Červienka obyčajná: Ako ju prilákať v zime do záhrady?

Červienka obyčajná: Ako ju prilákať v zime do záhrady?
  • 20.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Červienka obyčajná, latinským názvom Erithacus rubecula je malý vtáčik, ktorého ľudovo nazývame aj slávik červienka či červienka krovinná. Červienka žije na celom území Slovenska. Je to malý, 14 cm dlhý vtáčik, ktorý je sťahovavý, ale zvykne u nás aj prezimovať.

Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov patrí červienka obyčajná medzi najmenej ohrozené druhy vtákov a celkový trend jej populácie posledné roky iba stúpa.

Červienka obyčajná je zákonom chránená, pričom spoločenská hodnota jedného vtáčika je 300 €. Červienky sa živia predovšetkým hmyzom v rôznych štádiách vývinu, pavúkmi a inými bezstavovcami, napríklad slimákmi, jedia ale aj rastlinnú potravu.

Červienky sú sťahovavé, ale niekedy zostanú na zimu aj u nás

Červienka obyčajná je rozšírená na celom území Slovenska od nížin až po hornú hranicu lesa. Veľmi ojedinele hniezdi aj vo vyšších nadmorských výškach, v kosodrevine až do 1 600 metrov nad morom.

V prevažnej miere je červienka sťahovavá a na zimu odlieta do stredomorských krajín, avšak malé percento jedincov zostáva na zimu u nás.

  • Vtedy najčastejšie obývajú listnaté, zmiešané a ihličnaté lesy či parky s hustým krovinatým porastom.
  • Červienke však vieme pomôcť i my v našich záhradách, pretože bez jej doplnkového kŕmenia by mohla až polovica červienok v zimných mesiacoch zomrieť na chlad a hlad.

Čím sa živí červienka obyčajná?

Červienka obyčajná sa na jar a v lete živé rôznym hmyzom – vo všetkých vývinových štádiách, pavúkmi a inými bezstavovcami. Na jeseň sa červienka živí aj bobuľami rôznych drevín, pričom približne 80 % semien, ktoré prejdú zažívacím traktom tohto vtáčika, nestráca klíčivosť, pričom práve takto napomáha šíreniu drevín.

A vedeli ste, že v záhradách bývajú práve červienky jednými z prvých návštevníkov kŕmidla?

Neprehliadnite: Ako zazimovať rastliny v záhrade: 5 jednoduchých tipov

Slávik červienka je dôverčivý vtáčik

Dôverčivá červienka obyčajná robí veľmi rada spoločnosť záhradkárom, pretože na čerstvo pokopanej pôde nachádza rozmanitú potravu, a to dokonca aj v zime! Vtedy je nápadná, krotká a priateľská, ale počas svojho hniezdenia sa stáva utiahnutejšia.

Červienka obyčajná je aktívna nielen cez deň, ale aj za súmraku. Veľmi melodický a trochu smut­ne pôsobiaci spev je za ranného brieždenia prvý a za večerného súmraku posledný vtáčí spev, ktorý môžete vo svojom okolí počuť. Spev červienky je jedným z mála vtáčích spevov, ktoré môžete niekedy počuť dokonca aj v zime.

Neprehliadnite: Záhrada v zime: Čo môžete ešte v tomto období vykonať a na čo by ste nemali zabudnúť?

Ako prilákať do záhrady červienky?

Červienky najradšej hľadajú potravu na zemi, a tam sa aj najradšej kŕmia. Umiestnením malého podnosu plného ich obľúbeného jedla ku kríku alebo stromu ich môžete povzbudiť, aby si urobili z vašej záhrady domov a strávili tak s vami viac času.

Tieto vtáčiky sa zhlukujú počas veľmi chladných období blízko k sebe, aby spoločne zdieľali teplo. Často používajú ako svoj úkryt hniezdne búdky, takže najlepším spôsobom, ako zabezpečiť útulné hniezdo, je postaviť im vhodnú búdku (alebo aj kŕmidlo pre vtáky). Tie budú slúžiť nielen na ich spánok, ale aj na jarné hniezdenie.

Hniezdne búdky by mali byť umiestnené aspoň 2 metre od hustej vegetácie, aby sa predišlo neočakávaným útokom napríklad mačiek. Nakoniec nezabudnite na najdôležitejšiu vec – umiestnite do záhrady dostatok zdrojov vody predovšetkým počas chladných zimných dní.

Odporúčame aj: Vianočná výzdoba terasy: Ako ju skrášliť vkusne a podľa aktuálnych trendov?

Aktualizované na 20.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní