Ručné záhradné náradie: Aké by nemalo chýbať vo vašej základnej výbave?

Ručné záhradné náradie: Aké by nemalo chýbať vo vašej základnej výbave?
  • 25.08.2022
  • Michaela Kožáková

Mať záhradu je skutočne obrovská výhoda. Či už je to záhrada pri dome, chalupe alebo chate, malá alebo väčších rozmerov, určite plní svoj hlavný účel – relax a oddych. Nie je nad to, keď sa po únavnom pracovnom týždni môžete natiahnuť v hojdacej sieti a kochať sa rozkvitnutým kvetinovým záhonom. Záhradu ocenia najmä tí, ktorí bývajú v panelákoch, rodiny s deťmi, ale aj tí, ktorí milujú grilovačky s priateľmi či preferujú dovolenku na Slovensku za málo peňazí.

Avšak pre to, aby sme sa na našej záhrade cítili príjemne, musíme sa o ňu i starať. A to počas celého roka, bez ohľadu na to, či ide o úžitkovú alebo okrasnú záhradu. Pozornosť si vyžaduje aj trávnik. Na toto všetko je však potrebné záhradné náradie, bez ktorého sa jednoducho nezaobídeme. Záhradkári, chalupári, domáci kutilovia a všetci milovníci rastlín – viete, ktoré náradie by nemalo chýbať vo vašej základnej výbave?

Pozri: Záhradná sprcha: Aké typy existujú a ako vybrať tú správnu?

Ručné záhradné náradie

Zdroj: shutterstock

Ručné záhradné náradie

Kvalitné záhradné náradie ušetrí váš čas aj energiu. Bez niektorých druhov si poradíte, iné sú nevyhnutnosťou. Bez ohľadu na veľkosť a typ zelene, ktorá rastie u vás na záhrade, by ste si mali zaobstarať ručné záhradné náradie, ktoré vám pomôže zvládnuť bežné práce v záhrade. 

Aj keď sa vybavenie a náradie na údržbu záhrady často odvíja od jej povahy, základ tvorí niekoľko druhov klasického ručného náradia:

  • rýle, motyky, hrable, ktoré využijete pri obrábaní pôdy a starostlivosti o rastliny.
  • záhradné nožnice vám skvelo poslúžia pri úprave živého plota, strihaní kríkov a stromov. Na ovocné stromy sa vám bude hodiť aj pílka a ostré nožnice na orezávanie hrubších konárov.
  • na ľahšie prenášanie rastlinného odpadu, stavebného materiálu či pokosenej trávy vám skvele poslúži fúrik. Pri nakladaní konárov či buriny vám bude nápomocná i lopata alebo vidly.
  • nezabúdajte ani na svoju bezpečnosť a zaobstarajte si i kvalitné záhradné rukavice.
  • na zavlažovanie záhrady je vhodné mať krhlu a tiež záhradnú hadicu, ktorá vám uľahčí prácu
  • medzi ďalšie záhradné náradie, ktoré by nemalo u vás chýbať je aj sekera, postrekovač alebo rosič a drobné náradie na jednoduchšie práce, ako je napríklad presádzanie sadeníc či menších rastlín
Trávnik

Zdroj: shutterstock

A čo s trávnikom?

Trávnik je kategória sama osebe, a keď chceme, aby nám robil radosť, musíme mu dopriať adekvátnu starostlivosť. Základným náradím pre údržbu trávnika je kosačka. Je na vás či sa rozhodnete pre benzínovú, ručnú, akumulátorovú alebo elektrickú. Skvelou voľbou sú i krovinorezy, vďaka ktorým sa dostanete na horšie prístupné miesta. Ak však máte menší pozemok, vystačíte si i s nožnicami na trávu, ktorými ostriháte trávu po okrajoch trávnika alebo drobné nedokonalosti.

Na to, aby bol váš trávnik pekný a zdravý, je potrebné ho i prevzdušňovať a zbavovať odumretých častí trávy, buriny či iného organického odpadu. Na to vám skvele poslúži prerezávač – vertikulátor. Keďže ten použijete len párkrát do roka, vhodné je, ak sa dohodnete so susedom a zaobstaráte si jeden spoločný. 

Ako vybrať záhradné náradie?

Určite nešetrite na náradí, ktoré budete pravidelne používať. Ručné záhradné náradie by malo byť vyrobené z kvalitných materiálov. Násady by mali byť z kompozitu alebo tvrdého dreva a pracovná časť z nerezovej ocele alebo kovu s antikoróznou úpravou.

Ruka v ruke s dôkladným remeselným spracovaním ide aj dobrá ergonómia. Náradie vám musí sadnúť do ruky, aby sa pohodlne držalo, preto si ho neváhajte vyskúšať, chytiť. Svoju rolu hrá i hmotnosť. Čím je náradie ľahšie, tým sa vám s ním bude lepšie pracovať a tým aj dlhšie vydržíte pracovať bez únavy.

Starostlivosť o záhradné náradie

Každé náradie, či ide o ručné, akumulátorové alebo elektrické, by ste mali po každom použití očistiť. Z času na čas je dobré i nabrúsiť ostrie, premazať pohyblivé časti či skontrolovať spoje.

Po práci v záhrade je vhodné ručné náradie ako motyky či hrable vložiť na pár hodín do suda s dažďovou vodou, aby násada napučala (napila sa vodou) a časť z nerezovej ocele sa na nej nešmýkala, nehýbala. Vám sa tak bude s nástrojom lepšie pracovať. 

Pre každý druh náradia by ste tiež mali mať stále miesto na zavesenie alebo uloženie. Pred uskladnením náradia na zimu všetky kovové časti by ste mali natrieť olejom a uložiť do suchej miestnosti. Zariadenie na zavlažovanie (zavlažovače a záhradnú hadicu) nechajte poriadne vyschnúť, očistite ich od nečistôt a až potom uložte napríklad do záhradného domčeka. Základnou zásadou je nenechávať nástroje špinavé, mokré a pohodené v záhrade na daždi, mraze alebo slnku. Správnou starostlivosťou predĺžite životnosť vášho záhradného náradia.

Neprehliadni: Záhradný gril: Aké máte možnosti a ako vybrať ten najvhodnejší?

Náradie do záhrady

Zdroj: shutterstock

Prácu na záhrade si môžete uľahčiť i elektrickým alebo praktickým akumulátorovým náradím. Všetko sa odvíja od veľkosti vášho pozemku, vašich preferencií a od toho, koľko ste ochotní za záhradné náradie zaplatiť.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní