Angínovník: U nás takmer neznáma rastlina, má ale skvelé účinky!

Angínovník: U nás takmer neznáma rastlina, má ale skvelé účinky!
  • 11.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

Poznáte angínovník? Pravý názov tejto rastlinky je leopardovka čínska, latinský názov Belamcanda chinensis, pričom je známa predovšetkým pod označením angínovník alebo angínovník čínsky. Tento názov si angínovník vyslúžil najmä vďaka svojim vynikajúcim dezinfekčným účinkom na hrdlo a celú ústnu dutinu.

Belamcanda chinensis je v kvete prenádherná rastlina, ktorá môže s ľahkosťou konkurovať akýmkoľvek iným rastlinám. Má prekrásne extravagantné, ale zároveň aj jemné kvietky, ktoré sú charakteristické sýtymi červenými a oranžovými farbami.

Aj keby ste zrovna nevyužili liečivé a dezinfekčné účinky angínovníka, rastlinka vám bude jednoducho robiť radosť iba svojou krásou. Svojimi farbami rozžiari každý priestor, a to aj tmavé kúty či tmavšie izby.

Angínovník - odkiaľ k nám prišiel?

Leopardovka čínska, angínovník či belamcanda chinensis, domovom tejto rastlinky je Čína, India a Japonsko. V Európe je od obdobia stredoveku, pričom k nám sa dostala práve z týchto krajín.

Angínovník je trvalka, ktorá sa pestuje pre:

  • svoje liečivé účinky, 
  • ale aj ako okrasná rastlina.

Rastlina dorastá do výšky až 1,2 m a kvitne zvyčajne až do konca septembra, pričom každým rokom ponúka viac a viac kvetov. A práve kvetmi často pripomína kosatce, nakoľko patrí do čeľade kosatcovitých.

Odporúčame: Hloh obyčajný: Spoznajte jeho účinky na naše zdravie

Pestovanie angínovníka

Angínovník nie je vôbec náročný na pestovanie. Je možné ho pestovať aj v záhrade, kde by ste ho ale mali chrániť pred mrazom. Angínovník pre svoj dobrý rast potrebuje výživnú a priepustnú pôdu. Pozor však na prílišnú vlhkosť! Angínovník neprelievajte, pretože v takom prípade by sa mu u vás vôbec nedarilo.

Pre angínovník vyberajte slnečné stanovisko, ale znesie aj polotieň. Je možné ho pestovať aj v črepníku. U vás doma mu nájdite miesto na slnečnej parapete, ale na zimu ho radšej presťahujte do chladnejšej miestnosti.

Angínovník vám vyrastie zo semienok, pričom na vysádzanie je najvhodnejším mesiacom v roku marec. Ale, angínovník možno rozmnožiť aj delením koreňov.

Liečivé účinky angínovníka

Angínovník nie je iba nádherná okrasná rastlinka, pretože má aj tieto blahodarné a liečivé účinky:

  • uvoľňuje upchaté dutiny,
  • blahodarne pôsobí na problémy s nádchou,
  • uľavuje v prípade angíny, ale aj 
  • boľavého krku,
  • podráždenej sliznice,
  • pri problémoch s dýchaním,
  • má aj antiseptické účinky, takže pomáha liečiť zápaly.

Neprehliadnite: Ktoré kvety sadiť na jeseň? Skúste týchto 5 najobľúbenejších!

Ako angínovník použiť?

Pre rýchlu úľavu od bolesti v krku stačí žuť listy angínovníka. Dajte ale pozor, pretože šťava angínovníka je pomerne ostrá a na jeho chuť si budete musieť pravdepodobne postupne zvykať. Taktiež je dobré aj to, ak si listy v ústach necháte chvíľku iba pôsobiť a potom ich vypľujete. Listy nikdy neprehĺtajte! Mohli by vám spôsobiť neželané tráviace ťažkosti.

Z angínovníka si taktiež môžete pripraviť čaj či kloktadlo. Nakrájané listy zalejte horúcou vodou a nechajte vychladiť. Ak si pripravujete čaj, zvoľte slabšiu verziu, aby vám jeho konzumácia nespôsobila ťažkosti. V prípade kloktadla sa nebojte zaliať aj viac listov, aby bol odvar silný. V tomto prípade ho ale nikdy neprehĺtajte.

Na liečebné účely angínovníka sa používajú:

  • listy a 
  • podzemok. 

Mladé listy angínovníka obsahujú glykozidy, ktoré majú vynikajúce dezinfekčné účinky pre sliznicu. Rastlinka taktiež veľmi účinne pomáha rozpúšťať hlieny či prinavrátiť stratený hlas a pomáha taktiež aj pri bolesti v krku. POZOR však na dávkovanie – vo väčších či častejších dávkach môže byť angínovník toxický.

Odporúčame aj: Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní