Ako vybrať záhradný altán, kam ho umiesniť a aký materiál zvoliť?

Ako vybrať záhradný altán, kam ho umiesniť a aký materiál zvoliť?
  • 21.04.2022
  • Michaela Kožáková

Mnohí z nás si nevieme predstaviť mať záhradu bez altánku. Záhradný prístrešok alebo altán je nielen skvelým doplnkom a praktickým prvkom, ale aj estetickým vylepšením, ktoré poskytuje priestor pre oddych, príjemné posedenie s priateľmi, letnú grilovačku a dokonca vám môže poslúžiť i na sušenie byliniek, či v zime na úschovu záhradného nábytku. Altány rozširujú životný priestor vašej chalupy či chaty a tiež výrazne predlžujú pôžitok z vonkajšieho bývania takmer počas celého roka. Okrem funkčnosti, altány môžu vkusne doplniť váš záhradný priestor a byť tak potešením i pre oko.

Kde sa vlastne altánky vzali? História týchto voľne stojacich stavieb siaha už do obdobia pred 5000 rokmi. Altány vznikali v egyptských záhradách a ako prví ich vlastnili členovia významných a majetných rodín. Verili, že ich záhrady predstavujú pozemské raje a vezmú si ich so sebou aj do posmrtného života. Populárne však boli i v iných krajinách. Altánky podobné malým chrámom s vyobrazeniami bohov si stavali zámožní Rimania a obyvatelia Pompejí.

Vy ešte žiadny altán nemáte? Alebo uvažujete nad tým, že by ste si i vy zaobstarali toto miesto na relaxáciu a odpočinok po únavných záhradných prácach? My vám poradíme, kam altán umiestniť a ako vybrať ten správny.

Pozri aj: Záhradný domček na náradie: Skvelé triky, ako v ňom udržať poriadok

Záhradný altán

Zdroj: shutterstock

Kam umiestniť altán?

Dôležitým kritériom pri výbere záhradného altánku či prístrešku je veľkosť pozemku, požiadavka na sezónnosť a tiež to, na čo by vám mal poslúžiť. Práve to, ako budete altán využívať vám napovie, kam ho máte umiestniť. Ak plánujete používať altánok na vonkajšie stolovanie, potom je vhodné umiestniť ho bližšie k domu, aby ste nemuseli chodiť ďaleko po jedlo. Chcete si vytvoriť oázu pokoja a mať miesto, kde si v kľude a tichu prečítate obľúbenú knihu? Tak umiestnite altán niekde ďalej od domu. Bežne sa altány nachádzajú pri bazénoch a vonkajších kuchyniach, aby poskytli tieň v horúcich letných dňoch.

Napriek tomu, že altánok predstavuje dominantu celej záhrady, neznamená to, že musí stáť v jej strede. Ideálnym miestom môže byť i okraj záhrady s výhľadom na zvyšok pozemku. Pri výbere prístrešku nezabudnite brať do úvahy i vzdialenosť od ulice a susedov. Vďaka tomu vás pri oddychu v altánku nebude nič rušiť, a ani vy nebudete prekážať ostatným hlukom či dymom zo záhradného krbu pri grilovaní.

Ideálne umiestnenie záhradného altánu je otázkou vašich priorít. Niekto kupuje altán z dôvodu, aby skrášlil vzhľad svojej záhrady či obydlia, a preto ho umiestni tak, aby vyplnil prázdny priestor na záhrade. Iný zase hľadá riešenie pre vonkajšie stolovanie za každého počasia. 

Ako vybrať altán do záhrady?

Skôr než pristúpite k samotnej kúpe alebo obstaraniu prístreška, rozhodnite sa, či má mať altánok sezónny alebo celoročný charakter. Ak sa prikloníte k sezónnej variante, vyberajte medzi párty stanmi alebo prenosnými altánmi. Tieto však majú nevýhodu v tom, že ich konštrukcia väčšinou neodolá náporom silného vetra alebo prudkým dažďom. Na druhej strane ich plusom je jednoduchá montáž a demontáž. Medzi ďalšie výhody patrí tiež cena, nízka hmotnosť a ľahká prenosnosť. Vybrať si môžete z veľkého množstva rozmerov, farieb i dizajnového prevedenia. Ak máte malú záhradu, najvhodnejšou alternatívou je pravdepodobne skladací, prenosný altánok, ktorý môžete v prípade potreby zložiť alebo preniesť.

Chcete využívať altán celoročne? V tomto prípade vsaďte na záhradné prístrešky, pri ktorých máte niekoľko možností. Najčastejšie sa stretávame s altánkom z dreva. Môžete si však vybrať aj murovaný altán. Pretože sa jedná o stavby trvalého charakteru, ich realizáciu je potrebné riešiť s úradmi a susedmi. Stavba pevného záhradného altánku je finančne pomerne náročná a na pomoc si budete musieť zavolať remeselníkov. 

Pri výbere altánu zvážte tiež jeho veľkosť. Pre koľko ľudí by mal byť? Najčastejšou a najobľúbenejšou voľbou je veľkosť 3×3 metre, ktorá je vhodná pre menšie rodiny (4 členov). Pod väčšiu variantu s veľkosťou 3×6 metre sa vojde 8 a viac osôb. Berte tiež do úvahy veľkosť, druh a počet kusov záhradného nábytku, ktorý chcete do altánu umiestniť. 

Drevený záhradný altán

Zdroj: shutterstock

Drevený záhradný altánok

Drevený altán môžete kúpiť už hotový, dať si ho vyrobiť na mieru alebo si ho sami postaviť. Vzhľad altánku prispôsobte celkovej podobe vašej záhrady a domu tak, aby bol ozdobou celého pozemku. K modernému bungalovu alebo k nadčasovej minimalistickej záhrade sa bude viac hodiť jednoduchý dizajn s otvorenými stenami. Tradičný vidiecky štýl podčiarkne altánok z guľatiny alebo kombinácie dreva a kameňa. 

Drevené záhradné altány sú najlepšou voľbou do rozľahlých záhrad. Majte však na pamäti, že základ by mala tvoriť betónová doska, ktorá bude konštrukciu chrániť pred vlhkom, a tým predĺži životnosť stavby. Ďalšou možnosťou je ukotvenie nosných stĺpikov do betónových pätiek alebo skrutiek.

Murovaný záhradný altánok

Murovaný altánok pôsobí mohutným a majestátnym dojmom. Jedná sa o finančne náročnejšiu záležitosť. Výhodou murovaného altánu je však dlhšia životnosť. Ak premýšľate práve nad touto možnosťou, vopred zvážte rozmery altánku. Celá stavba by mala prirodzene zapadnúť do celkového vzhľadu vašej záhrady. Murovaný altán môžete dozdobiť tehlou alebo dekoratívnym kameňom, a tak mu dodať zaujímavú formu.

Pergola namiesto altánku

Pergola sa od záhradného altánu líši tým, že väčšinou nejde o samostatne stojaci objekt. Najčastejšie je pozdĺžne umiestnená pri dome, chate alebo chalupe a vytvára zastrešené posedenie pre stolovanie vonku. Zostrojená je zo štyroch alebo šiestich stĺpov, ktoré sú v hornej časti spojené za pomoci trámov. Tým, že je pergola umiestnená v tesnej blízkosti domu, máte nablízku kuchyňu, z ktorej ľahko prenesiete jedlo či potrebný riad. Ak začne pršať, rýchlo sa presuniete dovnútra a pri zotmení stačí rozsvietiť v niektorej z miestností, ktoré majú okná pod pergolou. Výhodou pergoly je i jej inštalácia, ktorá je jednoduchšia ako stavba altánku. Pre zastrešenie si môžete vybrať rôzne materiály. Často používaným je priesvitný polykarbonát, vďaka ktorému vám pergola neuberie svetlo prúdiace do vášho domu cez okná umiestnené pod prístreškom.

Neprehliadni: TOP kvitnúce dreviny – ktoré skrášlia a rozvoňajú tvoju záhradu?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní