Ako odplašiť mačky zo záhrady? Tipy, ktoré vám zaručene pomôžu!

Ako odplašiť mačky zo záhrady? Tipy, ktoré vám zaručene pomôžu!
  • 24.11.2023
  • Lenka Biba Slovak

Pre niekoho domáci miláčik, pre iného veľmi otravné zviera, ktoré ničí záhradu a roznáša choroby. Domestikovaná malá šelma, mačka domáca, je zvieratko, ktoré pravdepodobne buď milujete alebo nenávidíte. Je pravdou, že mačky chytajú myši a iné malé hlodavce, avšak na druhej strane ročne zabijú a zožerú aj veľké množstvo malého vtáctva a spevavcov.

Mačky sú ale aj prenášačom toxoplazmózmy, ktorá je veľmi nebezpečná predovšetkým pre tehotné ženy, pretože môže infikovať aj nenarodené dieťa. V najzávažnejších prípadoch môže toxoplazmóza poškodiť aj mozog, oči a iné orgány. Parazit, ktorý spôsobuje toto ochorenie, sa objavuje v exkrementoch mačiek. Práve táto ich potreba je častokrát dôvodom, prečo mačky k vám do záhrady tak rady chodia. Ďalšími dôvodmi môže byť zvedavosť, párenie alebo obyčajné leňošenie. Ako ich teda zo záhrady odpudiť?

Vysoký plot a pes na pozemku

Hoci sú mačky veľmi šikovné a obratné zvieratá, ktoré sa dostanú takmer všade, najjednoduchšou prvotnou ochranou pred návštevou mačiek u vás doma je mať okolo vášho pozemku vysoký plot. Či už betónový alebo pletivový, odporúčaná minimálna výška je 1,80 m.

A čo je ešte veľmi účinné? Zaobstarajte si psíka! Pach psa a ich ochrana mačky prirodzene odpudí, a vy tak budete mať od neželaných návštev pokoj. Mnohí z nás síce poznáme obrázky ideálneho priateľstva psov a mačiek, avšak toto sa stáva najmä v prípadoch, ak by ste si kúpili obe zvieratká spolu, a boli by tak naučené spolu žiť v jednej domácnosti.

Ako mačky odpudiť účinnejšie? A je vhodné odplašiť mačku vodou?

Ak vysoký plot a ani psík u vás doma nezabráni samozvaným mačacím návštevám, siahnite po účinnejších odpudzovačoch mačiek. Predtým ale nezabudnite na tieto zásadné postupy:

  • Odstráňte mačacie výkaly z vašej záhrady – okrem toho, že sú prenášačom škodlivých baktérií spôsobujúcich rôzne choroby, mačky si vykonávaním veľkej potreby značkujú svoje miesta, a aj preto sa k vám rady vracajú. Pozor, škodia tak aj vašim rastlinkám! Mačacie exkrementy nie sú v žiadnom prípade hnojivom pre rastliny.
  • Ich miesto umyte mydlovou vodou – ak si už mačka našla miesto, kam k vám s radosťou chodí vykonávať veľkú potrebu, toto pevné miesto umyte mydlovou vodou. Mačky totiž milujú svoj moč, exkrementy a ich pachy, a nie krásne mydlom voňajúce povrchy.
  • Ak pristihnete mačku priamo pri čine odplašte a vystrašte ju. Aj napriek tomu, že sa vám možno nepáči a svojim konaním vám ničí trávnik a rastlinky, myslite na to, že je to predsa len živý tvor. Preto buďte pri plašení obozretní a voľte mierne metódy. Ostriekajte ju napríklad jemným prúdom vody zo záhradnej hadice - voda a mačky jednoducho nejdú k sebe - mačky neznášajú vodu!

Tip pre vás: Posledné kosenie trávnika pred zimou + 5 tipov na dokonalý vzhľad trávnika

ako sa zbaviť mačiek

Zdroj: Shutterstock

Odpudzovač proti mačkám a akustický odpudzovač mačiek

Akustické odpudzovače sú jedným z najúčinnejších a najbezpečnejších odpudzovačov mačiek. Od neželanej návštevy odplašia nielen mačky, ale aj iných škodcov. Vydávajú vysoký tón, ktorý ale ľudské ucho nezachytí. Tento typ odpudzovačov využíva infračervené senzory na detekciu pohybu, ktorý spúšťa zvuk. Použitie zvuku je teda veľmi efektívne na odplašenie mačiek z vašej záhrady.

  • Solárny ultrazvukový odpudzovač a ultrazvukové zariadenia – jeho správne umiestnenie vám zaistí, že sa mačiek na vašej záhrade zbavíte úplne. Preto pri inštalácii tohto typu odpudzovača dbajte predovšetkým na to, aby ste ho umiestnili na slnečné stanovisko.
  • Batériou napájané odpudzovače – pri ich výbere a kúpe hľadajte zariadenie, ktoré má v sebe zabudovaný indikátor životnosti batérie. Zvuk akustických odpudzovačov ľudské ucho nepočuje, preto je ťažké zistiť, či odpudzovač ešte stále funguje.

Zaujme vás: Ako zazimovať ruže a udržať ich krásne? Máme pre vás 5 najdôležitejších krokov!

Repelenty - ako odplašiť cudzie mačky a ako sa zbaviť túlavých mačiek?

Repelentné prípravky, plašičky a spreje na odpudzovanie mačiek sú zamerané na ich úplné odpudenie z priestoru. Miesta, ktoré mačka najviac navštevuje, stačí postriekať prípravkom a počkať na jeho účinok. Vedzte však, že tieto repelenty voňajú naozaj hrozne, avšak nie všetkým mačkám. Preto nebuďte prekvapení, ak k vám niektoré z nich budú chodiť aj naďalej.

Tieto repelenty obsahujú síran hlinitý, ktorý z priestoru odpudzuje nielen mačky, ale aj psov, hlodavce, vtáky a iné zvieratá. Niekedy však odpudia oveľa skôr vás, ako vašich neželaných hostí.

Tip pre vás: Marinády na gril: Dotiahnu grilovačku do dokonalosti!

odpudzovač mačiek

Zdroj: Shutterstock

Ide to aj ekologicky - rastliny proti mačkám

  • Vône – mačky sú veľmi citlivé na pachy, pričom niektoré z nich sú pre ne mimoriadne dráždivé. Mačky doslova nenávidia vôňu levandule, mäty sivej, cesnaku, rozmarínu, ako aj rastliny Coleus canina. Ich výsadba na rôzne miesta v záhrade vám zaručí, že sa im mačky budú vyhýbať.
  • Hluk – plašiace prístroje reagujúce na pohyb či obyčajné zvonkohry sú ideálnym zdrojom nečakaných zvukov, ktoré mačky dokážu veľmi účinne vyplašiť.
  • Voda – mačky naozaj nemajú rady vodu, a preto pri odplašovaní mačiek z vašej záhrady účinne pomáha aj zavlažovací systém.
  • Ocot – pravidelne ho aplikujte na kamene v skalke či v dekoráciách na záhrade a mačky sa budú týmto miestam zďaleka vyhýbať.
  • Čierne korenie – ak ho rozsypete na mačkami obľúbené miesta, pri ich potulkách vašou záhradou si mačky nečakane prečistia dutiny, pričom sa týmto miestam nabudúce už určite vyhnú.
  • Šupky citrusových plodov a citrusové vône – citrusové plody v sebe obsahujú limonénové a linaloolové oleje, ktoré môžu byť pre mačky toxické. Mačky sa citrusovým plodom prirodzene vyhnú, preto nikdy nie sú vystavené olejom v takom množstve, aby boli pre ne nebezpečné. Umiestnite šupky citrusových plodov v záhrade na miesta, kam mačky chodia najradšej, týmto ich od ďalšej návštevy zaručene odradíte.

Neprehliadnite: Pes v záhrade: Na čo všetko si treba dávať pozor?

Aktualizované na 24.11.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní