Záhradný krb: Kam ho umiestniť a aký materiál naň použiť?

Záhradný krb: Kam ho umiestniť a aký materiál naň použiť?
  • 07.04.2022
  • Michaela Kožáková

Pribúdajúci počet slnečných a teplých dní nás láka do záhrad, na chalupy alebo jednoducho do prírody. Tí, ktorí chatu či záhradu nemajú, ticho závidia tým, ktorí začínajú čistiť krby či záhradné grily a zahajujú grilovaciu sezónu. Obchody sa začínajú plniť klobáskami, špekáčikmi, marinádami a nám sa zbiehajú slinky. Všetkým chutí vonku lepšie ako niekde v kuchyni za stolom. A nevadí nám ani nejaká otravná osa či bzučiaca mucha. Základom každej poriadnej grilovačky či opekačky, okrem chutného jedla, pitia a dobrej spoločnosti, je i záhradný krb. Ak ho ešte nemáte alebo plánujete si jeden zaobstarať, nechajte si od nás poradiť, prípadne sa inšpirovať.

Kam umiestniť záhrady krb?

Pri vyberaní záhradného krbu nezabúdajme na správne miesto, kam ho umiestniť. V prvom rade musíme zohľadniť veľkosť krbu, a to z dôvodu, že krby sú často kľúčovým parametrom záhradného priestoru a hneď každému padnú do oka, takže by sme ho mali vhodne začleniť do prostredia záhrady. Krb môžeme umiestniť k plotu, do rohu záhrady, do altánu – mali by sme však myslieť aj na to, aby sme umiestnením krbu nerušili pokoj susedov neskorými grilovačkami s priateľmi či neobťažovali ich rôznymi pachmi. 

Z akého materiálu by mal záhradný krb byť?

Nekupujte podozrivo lacné krby. Dbajte na kvalitu použitých materiálov – predsa len krb bude stáť vonku a musí okrem vysokej teploty odolať i poveternostným vplyvom. Ak sa pustíte do stavby krbu sami, zvoľte si lícové tehly, ktoré sú mrazuvzdorné a nenasiakavé. Na ich lepenie a pripevňovanie použite špeciálnu maltu, ktorá neobsahuje vápno. Ak si zvolíte šamotové tehly, na prácu s nimi je určená špeciálna šamotová zmes na lepenie. Medzi luxusnejšie varianty patria krby s kamenným obložením alebo originálne hlinené pece. Betónové a prefabrikované krby sa zase vyznačujú nižšou cenou a výbornou odolnosťou. Môžete si vybrať zo sériovo vyrábaných skladačiek, ktoré sú charakteristické jednoduchou montážou, opakovateľným rozobratím a premiestnením krbu. Menej obvyklé, ale veľmi zaujímavé, sú krby z liatiny a ocele.

Na čo bude krb slúžiť?

Skôr než sa pustíte do stavby alebo kúpy krbu, vezmite do úvahy jeden dôležitý fakt – dym. Ten zostáva dlho horúci a môže vás i ostatných stolujúcich obťažovať, ak sa krb nachádza v prílišnej blízkosti sedenia. Nevhodné je tiež umiestniť krb v blízkosti okien vášho alebo susedovho domu. Krby a ohniská, ktorých účelom je iba navodiť atmosféru a zahriať počas chladných večerov, možno umiestniť kamkoľvek, dokonca i na terasu. Krb okrem klasického grilovania môže byť rozšírený i o pec na prípravu pizze alebo tiež o údiareň. 

Nezabudnite tiež na správnu dĺžku komína, aby mal komín poriadny ťah a spaliny pri horení odchádzali, tam kam majú. Platí tu pravidlo – čím väčšie ohnisko, tým vyšší by mal byť komín. Základnou súčasťou vybavenia je strieška komína záhradného krbu, ktorá zabráni zatekaniu vody do krbu, ako aj splavovaniu nečistôt priamo na grilovaciu mriežku. Aby sa dym odvádzal do voľného priestoru, nestavajte krb na náveternej strane. Umiestnite ho tak, aby bol chránený pred prevládajúcimi vetrami múrom či vyšším plotom. 

Keď už viete, ako a kam postaviť váš krb, nechajte sa inšpirovať niekoľkými krásnymi kúskami. 

Pozri aj: Záhradný domček na náradie: Skvelé triky, ako v ňom udržať poriadok

Krb ako súčasť altánku

Zdroj: pinterest.com

Krb ako súčasť altánku

Príjemné posedenie či skvelá grilovačka sa môže konať za dažďa či nepriaznivého počasia, ak je záhradný krb súčasťou altánu. Je to veľmi praktické a pohodlné riešenie, ktoré zároveň i dobre vyzerá. 

Kamenný krb

Zdroj: pinterest.com

Kamenný krb

Kamenný alebo kameňom obložený krb je skutočne ozdobou a pýchou celého záhradného priestoru. Vďaka rôznym odtieňom a farbám kameňov si môžete vybrať krb, ktorý sa dokonale hodí do vašej záhrady. Trochu netradičný, ale zato veľmi zaujímavý je krb tvorený pevným vyformovaným pletivom naplneným okruhliakmi. 

Krb na taliansky štýl

Zdroj: pinterest.com

Krb na taliansky štýl

Milovníci Talianska určite neodolajú mohutným dekoratívnym krbom, ktoré priam pozývajú na večerné posedenie s priateľmi.  

Moderný krb

Zdroj: pinterest.com

Moderný záhradný krb

Ak hľadáte niečo nadčasové a vkusné, stavte na pútavé krby v modernom štýle, ktoré zaujmú svojim prevedením a čistými líniami. 

Pre milovníkov pizze

Zdroj: pinterest.com

Pre všetkých milovníkov pizze

V krbe okrem klobások či nakladaných kuracích krídiel si môžete pripraviť i chrumkavú pizzu. Nechajte si rozšíriť váš krb o pec a uvidíte, ako sa k vám budú hostia stále vracať. 

Netradičný krb

Zdroj: pinterest.com

Netradičný krb

Ak máte radi inakosť vo všetkých smeroch a hľadáte praktický, nevšedný krb, ktorý nemá každý druhý sused, zvoľte si menej tradičný variant. Ak chcete tento váš projekt posunúť na úplne iný level, najmite si dizajnéra, ktorý vám navrhne záhradný krb presne podľa vašich predstáv.

Tehlový krb

Zdroj: pinterest.com

Krb z tehál

A naopak, ak hľadáte klasiku, zaobstarajte si alebo postavte sami záhradný krb z tehál. Takýto krb je pekný, skvele zapadne do záhradného prostredia a pôsobí veľmi príjemným a teplým dojmom. 

Dizajnový krb

Zdroj: pinterest.com

Dizajnový záhradný krb

Dizajnový krb zo zliatiny je skvelým riešením pre malé záhrady. Jeho výhodou je, že ho môžete na zimu uložiť do garáže či záhradného domčeka. 

Ohnisko

Zdroj: pinterest.com

Ohnisko

Pre tých, ktorí nostalgicky spomínajú na detstvo pri táboráku a nehľadajú nič sofistikované, ale pritom elegantné a praktické, je ideálnou voľbou ohnisko. Môžete si ho postaviť sami pomocou odolných betónových tvárnic či tehál, alebo si kúpte veľkú misu na oheň v špecializovaných predajniach. 

Zaujme ťa: Skalky do záhrady: Ako ich založiť, vhodné kvety a množstvo inšpirácií


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní