného svetla dopadá počas dňa na dané stanovisko vyberajte aj rastliny do tieňa. Vedeli ste, že čím tmavšiu zelenú farbu majú listy, tým je trvalka alebo letnička vhodnejšia do tieňa a tým sa jej bude lepšie dariť na tienistom stanovisku? Tento fakt vám poslúži ako pomôcka pri výbere rastlín a trvaliek do tieňa.

Pri výsadbe rastlín do tieňa nezabúdajte na to, že záhony v zatienenom prostredí treba vysádzať tak, aby jeden druh nepotláčal druhý a aby tie rastliny, ktoré sa zaťahujú na jeseň, neboli vedľa seba, a tak nevzniklo prázdne miesto.

Odporúčame: Ako strihať ruže po odkvitnutí? Poradíme vám ten najlepší postup!

Astilba

Zdroj: INSTAGRAM/roses_garden_liza

Astilba

Pútavá astilba, ktorá patrí medzi najkrajšie tieňomilné rastliny, pochádza z horských roklín a lesov Ázie a Severnej Ameriky. V záhradách zdobí tienisté vlhké zákutia, ktorým dodáva farbu a zaujímavú textúru.

Vyniká sýtymi farbami kvetov od bielej, červenej, ružovej až po modrú. Zaujme aj krásnymi listami v rôznych farbách od zelenej až po vínovo červenú, v závislosti od odrody.

Astilbu si môžete rozmnožiť delením trsov alebo koreňovými odkopkami ideálne začiatkom jari alebo na jeseň. Zaujímavosťou týchto kvetov do tieňa je, že ich neobžierajú slimáky ani slizniaky v záhrade.

Koleus

Zdroj: INSTAGRAM/coleusbrasil

Koleus

Poznáte žihľavu, ktorá nepŕhli? Koleus, známy tiež ako africká žihľava, je jednou z najpútavejších trvaliek do tieňa, ktorá pochádza z tropickej Afriky. U nás sa koleusy pestujú ako letničky, izbové rastliny alebo sú vhodné i ako kvety na tienistý balkón

Očaria vás nádherne vyfarbeným olistením, ktoré býva vo výrazných farbách od zelenej, sýto žltej, červenej, ružovej a ich kombinácií. Kvitnú drobnými modrými alebo bielymi kvietkami.

Kolues sa odporúča zaštipovať - odstraňovať tvoriace sa súkvetia. Udržíte tým kompaktný tvar rastliny. Na to, aby sa rastlina ukázala v plnej kráse vyžaduje polotieň a miernu zálievku. 

Pozri aj: Penstemon 'Garnet' - dráčik: Spoznajte a naučte sa pestovať túto rastlinku správne!

Enkiant

Zdroj: INSTAGRAM/neuelandschaftsgestaltung

Zvonkovec

Zvonkovec, enkiant zvončekovitý, patrí medzi obľúbené okrasné kríky do tieňa. Ide o padavý ker so zúbkatými listami strednej veľkosti. Pestuje sa najmä pre krásne zvončekovité kvety červenej farby a jej odtieňov.

Krík je plne mrazuvzdorný a preferuje rašelinové a kyslé pôdy. Vysadiť si ho môžete ako solitér, pristane mu to i v skupinovej výsadbe, pri jazierku a okrajoch vodných plôch. Pekne doplní i azalky, rododendrony či mamoty.

Plamienok

Zdroj: INSTAGRAM/susanoestdahl

Plamienok horský

Plamienok horský je jednou z najkrajších popínavých rastlín do tieňa. Plamienok ponúka hustý porast, ktorý ozdobí ploty, múry, záhradný altán alebo pergoly a príjemne voňajúce kvety, ktoré sú podľa kultivaru biele, ružové alebo jemne fialové.

Ak sa chcete tešiť z každoročnej záplavy kvetov, zasaďte túto rastlinu tam, kde bude chránená tieňom a bude mať dostatočný priestor pre rast. Bohaté kvitnutie môžete podporiť aj pravidelným prihnojovaním.

Počas veľmi studených zím môže plamienok omrznúť, ba dokonca i zamrznúť. Chráňte ho preto vysokou vrstvou lístia (až do výšky kolien), ktorú zaťažíte trochou čečiny. 

Pozri aj: Ačokča - dôvody, prečo by táto zelenina nemala chýbať ani vo vašej záhrade

Hortenzia

Zdroj: INSTAGRAM/tty_5028

Hortenzia dubolistá

Veľkú parádu v zabudnutom tienistom kúte vašej záhrady dokáže spraviť i hortenzia dubolistá. Táto kráska má nezvyčajne tvarované listy, ktoré sa na jeseň farbia do tmavočervena, bohato kvitne a jej veľkou výhodou je aj odolnosť voči väčšiemu suchu. U starších kríkov zaujme aj odlupujúca sa kôra v škoricovej hnedej farbe.

Hortenzia dubolistá predstavuje opadavý ker dorastajúci do výšky približne 1,5 až 2 metre. Vyhovuje jej polotieň a obľubuje mierne kyslú a vlhkejšiu, nie premáčanú pôdu. Nedarí sa jej na slnečných miestach. Túto pomerne raritnú rastlinu netreba strihať, na konci zimy vždy stačí odstrániť suché alebo poškodené výhonky.

Borievka rozprestretá

Zdroj: INSTAGRAM/manuel_cordes_

Borievka rozprestretá

Ak hľadáte nejaké okrasné dreviny do tieňa, tak určite neodoláte dekoratívnej borievke rozprestretej. Tento žiarivo zelený ihličnan s modrastým nádychom je veľmi hustý a kompaktný a hodí sa na výsadbu do záhradných skaliek a popri múrikoch a schodoch. 

Borievka je mrazuvzdorná a zaujímavá po celý rok svojím sfarbením a štruktúrou ihličia. Do vašej záhrady vnesie paletu rozmanitých tvarov a farieb. Ide tiež o jednu z najcennejších pôdokryvných rastlín vysádzaných v záhradách.

Zaujme ťa tiež: Ako si poradiť s hrabošom v záhrade? Vyskúšajte TIETO overené triky

Hosta

Zdroj: INSTAGRAM/hostalove, Hosta

Medzi ďalšie tieňomilné rastliny patria:

  • Lobelka
  • Jazyčník
  • Hosta
  • Hluchavka škvrnitá
  • Bergénia
  • Papraď jelení jazyk
  • Heuchera
  • Prýštec
  • Brečtan
  • Pavinič trojlaločný
  • Kyslička

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní