Ako zazimovať ruže a udržať ich krásne? Máme pre vás 5 najdôležitejších krokov!

Ak chcete získať čo najlepšie kvety na budúcu jar, musíte im venovať trochu zvýšenej pozornosti pred príchodom chladu. Ruže by ste mali pripraviť na zimu zvyčajne niekedy koncom októbra až novembra v závislosti od toho, kedy do vašej oblasti príde chladné počasie.

Najprv však treba odstrániť výhonky, ktoré sú uschnuté alebo rastú tesne vedľa seba či sa navzájom dotýkajú. Treba však určite odstrániť aj tie, ktoré majú príznaky choroby.

Zazimovanie ruží - prečo je dôležité?

Ak ako milovník a vášnivý pestovateľ ruží budete postupovať podľa týchto niekoľkých jednoduchých krokov, môžete si byť istí, že budete mať dobrú úrodu ruží na mnoho nasledujúcich sezón.

Správna starostlivosť o ruže je veľmi dôležitá. A to v každom prípade - teda či máte:

  • popínavé ruže,
  • ťahavé ruže,
  • kríčkové ruže - kríkové ruže,
  • mini ruže či
  • stromčekové ruže.

Ako zazimovať kríčkové ruže?

Dôležité je, aby ste na kríčkových ružiach skrátili všetky výhonky tak, že mierne zrežete ich vrchnú časť - teda takzvané pásmo kvetov. Hlbšie ale už nerežte! Kríčkové ruže potom môžete nastlať zeminou, kompostom alebo ihličnatými vetvičkami do výšky 15 až 20 cm.

POZOR - rez ruží sa vykonáva až na jar.

Zimovanie popínavých ruží

Ako zazimovať ťahavé ruže a popínavé ruže? Z popínavých ruží odstráňte iba zaschnuté odkvitnuté kvety a všetky nové výhonky následne upevnite o vopred pripravenú oporu. Lepšie tak budú odolávať nielen náporom vetra, ale aj ťažkému snehu.

  • Dobrou správou je, že popínavé ruže nepotrebujú žiadnu špeciálnu ochranu pred mrazom.
  • Stačí, ak k základu rastlinky položíte čečinu alebo podobne ako pri kríčkových ružiach nasypete vrstvu zeminy či mulču alebo kompostu.

Zimovanie stromčekových ruží

Ako správne zazimovať stromčekové ruže?

  • V prvom rade si dajte záležať na ochrane koruniek stromčekových ruží, ktoré by sa mali obaliť jutovinou, papierom alebo špeciálnou textíliou.
  • POZOR - nikdy ale nepoužívajte nepriedušnú fóliu!
  • Pred samotným obaľovaním je potrebné odstrániť listy.

Neprehliadnite: Zazimovanie muškátov - TOP rady a postup, ako na to!

zazimovanie ruží

Zdroj: Depositphotos

Postup zazimovania ruží - 5 TIPOV na zimovanie krok po kroku

Zistite, ako zazimovať ruže, aby ste ich ochránili pred nepriaznivým počasím a udržali ich v kvitnutí každý rok. Aj keď ruže nemusia byť najlepším zimným kvetom na pestovanie, určite môžu prežiť a prosperovať počas týchto chladnejších mesiacov.

Zimovanie ruže krok po kroku

Týchto 5 krokov vám pomôže rýchlo sa naučiť, ako ruže zazimovať a chrániť ich pred najhorším zimným počasím.

1. Hnojenie ruží

Šesť týždňov pred prvým mrazom prestaňte hnojiť. To zastaví aktívny rast a povzbudí ruže, aby počas zimy prešli do režimu spánku. Čas hnojenia ruží preto pozorne odsledujte.

2. Zálievka ruží

Ruže polievame aj počas suchého jesenného počasia, aby ste pomohli rastlinám posilniť sa počas suchej zimy.

3. Skrátenie výhonkov a odstránenie výhonkov

  • Z ruží odstrihnite výhonky - treba odstrániť výhonky - zdrevnatené výhonky.
  • Z ruži odstráňte aj odkvitnuté kvety.
  • Odstrihnite mŕtve alebo dlhé stonky, aby ste predišli poškodeniu vetrom – dlhé stonky odrežte späť na približne 1,5 m a odumreté stonky späť na živú časť palice. Ker ruže môžete na konci zimy poriadne ostrihať.

4. Obalovanie kmienka a zabalenie koruny

Rastliny zakryte tesne nad miestom, kde sa stonka spája s podpníkom.

Tam, kde sa teploty v zime pohybujú pod bodom mrazu, uzatvorte rastlinu pevným pletivom, ktorý vyplňte nasekaným lístím, kompostom, mulčom, suchou drevnou štiepkou, ihličím alebo slamou. To zabraňuje poraneniu stoniek a obmedzuje možnosť občasného rozmrazovania pôdy.

Pomáha tiež pridať mulčovanie okolo rastlín, aby sa znížilo riziko poškodenia vetrom a chladom. K tomu môže najlepšie poslúžiť napríklad nastlanie zeminou, nahŕňanie zeminy, mulčovacia kôra, záhradný kompost, netkaná textília, prikrývanie čečinou, zakrývanie koreňov, obalenie kmienka či aj následná ochrana korunky.

Poskytnutie hrubej vrstvy mulča zo slamy, lístia alebo kompostu pomôže izolovať korene rastliny a chrániť ich pred mrazom. Uistite sa, že ste zakryli spojenie púčikov - bod, z ktorého vyrastú nové stonky - alebo zaštepte, pretože sú veľmi citlivé na mráz.

V prípade potreby zakryte ruže. Ak žijete v chladnejšom podnebí s pravidelnými teplotami pod nulou, zvážte prikrytie ruží.

5. Na presádzanie počkajte až na jar

Vyhnite sa presádzaniu kríkov ruží na nové miesto, kým nepríde jar. Počas zimy doprajte ružiam svoj pokoj a čas na regeneráciu. Výsadba ruží či rozmnožovanie ruží na vás teda musí počkať až na jar, keď budú stabilné teploty vyššie nad nulou.

Odporúčame aj: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

ruže

Zdroj: Depositphotos

Je zakrývanie koreňov ruží nevyhnutné?

Mnohé z kríkových ruží sú odolné a netreba ich prikrývať, nakoľko silná snehová pokrývka pomôže izolovať a chrániť rastlinu počas zimy. Zimné vetry môžu rastlinu skutočne vysušiť, takže ju možno budete chcieť zabaliť do vrecoviny.

POZOR - ak necháte rastliny zakryté príliš dlho, môže to mať za následok zvýšenie teploty vo vnútri a potenciálne poškodenie rastlín. Teplé vlhké podmienky môžu tiež zvýšiť riziko ochorenia ruží.

Niektorí záhradníci uprednostňujú techniku hromadenia, ktorá zahŕňa zakrytie ruže voľným mulčom, ako je pôda, zhnitý kompost alebo borovicová kôra. Týmto spôsobom je ružový krík udržiavaný izolovaný a zakrytý, čím sa udržuje zmrazený a chráni ho pred slnečným žiarením a vetrom.

Tip pre vás: Ako správne zazimovať bazén a predísť poškodeniam? Máme postup krok za krokom!

zazimovať ruže

Zdroj: Depositphotos

Pri akej teplote by ste mali zakryť ruže?

Počkajte na týždeň mrazivých teplôt na jeseň alebo začiatkom zimy, kým začnete rastliny prikrývať. Týmto spôsobom vstupujú do pokoja a vegetačného obdobia. Zakrytie ruží pred príchodom nízkych teplôt môže zvýšiť riziko ochorenia, pretože teplo sa hromadí pod krytom, a môže spôsobiť odumretie ruží.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE