Čakanka ako ju nepoznáte. Viete o všetkých jej super účinkoch?

Čakanka ako ju nepoznáte. Viete o všetkých jej super účinkoch?
  • 29.03.2022
  • Lenka Biba Slovak

    • Zdieľaj:
  • 0

Legenda hovorí, že krásne svetlomodré kvety čakanky vznikli zo sĺz modrookej princeznej, ktorá márne čakala na svojho milého. Aj preto vraj čakanku možno nájsť najčastejšie popri cestách, ktoré symbolizujú cesty životom, odchody a lúčenia. Nech už sa táto legenda zakladá na pravde alebo nie, čakanka vždy bola a aj je „super rastlinou“, ktorá má blahodarné účinky pre naše telo aj myseľ.

Čo je vlastne čakanka?

Čakanka obyčajná, ľudovo čakanka, je rastlina, ktorá je na našom území veľmi rozšírená a na veľa miestach rastie dokonca ako burina. Má nádherné svetlomodré kvety a môže dosahovať výšku až 120 centimetrov. Je známa už zo starovekého Egypta, no k nám prišla zo stredomorskej oblasti. Používa sa predovšetkým v potravinárstve, v liečiteľstve, ale spracováva sa aj na bezkofeínovú kávu.

Káva z čakanky je vhodná najmä pre tehotné ženy, ktoré sa musia načas vzdať kofeínu. Oproti klasickej káve má aj ďalšiu výhodu – zlepšuje rovnováhu krvi a plazmy. Okrem toho znižuje riziko ochorení srdca a ciev.

Doba zberu je od júla do augusta, pričom zbierame:

  • koreň,
  • kvitnúcu vňať,
  • prípadne iba kvety samotné.

Nadzemnú časť čakanky zbierame v období kvitnutia, v júli a v auguste, korene vykopávame na jeseň, zväčša v októbri. Časti rastliny sa sušia v tieni pri teplote do 40 stupňov.

Čakanka obsahuje veľa účinných látok

KOREŇ čakanky obsahuje:

  • inulín,
  • bielkoviny,
  • fruktózu,
  • živice,
  • triesloviny,
  • olej,
  • enzýmy.

LIST čakanky obsahuje:

  • inulín,
  • mliečnu šťavu.

Celkovo čakanka obsahuje:

  • bielkoviny,
  • sacharidy,
  • tuk,
  • železo,
  • horčík,
  • vápnik,
  • mangán,
  • vitamíny A, B, C, E, K,
  • betakarotén
  • a iné organizmu prospešné látky.

 Pozri aj: Deväťsil lekársky – pomôže aj pri ťažkostiach s pohybovým aparátom

čakanka koreň

Zdroj: Shutterstock®

Inulín ako „super zložka“ čakanky

Koreň čakanky obsahuje až 49 % inulínu a rozličné horké látky s liečivým účinkom. Keďže jeho prevažnú časť tvorí fruktóza, čiže ovocný cukor, inulín znižuje glykemický index potravín. Jeho kalorická hodnota je minimálna až nulová a nezvyšuje ani hladinu krvného tlaku. Takto dohliada na správne vstrebanie živín, predovšetkým vápnika, čím prispieva k zdravému vývoju kostí a pomáha predchádzať vzniku osteoporózy. Inulín pôsobí taktiež priaznivo na celú tráviacu činnosť. Chráni pred nádorovými a zápalovými ochoreniami, predovšetkým pred vznikom rakoviny hrubého čreva.

Zabezpečuje taktiež aj správne trávenie. Pocitmi sýtosti žalúdka predchádza nadmernej konzumácii potravín, čím sa často stáva dôležitou zložkou diét a jej konzumácia prináša úspechy v chudnutí. A to my, dámy, oceníme vždy a za každých okolností.

Čo všetko čakanka dokáže?

Čakanka povzbudzuje organizmus a vďaka svojim antibiotickým účinkom čistí krv, dezinfikuje črevá a pôsobí aj protizápalovo. Okrem toho odvodňuje, stimuluje tráviace šťavy a významne podporuje funkciu pečene a uvoľňovanie žlče. Užíva sa tiež pri ekzémoch, akné a pôsobí proti častému nočnému budeniu. Čakanku možno nájsť aj v zmesiach na podporu funkcie pankreasu.

Čakanka a jej blahodarné účinky:

  • podporuje trávenie,
  • koreň čakanky zvyšuje chuť do jedla,
  • napomáha pri chorobách pečene a žlčníka,
  • napomáha látkovej premene,
  • detoxikuje organizmus,
  • prečisťuje a podporuje funkciu pečene,
  • používa sa pri obličkových kameňoch,
  • používa sa pri ochoreniach močových ciest,
  • používa sa ako zmäkčujúci prostriedok pri angíne a zápaloch horných dýchacích ciest,
  • koreň čakanky sa uplatňuje aj pri liečení cukrovky,
  • zvonku sa používa napríklad aj pri kožných vyrážkach, opuchlinách a vredoch.

V mnohých prípadoch sa odporúča aj na:

  • žlčové kamene,
  • problémy so slezinou,
  • červy a črevné parazity,
  • stratu chuti do jedla, gastroenteritídu,
  • zápchu a úpravu vyprázdňovania,
  • rezné rany a podliatiny,
  • zlepšenie činnosti srdca a nervového systému,
  • na upokojenie ako sedatívum,
  • reumatizmus, dnu
  • problémy s dutinami,
  • hormonálnu rovnováhu, symptómy PMS,
  • zimnicu, oheň sv. Antona (ergotizmus).

Prečítajte si aj: Záhradné trendy pre rok 2022: Nápady a inšpirácie, ktoré si zamiluješ!

čakanka

Zdroj: Shutterstock®

Čakanka aj ako skvelý pomocník pri chudnutí – vyskúšajte čakankový sirup!

Novinkou medzi prírodnými sladidlami je aktuálne práve čakankový sirup. Vyrába sa z koreňa čakanky, má nízky glykemický index, obsahuje veľa vlákniny a má menej kalórii ako bežný cukor. Medzi najväčšie benefity čakankového sirupu patrí posilňovanie imunity, je veľmi vhodný, ak práve chceme chudnúť a schudnúť, je vhodnou alternatívou cukru pre milovníkov športu, ideálny pre diabetikov, napomáha tráveniu a nepoškodzuje zubnú sklovinu.

Dajte čakanke šancu

Okrem toho, že si čakanku spájame so zakliatou modrookou dievčinou, odpradávna jej boli pripisované nezvyčajné účinky. Táto kvetinka údajne prinášala krásu a úspech. Každopádne, ako ste práve mali možnosť sa dozvedieť, čakanka a jej používanie prináša množstvo pozitívnych účinkov pre telo i našu myseľ. Vyskúšajte ju! Sme si istí, že vás presvedčí.


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Domáci chlieb so sušenými paradajkami z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Domáci chlieb so sušenými paradajkami z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 17.07.2022
RECEPT: Quiche inšpirovaný Talianskom z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Quiche inšpirovaný Talianskom z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 04.09.2022
RECEPT: Levanduľovo-marhuľové makrónky z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Levanduľovo-marhuľové makrónky z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 24.07.2022