Cibuľoviny v črepníku: Pripravte sa na jar už teraz!

Cibuľoviny v črepníku: Pripravte sa na jar už teraz!
  • 08.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Jeseň už v týchto dňoch prejavila naplno svoju silu a krásu, pričom počasie je stále chladnejšie a chladnejšie. Babie leto nám pravdepodobne už nadobro dalo zbohom. Ale, každé obdobie je predsa niečím krásne a výnimočné, a teda rovnako aj jeseň.

Nádherné chryzantémy zdobia naše balkóny, terasy či vchody do domov, jesenné dekorácie zdobia naše príbytky a zazimovanie záhrad či muškátov je aktuálnou realitou tých, ktorí sa s láskou starajú ako o úžitkovú, tak aj o okrasnú záhradu.

V jesennom a zimnom období pravdepodobne mnohým z nás chýbajú kvety, a to všade. Vonku, v záhonoch, na terasách či balkónoch. Avšak v rámci prípravy na nadchádzajúcu sezónu sa vieme predpripraviť! A to tak, že si vysadíme cibuľoviny do črepníka už teraz, aby nám potom ich krásne kvety robili radosť už od skorej jari. Ako na to?

Čakanie na jar spolu s kvetmi!

Čakanie na jar a záplavu kvetov si môžete spríjemniť aj tak, že si niektoré druhy kvetov vopred vysadíme do črepníkov. Výsledkom toho by malo byť dosiahnutie bohatého výsevu a následného bohatého kvetenstva už na jar, pričom sa nemusíme sústrediť iba na výsadbu do kvetinových záhonov.

V pohodlí svojich domovov si môžete jednoducho pripraviť potrebné črepníky, substrát na výsadbu a civuľoviny kvetov, ktoré máte najradšej. Či už to budú hyacinty, narcisy alebo tulipány, na výber je veľké množstvo druhov a farieb, stačí si len vybrať.

Odporúčame: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

Kvetinový záhon v črepníku

Býva zvykom, že ak chceme dosiahnuť efekt bohatého kvetenstva v kvetinovom záhone okrasnej záhrady, v takom prípade musíme vysadiť desiatky či stovky kvetov. Ak si ale chcete vytvoriť kvetinový záhon v črepníku, bude to oveľa jednoduchšie!

Vyberte si kvety podľa svojho vkusu, vysaďte ich správnym spôsobom do črepníka ešte teraz na jeseň a dajte im čas až do jari. Práve vtedy začnú rásť. V tom období ich už ale nezabudnite pravidelne polievať.

Vysaďte si cibuľoviny do črepníka - ako na to?

Pripravte si črepník, ktorý má vo svojej spodnej časti minimálne jeden dostatočný otvor na odvádzanie vlahy. Ak by prebytočná voda nemala kam odtekať, zasadené cibuľoviny by tak mohli veľmi rýchlo a jednoducho zhniť. Nezabudnite ani na substrát vhodný na výsadbu kvetov. Zvyčajne postačí univerzálny substrát, bez rašeliny.

Cibuľky kvetov podľa vášho výberu ukladajte najskôr do spodnej vrstvy blízko seba. Dajte však pozor na to, aby sa navzájom nedotýkali. Pre dosiahnutie čo najbohatšieho efektu odporúčame cibuľoviny vysadiť až v troch vrstvách. Kvety tak budú kvitnúť postupne.

Jednotlivé vrstvy cibuľovín oddeľujte dostatočnou vrstvou substrátu, pričom nad poslednou vrstvou by ho malo byť minimálne približne 5 centimetrov. Aby cibuľoviny prezimovali bez toho, aby začali kvitnúť, umiestnite črepník na tmavšie, chladnejšie a chránené miesto.

Neprehliadnite: Ako zazimovať muškáty počas jesene? Máme pre vás správny postup!

Správny postup výsadby cibuľovín do črepníka

Pre dosiahnutie krásneho kvetenstva už na jar bude vo výsadbe najvhodnejšie, ak do spodnej vrstvy črepníka vysadíte tie kvety, ktoré budú kvitnúť najneskôr. Tam patria napríklad cesnaky či tulipány.

Do strednej vrstvy patria cibuľky kosatcov, hyacintov alebo narcisov. Do najvyššej vrstvy výsadby vysaďte cibuľoviny kvetov, ktoré budú na jar kvitnúť ako prvé. To sú napríklad trpasličie kosatce, modrice alebo aj snežienky.

Takto pripravený a vysadený črepník ponechajte navrchu zasypaný iba substrátom, prípadne ho môžete pokryť drobnými okrasnými kamienkami. Ak navrch ešte ale vysadíte aj obľúbené sirôtky, váš domáci kvetinový mini záhon pripravený na príchod jari bude vyzerať nádherne už teraz.

Odporúčame aj: Palivové drevo: Ako ho správne skladovať a akým chybám sa vyhnúť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní