Plánovanie záhrady: Ako postupovať a ktoré druhy rastlín sú tou správnou voľbou?

Plánovanie záhrady: Ako postupovať a ktoré druhy rastlín sú tou správnou voľbou?
  • 04.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Ak sa rozhodnete založiť si, zrevitalizovať či prerobiť okrasnú záhradu podľa svojich predstáv, púšťate sa do neľahkej úlohy. Pred začiatkom prác by ste mali zvážiť všetky okolnosti, umiestnenie jednotlivých prvkov, výsadbu kvetov a rastlín, či rešpektovať celý priestor, ako aj samotnú architektúru domu a jeho priľahlých častí.

Na tomto mieste vám dnes poradíme, nad čím sa treba zamyslieť, čo zohľadniť a predovšetkým aké kvety a rastliny si vybrať, aby ste s výsledkom boli maximálne spokojní.

Častokrát postačuje iba niekoľko jednoduchých a rýchlych zásahov, aby sa vaša záhrada premenila na priestor, v ktorom sa budete cítiť jednoducho dokonalo. Niekedy ale tých samotných zásahov musí byť oveľa viac, aby ste dosiahli požadovaný efekt. Dôležitou súčasťou takejto záhrady sú predovšetkým rastliny a kvety. Na čo všetko treba pri plánovaní záhrady myslieť?

Plánovanie záhrady - čo všetko je dôležité?

Dobre, efektívne a správne navrhnutá záhrada má ďaleko od predstavy neudržiavanej a zarastenej džungle. Čo všetko je ale pri príprave dôležité?

  • Je dobré vedieť, čo chcete a čo potrebujete.
  • Myslite na čas, ktorý budete v záhrade tráviť ako pri oddychu, tak aj pri jej údržbe.
  • Rešpektujte lokalitu výsadby rastlín a kvetov, ale aj umiestnenia jednotlivých prvkov.
  • Zvážte a vyberte pre každý prvok to najlepšie možné miesto.
  • Rešpektujte aj architektúru domu.
  • Budú v záhrade aj deti? Podľa toho zvážte všetky ďalšie kroky.
  • Vytvorte si súkromné miesta prirodzeným spôsobom – správnou výsadbou na to určených rastlín.

Odporúčame: Ktoré kvety sadiť na jeseň? Skúste týchto 5 najobľúbenejších!

Výber rastlín a kvetov pri plánovaní záhrady

V súčasnosti existuje naozaj obrovské množstvo rôznych druhov rastlín a kvetov, z ktorých si možno pri plánovaní záhrady vyberať. Práve kvety a rastliny rôznych druhov vám pomôžu premeniť záhradu na priestor, ktorý môže byť mimoriadne priateľský k prírode. V tomto prípade je najzákladnejším pravidlom práve to, aby ste si dopredu premysleli, čo konkrétne od vašej záhrady očakávate.

Pokiaľ pri vašom plánovaní ešte nepoznáte názvy všetkých druhov kvetov a rastlín, nezúfajte. Pracujte zatiaľ iba s „anonymnou" zeleňou, ktorá ale má svoje konkrétne vlastnosti, ako napríklad výšku, šírku, farbu a typ kvetov a podobne. Premýšľajte aj nad tým, kde by ste chceli mať tieň a naopak, kde by bolo dobré mať zachovaný výhľad na okolie. Aj toto vám napovie, čo konkrétne a kam budete neskôr vysádzať.

Zaujímavá a veľmi dôležitá je aj hra s farbou kvetov. Kým väčšina ľudí uprednostňuje veľmi pestrý mix farieb, naopak, romanticky a upokojujúco pôsobí napríklad výsadba kvetov zladených v odtieňoch napríklad ružovej, modrej, fialovej a bielej. Energiu celému priestoru určite dodá výsadba kvetov skombinovaná napríklad z červených, oranžových a žltých kvetov.

Neprehliadnite: Ako sa starať o záhradné náradie tak, aby vám slúžilo ešte mnoho rokov?

Budleja

Budleja je teplomilná drevina, ktorá má právom zaužívané označenie ako „letný orgován" či „motýlí ker". Má prenádherné a krásne voňavé, fialové, biele alebo ružové súkvetia, ktoré sú bohaté na nektár, a preto lákajú množstvo motýľov a iných opeľovačov.

Budleju je ideálne pestovať na slnečnom a teplom stanovišti, pričom potrebuje naozaj dostatok miesta. V okrasných záhradách je veľmi obľúbená pre svoju nenáročnosť a bohaté kvetenstvo. Budleja patrí medzi vyššie rýchlorastúce kry, ktoré sa v čase kvitnutia majestátne týčia nad ostatnou podrastovou výsadbou.

Odporúčame aj: Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?

Hortenzia

Hortenzia je mimoriadne elegantná krovitá trvalka, ktorá už odpradávna svojim šarmom priťahuje pozornosť. Hortenzia kvitne nádhernými bohatými súkvetiami, ktoré sa počas leta stávajú stredobodom záhrady, pričom v nej vytvárajú nezameniteľnú atmosféru.

Hortenzie sú nádherné a nenáročné na pestovanie. Tieto trvalky dorastajú od desiatok centimetrov až do 3 metrov – podľa druhu hortenzie. Sú obľúbenou voľbou v mnohých záhradách, pretože sa pre svoju univerzálnosť používajú ako solitéry, ale aj v spoločných výsadbách v záhonoch či v kvetináčoch.

Tip pre vás: Hloh obyčajný: Spoznajte jeho účinky na naše zdravie

Kotúč

V tomto prípade ide o nenáročnú suchomilnú a pritom bohato kvitnúcu trvalku, ktorá je príťažlivá pre včely a čmeliaky. Tie sa na tejto rastlinke zlietajú vo veľkých počtoch na ich kvetoch, ktoré sú mimoriadne bohaté na nektár. Kotúč ale láka aj motýle.

Zaujme vás: Mach v trávniku: Poznáte spôsoby, ako ho zlikvidovať?

Podľa čoho vyberať jednotlivé druhy rastlín?

  • Myslite na veľkosť rastliny v jej dospelosti.
  • Zvážte všetky podmienky miesta na výsadbu.
  • Pri výsadbe rastlín pri plotoch myslite na ich následnú údržbu – preto ich vysádzajte v dostatočnom odstupe.
  • V blízkosti bazéna alebo jazierka vysádzajte neopadavé druhy rastlín.
  • V blízkosti terasy sa vyhnite výsadbe stromov.

Ďalšími veľmi vhodnými rastlinami do výsadby a plánovania ako okrasných, tak aj prírodných záhrad, sú napríklad aj levanduľa, hlaváč, slnečnica, jarabina, mahónia, cezmína, železník či nesmrteľný, stálozelený a neopadavý brečtan.

Neprehliadnite aj: RECEPT: Vianočka s hrozienkami z Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní