Ako zazimovať muškáty počas jesene? Máme pre vás správny postup!

Ako zazimovať muškáty počas jesene? Máme pre vás správny postup!
  • 25.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Muškáty sú už desaťročia najobľúbenejším kvetom v mnohých okrasných záhradách, na terasách, balkónoch či v rôznych kvetinových dekoráciách. Niet sa čo čudovať! Možno si vybrať z rôznych druhov a farieb, muškáty znesú veľmi vysoké teploty aj na priamom slnku a robia nám radosť častokrát až do neskorej jesene, pokiaľ sa neobjavia prvé mrazy.

Čo ale spraviť s muškátmi, keď sa zozimí? Nevyhadzujte ich a skúste muškáty radšej zazimovať! Tak vám budú môcť robiť radosť aj najbližšiu sezónu. Väčšina ľudí ale nevie ten správny postup na to, ako s muškátmi na jeseň naložiť, aby prečkali zimu bez ujmy.

Preto vám prinášame správny postup ako zazimovať muškáty. S našimi radami tak vaše obľúbené kvety dostanú ďalšiu šancu, aby vám krásne zakvitli od ďalšej jari až do jesene.

Aké sú výhody zazimovania muškátov?

Muškáty, nazývané aj pelargónie, patria v našich končinách medzi najobľúbenejšie kvety, pričom vôbec nie sú náročné na starostlivosť. Pokiaľ ich v tomto období správne zazimujeme:

  • odvďačia sa nám v nadchádzajúcej sezóne bohatým kvetenstvom a
  • ušetríme peniaze za nové sadenice.

Oplatí sa im preto teraz venovať pozornosť, zazimovanie muškátov totiž nie je nič zložité – presvedčte sa s nami!

Odporúčame: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

Sledovať počasie je veľmi dôležité

Muškáty síce nie sú náročné na pestovanie a znesú aj veľké výkyvy počasia, avšak s blížiacou sa zimou a prvými mrazmi sledujte predpovede počasia, aby ste ich stihli zazimovať. Ak totiž muškáty necháte vonku až dovtedy, keď sa objavia prvé mrazy, nemuseli by to prežiť.

Preto, keď už teplota vonku pomaličky klesá, presuňte vaše muškáty dovnútra.

Venujte muškátom dostatočnú pozornosť

Predtým, ako muškáty presťahujete do interiéru vašich domovov, venujte im pozornosť. Mali by ste sa presvedčiť, či sú muškáty zdravé, v prípade potreby odstráňte všetky suché časti – žlté a nezdravé listy a uschnuté kvety.

V tomto kroku je dobré odstrániť aj všetky nové výhonky – treba ich odstrániť čo najhlbšie. Muškát sa tak nebude na zimu vysilovať. Ak ste majiteľmi prevísajúcich muškátov, skráťte ich dĺžku na približne 15 centimetrov.

Teraz muškáty už nehnojte a obmedzte ich polievanie

Pri zazimovaní nie je dobré muškáty polievať v tak pravidelných intervaloch, ako ste boli zvyknutí počas sezóny na jar a v lete. Muškáty sa totiž musia pripraviť na zimu, a preto nie je dobré, aby ďalej výrazne rástli. Polievajte ich preto maximálne 1x za týždeň, neskôr iba raz alebo dvakrát za mesiac.

Taktiež zabudnite aj na hnojenie, v zime to muškáty totiž vôbec nepotrebujú.

Neprehliadnite: Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?

Muškátom na zazimovanie vyberte vhodné miesto

Pokiaľ sa už blíži čas, kedy vaše muškáty prenesiete dovnútra, vyberte im na zazimovanie vhodné miesto. Nemala by to byť ale tmavá miestnosť, nakoľko aj v zime potrebujú muškáty dostatok svetla.

Ideálne je vybrať svetlejšie, avšak chladnejšie miesto s teplotou do 10 °C.

Muškáty pravidelne kontrolujte

Zazimované muškáty pravidelne kontrolujte, aby ste sa uistili, že sú v poriadku a nič im nechýba. Pokiaľ by sa vám niektorá ich časť zdala napadnutá chorobou, tieto časti muškátov ihneď odstráňte. Ak v tomto čase muškáty nahodia nové kvety, tie odstráňte tiež. Rastlinka sa tak počas zazimovania nebude zbytočne vysilovať.

Odporúčame aj: Celoročná zeleň v podobe trvaliek: Ktoré si vybrať a ako sa o ne starať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní