Tropická kráska Mandevilla - pestovanie, starostlivosť, hnojenie a zazimovanie

Počuli ste už o rastline s názvom mandevilla? V poslednej dobe ide o veľmi obľúbenú kvetinu. Táto kráska pochádza z južnej Ameriky, konkrétne z oblastí od Mexika po Argentínu. Jej rod má asi 120 druhov, z ktorých najväčší počet rastie v horách východnej Brazílie a v Andách. Ide o popínavú rastlinu, ktorá má veľké trubkovité červené, ružové aj biele kvety a sýto zelené a lesklé listy. 

Mandevilla nie je balkónová letnička. V prípade, že sa o ňu budete dobre starať, krásne vám porastie i niekoľko rokov. Ako pestovať a prezimovať mandevilu? Aké hnojivo mandevilla vyžaduje? Ako na presádzanie a rozmnožovanie, výsadbu a pestovanie mandevilly? Ktoré podmienky sú najvhodnejšie pre túto exotickú rastlinu?

Neprehliadni: Ako zazimovať balkónové kvety? Poznáte tieto nepísané pravidlá?

Botanické charakteristiky mandevilly

Mandevilla, často označovaná ako dipladenia, je rod rastlín z čeľade Apocynaceae. Tieto atraktívne kvety sú obľúbenými pre svoj vzhľad a sú často pestované ako popínavé rastliny.

Listy mandevilly sú zelené, vo forme srdca alebo podlhovasté, často s lesklým povrchom. Rastlina má stonky, ktoré môžu dorastať až do výšky 5 metrov. Kvety mandevilly sú veľké a nápadné.

Mandevilly sú populárne vo svete kvetinových záhrad a kvôli svojim nádherným kvetom a schopnosti popínať opory sú často využívané na vylepšenie záhradnej architektúry. Dodávajú estetiku a farbu do rôznych záhradných priestorov.

Mandevilla starostlivosť

Ak chcete, aby táto exotická rastlina bola ozdobou vášho balkóna, terasy či záhrady a darilo sa jej, mali by ste dodržiavať zopár základných pravidiel. Mandevilla však nie je veľmi náročná a jej pestovanie zvládne aj začínajúci záhradkár.

Mandevilla pestovanie

Pútavá a krásna rastlina mandevilla patrí medzi obľúbené okrasné rastliny. Mandevilla na balkóne skrášli vaše vonkajšie priestory, ale môže byť aj neprehliadnuteľnou dominantou vašej záhrady. Mandevilla ako izbová rastlina vaš poteší svojím bohatým kvitnutím a pekným vzhľadom.

Správna starostlivosť o mandevillu zahŕňa bezmrazové podmienky, svetlé stanovisko, bohatú a dobre priepustnú pôdu a dostatočnú cirkuláciu vzduchu v okolí rastliny.

Umiestnenie a výber stanovišťa

Mandevilla potrebuje slnečné miesto, na ktoré svieti priame slnko šesť až osem hodín s dostatočným prúdením vzduchu okolo rastliny. Ak svoju mandevillu plánujete pestovať vonku, majte na pamäti, že neznáša chlad a potrebuje dennú teplotu od 15 do 35 °C. Von ju preto premiestňujte až ku koncu jari, kedy nehrozia nočné mrazy.

Pôda a polievanie

Mandevilla potrebuje dobre priepustnú pôdu, ktorá je bohatá na živiny. Ľahký substrát určený pre balkónové rastliny bez obsahu ílu, substrát bohatý na organickú zložku či neutrálna až mierne kyslá pôda s obsahom rašeliny sú najvhodnejšou voľbou pre tieto rastliny.

Zalievanie mandevilly je tiež dôležité. Dávajte si pozor, aby substrát nebol premočený. Nadmerné zalievanie mandevilly môže spôsobiť hnilobu koreňov a odumretie rastliny. Nedostatok vody zase môže byť príčinou zosychania kvetov a listov.

Ak chcete mandevillu pestovať ako ťahavú rastlinu, nezabudnite na to, že potrebuje oporu. 

Pozri aj: Jesenné upratovanie terasy a balkóna - Na TOTO by ste nemali zabudnúť

Mandevilla

Zdroj: INSTAGRAM/greenthumb_wannabe

Mandevilla a jej rozmnožovanie - reprodukcia mandeville

Rozmnožovanie mandevilly je možné pomocou odrezkov. Urobiť tak môžete kedykoľvek počas vegetačného obdobia rastliny - od jari do polovice jesene. Postup je nasledovný:

  1. Vyberte si zdravú a silnú madevillu, z ktorej budete odoberať odrezky.
  2. Sterilizujte nožnice alebo nôž alkoholom, aby ste zabránili prenosu chorôb.
  3. Z mandevilly odrežte odrezky dlhé približne osem centimetrov.
  4. Pripravte si substrát na zakorenenie. Môžete použiť rašelinu alebo zmes rašeliny a perlitu, ale postačí vám aj výživný záhradnícky substrát.
  5. Vložte odrezky do substrátu tak, aby spodný koniec odrezku bol zakopaný asi 2- 3 centimetre do substrátu.
  6. Umiestnite kvetináč na svetlé miesto, ale nie na priame slnko. Teplota by mala byť približne 21- 24 stupňov Celzia.
  7. Pravidelne kontrolujte vlhkosť substrátu a prípadne ho postrekujte vodou, ak sa vám zdá suchý.
  8. Po niekoľkých týždňoch až mesiacoch by sa odrezky mali zakoreniť. Môžete to overiť jemným ťahom. Ak pocítite odpor, znamená to, že sú zakorenené.
  9. Keď sú odrezky zakorenené, môžete ich presadiť do samostatných kvetináčov.

Pestovanie dipladénie zo semena

Reprodukcia dipladénie môže prebehnúť aj prostredníctvom semienok. Semená mandevily (dipladénie) je ideálne vysádzať do malých hrantíkov na sadeničky. Semienko mandevilly vložte do jamky v substráte a pokryte tenkou vrstvou substrátu tak, aby neboli na svetle. Po výsadbe semená mandevilly výdatne zalejte a polievajte každé dva až tri dni.

Keď mandevilla podrastie a sadeničky vyženú prvé výhonky, presaďte ich do nádob, v ktorých budú rásť až kým nebudú pripravené na finálne presadenie do kvetináčov, prípadne do záhrady.

Zaujme Ťa: Vertikutácia a aerifikácia trávnika na jeseň. Je naozaj potrebná?

Mandevilla

Zdroj: INSTAGRAM/mjc_plantmamajungle

Mandevilla hnojenie - ako hnojiť mandevillu?

Ak je rastlina zasadená do záhradníckeho substrátu s vysokým obsahom živín, v prvých týždňoch po výsadbe hnojenie nie je potrebné. Po uplynutí 2- 3 mesiacov od výsadby môžete raz za mesiac dopriať rastline tekuté hnojivo vo forme zálievky.

Čím rastlinu hnojiť? Záhradnický substrát obohaťte hnojivom určeným pre rastliny, ktoré obsahuje dostatok dusíka, fosforu a draslíka.

Orezávanie mandevilly

Medzi potreby rastliny mandevilla patrí aj orezávanie alebo strihanie. Radikálny rez je potrebné urobiť na jar, pred začiatkom novej sezóny. Mandevilla znáša rez veľmi dobre, dokonca jej to prospieva, takže sa nemusíte obávať poriadneho prestrihania. Pravidelné strihanie totiž plní ozdravnú funkciu. Pozor, rastlina je jedovatá, resp. latex, ktorý pri strihaní vypúšťa. 

Škodcovia a choroby - problémy pri pestovaní mandevilly

Mandevilly patria medzi odolné rastliny, ktoré nie sú veľmi náchylné na choroby ani škodcov. Môže sa však stať, že ich zasiahne nejaký neduh. Medzi najčastejšie choroby dipladénie patria hubovité ochorenia, ktoré sú sprevádzané rôznymi povlakmi a škvrnami na listoch a stonkách.

Proti hubovitým ochoreniam najviac pomôže, ak obmedzíte zalievanie mandevilly a zabezpečíte dostatočnú cirkuláciu a vlhkosť vzduchu. Účinné sú aj viaceré fungicídne postreky. Napadnuté časti rastlín odstráňte a spáľte, aby ste zabránili ďalšiemu šíreniu nákazy. To isté platí i pri rôznych vírusových a bakteriálnych ochoreniach (napr. antraknóza a škvrnitosť listov), ktoré charakterizuje spomalený rast a žltnutie listov rastlín.

Nebezpečnými škodcami pre mandevilly sú vošky, roztoče, červce a molice, ktoré môžete odstrániť tak, ako pri pestovaní iných izbových rastlín.

Odporúčame: Výsadba ovocných stromov a drobného ovocia na jeseň: TOTO je ten správny postup

Kvety

Zdroj: INSTAGRAM/autumn_girl_811

Mandevilla zazimovanie (zazimovanie dipladénie)

Ako zazimovať mandevillu? Zazimovanie mandevilly nie je náročné. Výber stanovišťa a prezimovanie je potrebné vykonať v okamihu, keď začnú nočné teploty klesať k piatim stupňom:

  1. Očistenie a ošetrenie mandevilly: Predtým, ako rastlinu presuniete na zimu dovnútra, interiéru alebo na iné chránené miesto, zbavte ju suchých a poškodených častí. Môžete ju tiež ošetriť postrekom proti škodcom a chorobám.
  2. Umiestnenie: Ak plánujete mandevillu zazimovať vonku, umiestnite ju na chránené miesto pred vetrom a priamym slnečným žiarením. V interiéri pre ňu vyberte miesto s dostatočným množstvom svetla, ale nie s priamym slnečným žiarením.
  3. Udržiavanie správnej teploty a vlhkosti vzduchu: Počas zimy zmenšite množstvo vody a hnojiva. Ideálna teplota pre zimovanie dipladénie je medzi 10 a 15 stupňami Celzia. Zabezpečte dostatočnú vlhkosť vzduchu pomocou zvlhčovača alebo položením nádoby s vodou v blízkosti rastliny.
  4. Príprava rastliny na jar: V marci alebo apríli, keď teploty začínajú stúpať, môžete začať s postupným presúvaním rastliny. Najskôr ju presuňte na svetlejšie miesto a postupne začnite zväčšovať množstvo vody a hnojiva. Ako sme už spomenuli vyššie, nezabudnite na strih rastliny.

Pestovanie rastlín mandevilla je lepšie obmedziť na nádoby, kvetináče, aby ste ich počas chladného obdobia mohli preniesť na chránené svetlé miesto.

Obľúbené odrody mandevilla

Rozmanitosť odrôd mandevilly poteší všetkých skúsených, ale aj začínajúcich záhradkárov a pestovateľov. Tieto odrody patria medzi tie najobľúbenejšie:

  • Mandevilla sanderi (brazílsky jazmín): Mandevilla ako popínavá rastlina? Zaobstarajte si túto odrodu, ktorá vás poteší červenými alebo ružovými kvetmi.
  • Mandevilla boliviensis: Charakterizujú ju biele kvety a sýtozelené lesklé listy.
  • Mandevilla laxa (čilský jazmín): Táto odroda vo svojej domovine dokáže narásť až do dĺžky ôsmich metrov.
  • Mandevilla sundaville: Ide o označenie viacerých moderných kultivarov. Sú polopopínavé a pestujú sa na terasách alebo ako balkónové kvety.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE