Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!
  • 13.10.2023
  • Lenka Biba Slovak

Jeseň je v našich ako okrasných, tak aj v úžitkových záhradách naozaj krásna. Príroda hýri nádhernými odtieňmi farieb a ponúka nám aj množstvo plodov, ktoré môžeme použiť napríklad pri tvorbe domácich jesenných dekorácií. S letničkami sme sa už rozlúčili, muškáty v nižšie položených miestach ešte kvitnú, avšak chladné ranné teploty si už pýtajú svoju daň.

Najmä úžitková záhrada si v týchto dňoch zaslúži našu pozornosť, aby sme ju pripravili na príchod zimy a pôdu zazimovali tak, nech nám v ďalšej sezóne prinesie dostatok kvalitnej úrody. Na čo všetko treba myslieť a čo všetko je pre zazimovanie našich záhrad dôležité?

Zazimovanie záhrady v žiadnom prípade neodkladajte! Práve teraz – na konci októbra, je ten najvyšší čas na to, aby sme pripravili záhradku na zimný odpočinok. Každý pozemok si totiž potrebuje po vegetačnom období dostatočne odpočinúť a oddýchnuť, aby bol v plnej sile pripravený na ďalšie jarné obdobie.

Máme pre vás niekoľko dôležitých rád k zazimovaniu záhrady

V týchto dňoch už zazimovanie záhrady odkladať skutočne netreba. Zazimovanie záhrady na poslednú chvíľu totiž môže priniesť prácu navyše na jar, ako aj poškodenie záhradného náradia, nábytku či úhyn vašich obľúbených rastlín a kvetov.

Ako správne pripraviť vašu záhradu na zimný spánok? Príprava na odpočinok záhrady pozostáva aj z týchto krokov:

  • upratovanie záhrady,
  • suché lístie a jeho odpratanie,
  • dreviny a ich príprava na zimný odpočinok,
  • nezabudnite ani na ruže a ich zazimovanie,
  • pokosenie trávnika a výber jesenného hnojiva, aby tráva pod snehom mala potrebné živiny.

Takto bude vaša záhrada počas zimy chránená a pripravená na nadchádzajúcu sezónu.

Správne zazimovanie záhrady je veľmi dôležité

Už keď príde prvý mráz, na zazimovávanie záhrady je už neskoro. Stihnite to ešte dovtedy. S príchodom chladného počasia pripravte svoju záhradu na zimné obdobie a pomôžte nielen svojim trvalkám, stromčekom či kríkom, ale aj trávniku alebo kvetinovým záhonom.

A pozor! Nezabúdajte ani na svoju záhradnú techniku. Ako na to?

Odporúčame: Palivové drevo: Ako ho správne skladovať a akým chybám sa vyhnúť?

Na čo všetko treba pamätať pri zazimovaní záhrady? Tu je niekoľko základných úkonov pre zazimovanie záhrady

Najskôr odstráňte odumretú vegetáciu

Dôležitým krokom je, aby ste odstránili všetky odumreté rastliny a taktiež aj prípadné zhnité ovocie alebo zeleninu. Niektorí škodcovia totiž môžu prežiť práve na listoch týchto rastlín. V prípade, ak odstraňujete aj niektoré časti zdravej vegetácie, použite ich do kompostu, a tak ich zužitkujete v ďalšom období.

Trávnik pred zimou nezabudnite pokosiť

Trávnik pred nástupom zimy treba jednoznačne pokosiť! Preto, aby vám nezostala pod snehom prerastená tráva. Po pokosení môžete trávu aj pohnojiť hnojivom určeným na jeseň/zimu, ktoré obsahuje vyššiu zložku draslíka. Ten zvyšuje odolnosť proti hubovým chorobám a zmrznutiu trávy.

Ako sa postarať o kvety a rastliny? Nezabudnite ani na zakrytie a zazimovanie rastlín

Obdobie jesene je ideálny čas na rozšírenie zeleninovej záhrady. V ponuke býva k dispozícii organická záhradná pôda a prípadne aj kompost. Doplňte do svojich rozšírených záhonov čerstvú zeminu, pridajte vrstvu mulču a budete pripravení na výsadbu ďalších plodín, keď príde ďalšia jar.

Na jeseň myslite aj na výsadbu cesnaku. Vyberte si v záhradke miesto, kde predtým cesnak zasadený nebol, a posaďte ho práve tam.

Neprehliadnite: Plánovanie záhrady: Ako postupovať a ktoré druhy rastlín sú tou správnou voľbou?

Pravidelne zbierajte listy

Opadané lístie na jeseň pravidelne zbierajte, pričom ho môžete použiť napríklad do kompostérov. Najjednoduchší spôsob zberu lístia je použitie kosačky so zberným košom. Ale vystačíte si aj s obyčajnými hrabľami na lístie, pretože najdôležitejšie je, aby ste trávu pod popadaným lístím nenechali hniť.

Opadané lístie z trávnika dôkladne pravidelne pohrabte a zužitkuje do kompostu, pretože trávniku pod napadaným lístím hrozia rôzne:

  • choroby,
  • plesne,
  • návštevy parazitov a rôznych škodcov.

Odporúčame aj: Ktoré kvety sadiť na jeseň? Skúste týchto 5 najobľúbenejších!

Myslite aj na svoju záhradnú techniku a zazimovanie závlahového systému

Záhradná technika býva v našich záhradách mimoriadne dôležitá. S jej pomocou nám totiž práca v záhrade ide od ruky, avšak o túto techniku sa treba aj patrične postarať. A to predovšetkým pred ukončením sezóny.

Všetci totiž chceme, aby nám záhradná technika spoľahlivo slúžila aj ďalšiu sezónu. Preto ju dôkladne vyčistite a vykonajte prípadné drobné úpravy či opravy.

Aktualizované na 13.10.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní