Tak ako trvalky, okrasné trávy či kríky, tak aj ovocné stromy v našich záhradách dynamicky reagujú na zmeny počasia súvisiace s ročnými obdobiami. Na jar veselo vyklíčia, s prílevom tepla a slnka kvitnú, prinášajú nám ovocie, no a na jeseň zhadzujú svoje koruny a chystajú sa na zimný odpočinok.
Zberom úrody a pohrabaním popadaného lístia sa naše povinnosti v záhrade však nekončia. Práve naopak, v tomto období je dôležité postarať sa o naše ovocné dreviny a pripraviť ich na zimné mesiace. Ak ste to ešte nestihli, mali by ste tak spraviť ihneď. Viete, ako na zazimovanie ovocných stromy?
Ochrana ovocných stromov pred hlodavcami
Nielen proti mrazom, ale takisto proti hladným hlodavcom je potrebné ochrániť naše ovocné dreviny. Výška snehovej pokrývky a mierny priebeh zimy môžu spôsobiť, že hlodavce sa neuložia k zimnému spánku. Ak sú ešte k tomu premnožené, s vašimi stromami a kríkmi nebudú mať zľutovanie.
DepositphotosPred zimou je vhodné zabezpečiť mechanickú ochranu stromov. Najjednoduchším spôsobom je zabalenie kmeňov papierom, novinami či starými vrecami. Vhodnou alternatívou je tiež hydinové pletivo, resp. iné pletivo s malým priemerom očiek, flexibilná drenážna rúrka či špirála z vinutého vinylu.
V špecializovaných záhradkárskych predajniach si môžete tiež zakúpiť priemyselne vyrábané plastové ochranné sieťky proti ohryzu. Strom by mal byť chránený proti ohryzu aspoň do výšky 70 centimetrov. V takomto prípade krysy, poľné myši či králiky nebudú mať šancu.
Ako zabrániť praskaniu kôry a trhlinám
V oblastiach charakteristických výkyvmi teplôt sú ovocné stromy náchylné na praskliny a trhliny. Citlivé ovocné stromy ako je jabloň, čerešňa, višňa, broskyňa či orech nedokážu na ne reagovať vlastnou obranyschopnosťou. Zahrievanie a následné ochladzovanie spôsobuje vznik trhlín v kôre a na konároch. Praskliny kmeňa vplývajú na schopnosť stromu absorbovať vlhkosť a živiny. Skúste obaliť kmeň do fólie a znížte tak pravdepodobnosť vzniku prasklín.
Ďalšou formou ochrany ovocných stromov je i natieranie vápenným mliekom – haseným vápnom. Biela farba nepohlcuje slnečné lúče natoľko, aby dochádzalo k prehriatiu kmeňa a následnému praskaniu.
Pred vykonaním náteru by ste mali zo stromu odstrániť starú, odumretú kôru pomocou drôtenej kefy. Pozor, aby ste neporanili mladú kôru pod ňou. Pred samotným oškrabávaním rozprestrite okolo kmeňa starú plachtu alebo obliečku na perinu. Takto zozbieranú starú kôru spáľte, pretože by v nej mohli byť zárodky prezimujúcich škodcov.
Odporúčaná výška náteru je jeden meter. Aplikujte ho na kmene a spodné vetvy hrubšie ako 10 – 15 centimetrov. Na natieranie môžete použiť bežne dostupný maliarsky valček alebo štetku, prípadne ručný tlakový postrekovač. Náter vykonávajte počas slnečných dní pri teplote nad bodom mrazu, aby kmeň rýchlejšie preschol.
Ak vápno nemáte, môžete použiť drevenú dosku, ktorú postavíte na južnú stranu kmeňa. Doska zníži teplotu prehriatia o 15 stupňov.
Odstránenie mumifikovaných plodov
Preto, aby ste sa vyhli chorobám v budúcom roku, je nevyhnutné odstrániť vyschnuté plody, ktoré ostali prilepené na konároch v korune stromov. Tie sú totižto plné zárodkov chorôb a s príchodom jari sa ľahko rozšíria na zdravé časti stromu. Vezmite si vedro a vyzbierajte všetky odumreté a vyschnuté plody. Následne ich spáľte alebo zakopte do pôdy, ktorú nepoužívate na pestovanie.
Jesenná výsadba ovocných stromov
Okrem prípravy záhrady na zimné mesiace je jeseň i obdobím, kedy je vhodné dosádzať ovocné stromy i kry. Robiť tak môžete až do príchodu prvých silných mrazov, ktoré vám znemožnia výsadbu primrznutím vrchnej vrstvy pôdy.
Vysadeným mladým stromčekom doprajeme pravidelnú a výdatnú zálievku. Dostatok vlahy potrebuje drevina na ujatie a správne zakorenenie.
DepositphotosNovovysadené ovocné stromy môžete zabaliť do bielej, vodu a vzduch prepúšťajúcej textílie. Kúpiť ju dostanete v obchodných reťazcoch pre dom a záhradu či v záhradníctve. Takisto kmienky aj korunku mladých stromov môžete zabaliť do priepustnej bavlnenej handričky alebo obaliť rákosím, slamou, senom a priviazať ich okolo kmienka.
Povrch pôdy okolo stromčekov je vhodné zamulčovať organickými látkami, ako je slama, seno, kôra, kompost, rašelina, drvené drevo. Urobte tak vo vrstve aspoň 5 až 10 centimetrov.
Jesenný rez malín a černíc
Rez ovocných stromov a krov vykonávame až v jarnom období, avšak maliny a černice môžete ostrihať na jeseň. Tieto ovocné kry plodia na vlaňajších výhonoch, ktoré po vyrodení odumierajú. Tieto odumreté výhony môžeme teraz pokojne odstrániť.
Najčastejšie chyby pri zazimovaní ovocných stromov
Aj skúsení záhradkári sa občas dopustia drobných omylov, ktoré môžu mať vplyv na zdravie stromov počas zimy. Správna príprava preto nie je len o tom, čo urobiť, ale aj o tom, čomu sa určite vyhnúť.
Príliš neskoré vápnenie kmeňov
Náter vápenným mliekom má význam len vtedy, ak sa vykoná pred prvými mrazmi. Ak sa aplikuje neskoro, kôra stromu sa už mohla poškodiť výkyvmi teplôt. Vápno vtedy len prekryje praskliny, no neochráni strom pred ďalším poškodením. Najvhodnejší čas na bielenie je koniec októbra až začiatok novembra, počas suchých dní.
Zabalenie kmeňa nepriedušným materiálom
Použitie fólie, igelitu či nepriedušného plastu je častá chyba. Takýto obal zadržiava vlhkosť, čo vedie k plesniam a hnilobe kôry. Strom je potom náchylnejší na choroby. Uprednostnite priedušné materiály – jutovinu, pletivo, priepustnú textíliu alebo rákosie.
Ponechanie mumifikovaných plodov na konároch
Zvyšky vyschnutých jabĺk, hrušiek či sliviek sú sídlom húb a baktérií. Ak ich ponecháte na strome, choroby sa s príchodom jari rýchlo rozšíria. Odstráňte ich a zlikvidujte mimo záhonu – najlepšie spálením alebo zakopaním.
Nedostatočné zalievanie pred zimou
Mnohí si myslia, že počas jesene už netreba polievať. Opak je pravdou – pôda by mala byť pred zimou dobre zavlažená, aby korene netrpeli suchom počas mrazov. Jedna výdatná zálievka pred zamrznutím pôdy dokáže výrazne zvýšiť šancu stromu prežiť bez poškodenia.
Zabudnutý mulč alebo príliš hrubá vrstva
Mulč chráni korene, no len v primeranom množstve. Hrubá vrstva (nad 10–15 cm) môže na jar zadržiavať vlhkosť a podporovať hnilobu. Ideálne je 5–10 cm organického materiálu, ktorý na jar ľahko odstránite alebo zapracujete do pôdy.
FreepikFAQ – najčastejšie otázky o zazimovaní ovocných stromov
Kedy je najlepší čas na zazimovanie stromov?
Ideálne po opadaní listov, keď už strom ukončil vegetáciu, ale pôda ešte nie je zamrznutá. Na väčšine územia Slovenska je to od polovice októbra do konca novembra.
Treba na zimu chrániť aj korene ovocných stromov?
Áno, najmä u mladých výsadieb. Korene chránite mulčovaním alebo navrstvením rašeliny, slamy či lístia. V chladnejších oblastiach sa odporúča aj obalenie koreňového priestoru jutovinou alebo textíliou.
Môžem počas zimy kontrolovať stromy?
Určite áno. Počas miernych dní skontrolujte, či obaly nepoškodili hlodavce alebo vietor. Ak objavíte poškodenia kôry, môžete ich jemne ošetriť stromovým balzamom alebo záhradným voskom.
Aké ovocné stromy sú najcitlivejšie na mráz?
Najviac trpia broskyne, marhule a orechy, pretože ich púčiky sa prebúdzajú skôr. Tieto druhy chráňte dôslednejšie – napríklad aj prekrytím korunky textíliou počas silných mrazov.
Ako zistím, že strom prečkal zimu v poriadku?
Na jar sledujte púčiky a kôru. Zdravé púčiky sú pevné a lesklé, poškodené bývajú tmavé a suché. Ak sa kôra odlupuje, znamená to poškodenie mrazom a strom potrebuje regeneráciu – napríklad jarný rez a doplnkovú výživu.
Starostlivosť o ovocné stromy počas jesene je ako starostlivosť o spánok – čím lepšie ich pripravíte, tým zdravšie a silnejšie sa prebudia na jar. Každý ochranný obal, každá kvapka vody a aj ten najmenší náter vápna pomáha stromom prežiť dlhé mesiace chladu bez ujmy. Aj keď sa to môže zdať ako práca navyše, výsledkom bude bohatá úroda, zdravé konáre a spokojnosť pri prvých jarných púčikoch.
Zazimovanie nie je len technická záležitosť, ale aj prejav úcty k prírode a jej rytmu. Stromy, ktoré teraz ochránite, sa vám odvďačia roky trvajúcou vitalitou a chuťou plodov. Jesenný deň v záhrade preto nevnímajte ako povinnosť, ale ako malý rituál uzatvárania sezóny – chvíľu pokoja, vône zeme a istoty, že ste pre svoj sad urobili to najlepšie.
Aktualizovaný článok: 16.11.2025