Samozavlažovanie rastlín v interiéri: Poznátie tieto triky?

Samozavlažovanie rastlín v interiéri: Poznátie tieto triky?
  • 01.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Polievanie kvetov a rastlín vo vnútri našich domovov by mal mať na starosti iba jeden člen rodiny. Vďaka tomuto pravidlu budú kvety pravidelne polievané a starostlivosť o ne bude v rukách toho, kto sa o ne s láskou stará. Čo ale robiť vtedy, keď sme mimo domu dlhší čas ako zvyčajne?

Mnohí z nás zvyknú v tomto čase úlohu polievať kvety delegovať na niekoho z rodiny či priateľov alebo známych. Vtedy sa spoľahneme na ich zodpovednosť a starostlivosť v čase našej neprítomnosti, aj keď výsledok nie vždy zodpovedá našim predstavám.

A práve pre tieto prípady sme si pre vás pripravili niekoľko užitočných rád, ako pomôcť vašim interiérovým kvetinkám a rastlinkám, aby sa mohli zavlažovať samé. Ako to dokážu na krátky čas aj bez našej pomoci? Čítajte ďalej!

Interiérové kvety a rastliny - čo všetko je dôležité pre ich správnu starostlivosť?

Nesprávne či nevhodné polievanie izbových kvetov a rastlín je najčastejšou príčinou ich úhynu. Niekedy trpia, keď ich prelejeme, inokedy vtedy, keď sú príliš suché. Od čoho teda závisia ich potreby?

V prvom rade treba myslieť na to, že každý kvet je iný a každý z nich si vyžaduje inú starostlivosť. Rozhodujúce je aj:

  • typ konkrétneho kvetu či rastlinky,
  • vlhkosť v miestnosti,
  • teplota v dome či v byte,
  • materiál a veľkosť kvetináča,
  • substrát.

A verte či nie, ich samozavlažovaním im dokonca vieme v našej neprítomnosti pomôcť.

Odporúčame: Ako zazimovať muškáty počas jesene? Máme pre vás správny postup!

Ako na samozavlažovanie interiérových rastlín a kvetov?

  • SAMOZAVLAŽOVACIE KVETINÁČE

Najjednoduchším riešením je zaobstarať pre vaše kvetenstvo samozavlažovacie kvetináče. Tie sú vyrobené tak, aby uľahčili závlahu rastliniek predovšetkým v čase vašej neprítomnosti. Ak ale patríte k tým, ktorí jednoducho často zabúdajú svoju interiérovú zeleň poliať, je toto tá správna voľba pre vás. Navyše, samozavlažovacie kvetináče sú v súčasnosti aj veľmi pekným a efektným doplnkom do každej domácnosti.

  • ZAVLAŽUJTE KVETY ČI RASTLINY FĽAŠOU

Ako? Jednoducho! Sklená či plastová fľaša vám môže poslúžiť tak, že ju napustíte vodou izbovej teploty, do vrchnáka urobíte malé dierky a fľašu otočenú vrchnákom nadol vložíte do kvetináča, čo najbližšie ku korienkom. Rastlinka si bude sama vodu dávkovať tak, ako bude práve potrebovať.

  • ĎALŠIE POMÔCKY NA SAMOZAVLAŽOVANIE RASTLÍN

Nie vždy mávame doma poruke samozavlažovacie kvetináče či pripravené prázdne fľaše do kvetiniek, preto niekedy jednoducho potrebujeme rýchle a efektívne riešenie. Takým môžu byť aj ďalšie pomôcky na samozavlažovanie, ktoré si môžete kúpiť v každom dobrom kvetinárstve alebo v predajni s kvetmi a rastlinkami. Najčastejšie to bývajú samozavlažovacie pomôcky na nápich do kvetináčov rôznych farieb a tvarov, pričom kvetinka si z nich zoberie iba toľko vody, koľko bude potrebovať.

Neprehliadnite: Angínovník: U nás takmer neznáma rastlina, má ale skvelé účinky!

Ďalšie zásady správnej zálievky

Keďže sa blíži zima, vtedy aj interiérové rastliny a kvety potrebujú prirodzene menej vlahy, aby sa im u vás dobre darilo, myslite aj na to, že:

  • pri izbových rastlinkách vo vegetačnom období platí pravidlo, že čím majú menej svetla, potrebujú menej vody.
  • väčšina rastliniek znesie suchšie obdobie pomerne dobre, a to aj vtedy, ak ich zabudneme poliať. Rastlinky hynú predovšetkým pri ich nadmernom polievaní. Osvojte si preto pravidlo, že je lepšie zalievať menej ako naopak – príliš veľa.
  • intenzívne sálajúce teplo spôsobuje, že sa voda zo zeminy rastliniek veľmi rýchlo odparí. Predísť tomu môžete napríklad širšou doskou, ktorú podložíte pod črepníky rastlín a kvetov.
  • na jeseň i na zimu presuňte svoje izbové rastlinky bližšie k oknu, prípadne ich položte na parapet. Listy prirodzene rastú smerom za svetlom, preto črepník pravidelne otáčajte, aby ste zabezpečili rovnomerný rast vašich rastliniek aj počas jesene a zimy.
  • na polievanie izbových rastlín je vhodná mäkká a čistá voda s izbovou teplotou.
  • ak sú vaše rastlinky zdravé a napriek tomu im v zime začnú žltnúť listy, netrápte sa, je to prirodzený jav a nemusíte mať preto žiadne obavy. V tomto prípade postačí, ak tieto listy budete pravidelne odstraňovať.

Odporúčame aj: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní