Posledné kosenie trávnika pred zimou + 5 tipov na dokonalý vzhľad trávnika

Posledné kosenie trávnika pred zimou + 5 tipov na dokonalý vzhľad trávnika
  • 21.11.2023
  • Lenka Biba Slovak

Váš trávnik môže počas zimných mesiacov čeliť určitým problémom, ale my sme tu, aby sme vám pomohli pri príprave na nadchádzajúcu sezónu. Posledné pokosenie trávnika má totiž svoje pravidlá, aby bola príprava trávnika na zimu správna.

My ako milovníci trávnikov sme veľkými fanúšikmi fotosyntézy. Tráva získava energiu zo slnka, oxid uhličitý zo vzduchu a vodu z pôdy na uľahčenie trvalého rastu. Keď sa blížime k chladnejšiemu počasiu zimných mesiacov, tráva vstupuje do vegetačného pokoja v snahe ochrániť sa pred extrémnymi teplotami, ktoré nás čakajú.

Posledné kosenie trávnika pred zimou - prečo je dôležitý správny postup?

Keď teploty začnú klesať, majitelia domov často zamieria dovnútra. Mnohí veria, že akonáhle príde chladnejšie počasie, už nemusia kosiť trávnik. To jednoducho nie je pravda - pretože vaša tráva počas tohto obdobia neprestane rásť, len sa jej rast spomalí.

Veľa z nás si neuvedomuje, že váš posledný rez v roku ovplyvní schopnosť vášho trávnika odolávať chorobám počas zimy. Keď príde čas posledného kosenia, nezabudnite spustiť nôž kosačky do vhodnej výšky.

Dôležitý je aj postup pred a po poslednom kosení trávy

  1. Pravidelná údržba trávnika.
  2. Vertikutácia trávnika a prevzdušnenie trávnika.
  3. Posledné pokosenie trávnika.
  4. Jesenné hnojenie trávnika pred zimou.
  5. Zazimovanie trávnika a odstránenie lístia.

Neprehliadnite: Ako zachrániť spálený trávnik? Triky, ktoré zaručene fungujú!

Prečo kosiť trávnik pred zimou?

  • Dlhá tráva sa ohýba a prepadáva pod snehom. Akonáhle je tráva zhrnutá, vytvára prostredie pre zimné hubové choroby a plesne.
  • Rozptýlená tráva na jar váš trávnik zadusí a bude ťažšie zotavovať sa zo zimy.
  • Kratšia tráva je tuhá a odolnejšia voči poškodeniu ľadom a snehom.

Okrem skrátenia trávnika sa uistite, že všetky nečistoty vrátane lístia, vetvičiek a podobne budú zmulčované alebo zhrabané z trávnika pred príchodom zimy. Ponechanie odpadu na trávniku v zime udusí váš trávnik a môže prispieť k rastu plesňového ochorenia.

Ako kosiť trávu pred zimou a do akej výšky?

Udržiavanie nízkej výšky trávy pomôže udržať jej pekný vzhľad počas celej zimy. Ak váš dvor zostane suchý a nepotrebuje na jeseň zavlažovanie alebo siatie, môžete s kosením len z estetického hľadiska počkať až do novembra. Správna kosačka na trávu vám tiež pomôže dosiahnuť lepšiu kvalitu kosenia.

Určitú úlohu bude zohrávať konkrétny typ trávy. Akonáhle ste mali prvý silný mráz (mráz, ktorý pretrváva do neskorého rána), váš trávnik definitívne vstúpil do vegetačného pokoja a nebude vyžadovať ďalšie kosenie až do jari. Zostrihajte trávnik na možno najkratšiu výšku, akú máte počas celej sezóny.

  • Ideálna výška je okolo 5 cm.
  • Zrežte ju príliš nízko, pretože tráva nemusí byť dostatočne dlhá na fotosyntézu a poskytnutie živín ku koreňom.
  • Príliš vysoká tráva by sa po námraze mohla zničiť.

Pokosenie trávy nakrátko pred zimou pomáha predchádzať chorobám, priťahuje menej odpadu a znižuje možnosť výskytu plesne. Odporúčané dĺžky kosenia sa líšia v závislosti od druhu trávy. Priemerná výška trávy na zimu by však mala byť približne spomínaných 5 cm v závislosti od typu trávy.

V dôsledku nízkych zimných teplôt môže príliš krátka tráva utrpieť šok a príliš dlhá tráva môže byť vystavená väčšiemu riziku vzniku plesne.

Odporúčame aj: Ako zazimovať ruže a udržať ich krásne? Máme pre vás 5 najdôležitejších krokov!

Pri akej teplote treba pokosiť trávnik naposledy pred zimou?

Zlaté pravidlo znie - pokračujte v kosení, ak tráva stále rastie. Trávy v chladnom období často pokračujú v raste až do konca novembra. Aj keď možno nebudete musieť kosiť tak často, je dôležité sledovať rast vášho trávnika a zabezpečiť, aby bol pred zimou pokosený podľa potreby. Váš posledný rez v roku by mal padnúť asi týždeň pred prvým mrazom.

  • Určenie času posledného kosenia trávnika je o tom, kedy sa váš trávnik dostane do vegetačného pokoja.
  • Najlepším indikátorom nečinnosti trávnika je teplota vzduchu.
  • Väčšina druhov tráv začne odpočívať, keď teploty neustále klesajú pod 10 °C.
  • V mnohých častiach krajiny to bude koncom novembra.
  • Hoci toto je ideálne posledný čas, kedy by ste mali kosiť, určite to nie je posledný čas, kedy by ste sa mali postarať o váš trávnik.

Keď prestanete kosiť trávnik, budete sa musieť uistiť, že ste pohrabali lístie, ihličie a iné nečistoty, pretože rozkladajúca sa organická hmota v skutočnosti nebude dobrá pre vašu trávu, ktorá prežije obdobie vegetačného pokoja.

Tip pre vás: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

Tipy na posledné kosenie trávy

Ak chcete vedieť, kedy naposledy kosiť trávnik pred zimou, existuje niekoľko jednoduchých pokynov, ktoré treba dodržiavať. Zastavenie kosenia v správnom čase je nevyhnutné na to, aby sa váš trávnik cez zimu zotavil a zabezpečil zdravý nový rast na budúcu jar. Poznať najneskorší čas kosenia trávnika je jedným z tých základných jesenných tipov starostlivosti o trávnik, ktoré vám pomôžu udržať váš trávnik v najlepšom stave.

Kosenie trávy pred mrazom: Môžete kosiť ale aj po mraze?

Počuli ste, že je najlepšie vyhnúť sa chôdzi po zamrznutej tráve? Rovnaké pravidlo platí pre kosenie po mrazoch. Mráz spôsobuje zamrznutie vlhkosti vo vnútri stebiel trávy, takže akákoľvek činnosť na trávniku po mrazoch môže zlomiť steblo trávy a poškodiť trávnik.

Ak musíte pokosiť trávnik po mrazoch, osvedčenými postupmi je zabezpečiť, aby váš trávnik nemal veľa vlhkosti zo snehu alebo ľadu, a uistite sa, že nekosíte trávnik, keď sú teploty nižšie ako 5 stupňov Celzia.

Môžete poškodiť trávnik tým, že ho pokosíte príliš neskoro?

Počas zimy môžu neustále mrazivé noci viesť k viditeľným škodám na trávniku. Keďže mráz zamŕza steblá trávy, nie je ideálne kosiť trávu za studena. Ak naozaj chcete pokosiť trávnik, nezabudnite ho pokosiť počas teplejšieho dňa, keď je slnko dostatočne horúce na to, aby roztopilo námrazu, trávnik je suchý a skosili se z neho iba niekoľko centimetrov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní