Ako sa starať o záhradné náradie tak, aby vám slúžilo ešte mnoho rokov?

Ako sa starať o záhradné náradie tak, aby vám slúžilo ešte mnoho rokov?
  • 15.09.2022
  • Michaela Kožáková

Pracovné náradie je nenahraditeľným pomocníkom v našich záhradách. Poradí si s popadaným lístím, prestriháva konáre stromov, dokáže vyhĺbiť jamy a uľahčuje nám prácu pri prenášaní ťažkých materiálov. 

Pri častom používaní je samozrejmosťou, že lopatám a kladivám sa vykývajú rúčky alebo sekerám sa otupí ostrie. 

Na to, aby nám náradie vydržalo niekoľko rokov, musíme mu dopriať i určitú starostlivosť. A to najmä v prípade, ak sme investovali do kvalitnejších kúskov. Nezabúdajte však na to, že kvalitné záhradné náradie neznamená nulovú starostlivosť. Viete, ako sa správne starať o záhradné náradie? 

Neprehliadni: Huby v trávniku: Kde sa vzali a ako sa ich zbaviť?

Čistenie záhradného náradia

Mnohí z nás po rýľovaní v záhrade alebo okopaní kvetinového záhonu nástroje jednoducho oprú o stenu alebo uložia do dielne aj napriek tomu, že sú zašpinené od hliny. Základným krokom, ako predĺžiť životnosť záhradného náradia je dôkladne ho očistiť a zbaviť akýchkoľvek nečistôt. Tie najhrubšie odstránite tak, že hneď pod skončení prác vložíte zašpinené ručné náradie do suda s dažďovou vodou alebo do vedra s vodou. Takýmto spôsobom odmočíte nánosy hliny a hnoja, zelené trávne povlaky, ale i lepkavú živicu. Prípadne tiež môžete oškrabať zvyšný hnoj, kompost alebo hlinu pomocou drôtenej kefy alebo drôtenky. Predtým, ako nástroj uložíte na svoje miesto, nechajte ho poriadne preschnúť. 

Pred príchodom zimy doprajte svojmu záhradnému náradiu ešte dôkladnejšiu starostlivosť. Umyte ho teplou mydlovou alebo saponátovou vodou. Odstráňte hrdzu pomocou ľanového oleja alebo špeciálneho prípravku. Strhnite odlupujúcu sa farbu a alkoholom vyčistite plochy, s ktorými si voda neporadila. 

Obrúste rukoväť, aby bola hladká, a potom na ňu nakvapkajte a rozotrite tiež trochu oleja, aby ste zamedzili zadretiu triesok. Ak nemáte poruke olej určený na údržbu dreveného záhradného nábytku, ktorý obsahuje aj včelí vosk, potrite náradie napríklad už spomínaným ľanovým olejom. Všetky takto očistené záhradné nástroje pretrite suchou handričkou a nechajte prirodzene vyschnúť. 

Brúsenie náradia

Nie je to ani kvalita náradia či sila vašich ramien, ale práve stav ostria určuje, ako sa vám budú okopávať hriadky alebo sekať drevo. S rýľom, motykou alebo motyčkou, s kultivátorom i so sekerou sa vám bude pracovať ľahšie, ak sú čepele týchto nástrojov dostatočne nabrúsené.

Na brúsenie záhradného náradia vám postačí plochý pilník, prostredníctvom ktorého niekoľkými ťahmi obnovíte ostrie. Brúsenie pracovných nástrojov určite nepodceňujte. Vyštrbená motyka či rýľ sa môže pri kopaní nepredvídateľne odraziť od tvrdého povrchu a zraniť vás alebo ľudí okolo vás. Tupými záhradnými nožnicami rastliny viac poškodíte, ako im poskytnete potrebnú starostlivosť. 

Tip: Ostrie pílky môžete pri skladovaní chrániť tak, že ho obalíte kartónovou rolkou alebo izoláciou potrubia.

Pozri aj: Akumulátorové náradie: Aké sú jeho výhody a prečo by nemalo chýbať ani vo vašej výbave

Skladovanie záhradného náradia

Na životnosť záhradného náradia má vplyv aj to, ako ho skladujete. Ak vaše náradie zostane vystavené rôznym poveternostným podmienkam, mali by ste začať šetriť na nové. Ani vlhká pivnica nie je tým najmúdrejším riešením. Najvhodnejšie je skladovať všetko pracovné náradie na suchom, chránenom mieste ako je napríklad záhradný domček alebo kôlňa. A to najmä počas zimy, kedy náradie nepoužívame. 

Je dobré, aby mal každý nástroj svoje miesto. Stojany na ručné náradie si môžete dokonca jednoducho vyrobiť i sami. Menšiemu náradiu ako sú nožnice na kríky či nožnice na strihanie trávy môžete nájsť miesto na poličke. Na skrutkovače, kladivo alebo klince vám skvele poslúži box či kufrík na náradie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní