Ktoré kvety sadiť na jeseň? Skúste týchto 5 najobľúbenejších!

Ktoré kvety sadiť na jeseň? Skúste týchto 5 najobľúbenejších!
  • 20.09.2022
  • Lenka Biba Slovak

Aj keď jar a leto sú kráľovnami kvetov prenádherných farieb, neznamená to, že jeseň bude pre kvety „koncom roka". Práve naopak! Aj jeseň môže byť plná zábavných záhradkárskych aktivít. Jesenné kvety sú totiž rovnako krásne a váš výber závisí iba od vášho vkusu.

Výsadba kvetov na jeseň môže byť rozdelená do dvoch kategórií – na jeseň kvitnúcich kvetov a na kvety, ktoré budú kvitnúť až na jar. Trvalky preto môžu vystriedať cibuľky jarničiek alebo krátkosezónne jednoročné kvety kvitnúce iba počas jesene.

Jesenné kvety sú totiž rovnako krásne ako tie na jar alebo v lete. Stačí si iba vybrať.

Čo zasadiť na jeseň?

Vytvoriť si krásnu záhradu si vyžaduje prácu, odhodlanie a cit pre výber kvetov, tráv či stromov. Často máme pritom tendenciu zabúdať, že aj počas chladnejších a pochmúrnejších mesiacov sa môžeme realizovať aj v záhrade.

A práve preto pre vás máme zoznam kvetov, ktorými môžete veľmi ľahko priniesť trochu farby a šťastia do vašej záhrady aj v tomto období.

Odporúčame: Ako sa starať o záhradné náradie tak, aby vám slúžilo ešte mnoho rokov?

Chryzantémy - kráľovné jesene

Chryzantémy si možno vybrať v mnohých krásnych sýtych farbách. Nielen to, ale tiež prichádzajú v rôznych tvaroch a veľkostiach. Chryzantémy sú aj cenovo prijateľné kvety, vďaka ktorým si k vám domov prinesiete nielen krásne farby, ale aj dobrú náladu.

Chryzantémy majú radi jasné, ale nepriame svetlo, a počas jesennej sezóny ich dôsledne zalievajte.

Ich ďalšou výhodou je aj to, že ich môžete zasadiť do zeme alebo si ich nechať zasadené v kvetináči, čím si viete skrášliť priestor napríklad aj na terase, na balkóne či pred vchodom do vášho domu.

Neprehliadnite: Ručné záhradné náradie: Aké by nemalo chýbať vo vašej základnej výbave?

Astry

Pre jesennú výsadbu týchto nádherne farebných kvetov platí, že čím skôr ich vysadíte, tým je vyššia šanca, že sa dobre zakorenia a prežijú svoju prvú zimu. Jesennú výsadbu astier by ste mali stihnúť do začiatku októbra.

Astry patria k dlhovekým trvalkám. Ak ich raz vysadíte a dobre sa zakorenia, budete sa z nich pri minimálnej starostlivosti tešiť veľmi dlho.

Po jesennej výsadbe astry zavlažujte predovšetkým vtedy, ak je slnečná a suchá jeseň. Pred príchodom prvých mrazov prihrňte k zasadeným kvetom suché lístie. Prihnojovanie astier po ich jesennej výsadbe nie je potrebné.

Odporúčame aj: Marinovaná i zaváraná cuketa: Vyskúšajte TOP tipy na spracovanie cukety

Rozchodník

Tento sukulent je ideálnou voľbou pre vašu jesennú záhradu. Zatiaľ čo existuje veľa druhov rozchodníka, jesenná odroda je známa svojou vzpriamenou formou a bohatými, jasne ružovými kvetmi, ktoré prinášajú radosť do záhrady od konca leta až do začiatku zimy.

Kvety rozchodníka kvitnú celé týždne a rovnako ako v prípade astier, rozchodník milujú aj opeľovače.

Tip pre vás: Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

Sirôtky

Sirôtky patria k najkrajším, najznámejším a najobľúbenejším dvojročným rastlinám. Ich kvety majú krásne rozmanité farby a hladké alebo kučeravé okraje. Sú ploché, niekedy široké až 10 cm, majú navyše rôzne žilkovanie a bývajú aj atypicky škvrnité.

Tieto jemné, farebné, malé a milé kvety sú jednou z najlepších volieb pre výsadbu jesenných kvetov. Sirôtky neznesú teplo, a preto vydržia chladné zimy až do jari. Najlepšie je zasadiť tieto kvety na konci leta, pričom vám budú kvitnúť až do prvých mrazov.

Zaujme vás: Hloh obyčajný: Spoznajte jeho účinky na naše zdravie

Cibuľoviny jarných kvetov

Vo všeobecnosti platí, že najvhodnejšími mesiacmi na vysádzanie cibuľovín jarných kvetov sú september až november. Čím skôr však cibuľky zasadíte, tým skôr vykvitnú.

Postupným vysádzaním môžete dokonca docieliť postupné kvitnutie, a preto si takýmto spôsobom budete môcť predĺžiť radosť z jarných kvietkov – narcisov, hyacintov či tulipánov.

Bude vás zaujímať: Záhradné oplotenie: Aké druhy existujú a ako vybrať ten správny?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní