Ako zazimovať balkónové kvety? Poznáte tieto nepísané pravidlá?

Muškáty, petúnie, lobelky, klinček či netýkavky — všetky tieto balkónovky pomaly vystriedajú dekorácie z vresov či vždyzelené gaultérie s výrazne červenými plodmi. Noci sú čím ďalej tým chladnejšie. Pokiaľ sa teda s rastlinami nechcete nadobro rozlúčiť, musíte im vytvoriť také podmienky, aby poľahky prežili zimu.

Rastliny môžu zostať vonku až do prvých nočných mrazíkov. Ak sa teplé a chladné dni striedajú, stačí ich pri ojedinelom krátkodobom mraze dočasne zakryť čečinou alebo netkanou textíliou. Keď však udrú skutočne silné mrazy a teploty značne klesnú, rastliny treba pripraviť na zimu. Už ste stihli tie svoje zazimovať? Ak ešte nie, poďte sa s nami pozrieť, ako zazimovať balkónové kvety

Neprehliadni: Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?

Balkónovky

Zdroj: Depositphotos

Základné úkony

Balkónové rastliny nestačí len preniesť do vnútra alebo do miestnosti, kde je teplejšie ako vonku. Rastliny treba ostrihať, zbaviť oschnutých listov a niektoré z nich dokonca aj presadiť alebo zmeniť im substrát. Majte na pamäti, že citlivejšie rastliny prenášame do interiéru radšej v popoludňajších hodinách, kedy sú vonkajšie teploty vyššie, aby sme im presunom do tepla nespôsobili teplotný šok.

Vhodným priestorom na zazimovanie rastlín môže byť nevykurovaná chodba, presklená lodžia, svetlá pivnica či skleník. Pivnica by však mala mať okno, aby rastliny mali dostatočný prísun denného svetla. V tmavej pivnici skladujeme iba hľuzy a cibule. Miestnosti určené na zazimovanie by tiež nemali byť príliš vlhké, aby kvety a bylinky neplesniveli. V chladnom období obmedzte zálievku, pretože inak by ich koreňový systém zhnil. Takisto s hnojením začnite až na jar, v období, keď sa zeleň prebúdza.

Ako zazimovať najznámejšie balkónovky?

Fuksia

Keďže nádherné fuksie pochádzajú zo subtropických oblastí, v našich podmienkach neprezimujú. Napriek tomu, že sú to jednoročné rastliny, môžete sa ich pokúsiť zazimovať a možno vám budúci rok porastú.

Keď začnú nočné teploty klesať pod bod mrazu, nájdite pre svoje fuksie miesto v chladnej miestnosti. Teplota v nej by sa mala pohybovať od 2 do 7 °C. Pri prezimovaní platí zásada, že čím je chladnejšia miestnosť, tým menej svetla fuksia potrebuje. 

Rastlinu je potrebné pred zazimovaním zrezať tak, že všetky výhonky skrátite nad tretím párom listov. Korunku zmenšíte asi na polovicu až dve tretiny pôvodnej veľkosti.

Nezabudnite odstrániť i veľmi tenké výhonky, všetky kvety a žlté listy. Fuksia potrebuje trojmesačný odpočinok – do konca februára sa nachádza v oddychovej fáze.

Muškáty

Balkóny zdobené nádherne rozkvitnutými muškátmi v sýtych farbách sú potešením pre oči i pohladením pre dušu. Pre to, aby ste sa aj ďalší rok mohli pochváliť týmito kráskami, mali by ste ich správne pripraviť na zimu. 

Muškáty pred zazimovaním dôkladne očistite. Odstráňte všetky žltnúce, suché a choré listy. Pripravte sa na to, že rastlina aj tak počas prezimovania, najmä v horších svetelných podmienkach, stratí veľa listov. Je to úplne normálny jav. Zbavte vaše muškáty aj kvetných pukov, ktoré by rastlinu zbytočne počas zimných mesiacov vysiľovali. Odstráňte aj odkvitnuté a suché kvety. Muškáty najlepšie prezimujú v miestnosti s teplotou od 5 do 10 °C, ideálne na svetle. Prezimovať však môžu aj v tme. 

Muškáty krúžkované môžete nechať prečkať mrazy aj tak, že ich vyberiete z črepníkov. Koreňový systém jemne oklepte od zeminy tak, aby ste rastliny nepoškodili. Nakoniec korene obaľte novinami, zaviažte a takto pripravené muškáty zaveste hore koreňmi a nechajte prezimovať v tmavej a vlhkej pivnici.

Počas zimovania rastliny z času na čas zalejte. Pozor, substrát by však nemal byť premáčaný. Miestnosť občas vyvetrajte počas slnečných dní, keď nemrzne.

Kyslička trojhranná

Kyslička trojhranná, známa tiež ako Oxalis, je charakteristická svojimi listami, ktoré pripomínajú krídla motýľov. Od jesene až do zimy je rastlina v útlme a jej lístky začínajú vädnúť. V tomto období ju nepolievajte. Presuňte ju do chladnej miestnosti s minimálnou teplotou 5 °C. Aj keď bude rastlina vyzerať, že uhynula, nemajte obavy a určite ju nevyhadzujte.

Pozri aj: Ktoré kvety sadiť na jeseň? Skúste týchto 5 najobľúbenejších!

Koleus

Koleus (Coleus) je známy aj ako okrasná či africká žihľava. Nepŕhli, ale vyniká pestrou paletou vyfarbených listov. Vonku koleus neprežije, pretože nie je mrazuvzdorný. Zimu však spoľahlivo prečká na chránenom mieste. Z jeho odrezkov si môžete tiež vypestovať ďalšie rastliny na budúcu sezónu tak, že ich uložíte na svetlom mieste pri teplote okolo 12 až 15 °C. Ak koleus pestujete v záhrade, presaďte ho do črepníka, a tak ho prezimujte.

Begónia hľuznatá

Romantické begónie sú obľúbenými kvetmi, ktorými si radi skrášľujeme naše balkóny či terasy. Hľuznaté begónie (Begonia × tuberhybrida) nie sú mrazuvzdorné, preto je potrebné ich dôkladne zazimovať. Na konci októbra ich prestaňte zalievať, a keď stonky s listami vyschnú, z pôdy vyberte celé trsy – hľuzy aj s koreňmi. Očistite ich. Nadzemné časti, výhonky skráťte asi na 5 centimetrov a nechajte preschnúť. Zostanú vám len zdravé a nepoškodené hľuzy, ktoré ešte podľa potrieb nechajte znova preschnúť.

Begónie umiestnite do debničky alebo škatule so suchým a ľahko priepustným substrátom pri teplote 5 až 10 °C. Približne vo februári hľuzy navlhčíme a vysadíme.

 

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE