Ako sa zbaviť invazívnych rastlín v záhrade? Poradíme vám!

Ako sa zbaviť invazívnych rastlín v záhrade? Poradíme vám!
  • 19.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Invazívne druhy rastlín sú rastliny, ktoré sa nekontrolovateľne šíria a ohrozujú miestne ekosystémy a druhovú diverzitu. Invazívne druhy rastlín sú rastliny, ktoré sú do nového prostredia zavlečené človekom a bez kontroly sa rýchlo a nekontrolovateľne šíria, čím ohrozujú ostatné rastliny. Tieto rastliny majú schopnosť prežiť a rozmnožovať sa v novom prostredí a konkurovať pôvodným, miestnym druhom.

Invazívne druhy rastlín môžu mať negatívny vplyv na vaše druhy rastlín v záhrade. Môžu vyhynúť pôvodné druhy rastlín a živočíchov, prehustiť a zničiť zakorenené porasty, zmeniť pôdne vlastnosti či zhoršiť kvalitu spodných vôd. Preto je dôležité kontrolovať šírenie týchto rastlín a prijímať opatrenia na ich odstránenie.

Aké sú to invázne rastliny?

V prírode je potešením pozorovať, keď rastliny prosperujú, sú zdravé a krásne. Avšak existujú aj druhy, ktoré považujeme za invazívne rastliny a ohrozujú prirodzený charakter krajiny. Tieto druhy sa nazývajú invázne, čo znamená, že nie sú pôvodom z našej časti krajiny a svojim šírením v nej spôsobujú škody.

Invázne rastliny na Slovensku nie sú ničím výnimočným, pričom niektoré druhy patria medzi najnebezpečnejšie invázne rastliny vôbec. Ide o nepôvodné druhy rastlín v záhrade.

Ktoré invázne druhy rastlín sú najrozšírenejšie?

Vďaka jednoduchému spojeniu so svetom máme momentálne v prírode veľa druhov rastlín, ktoré sú nepôvodné, ale už dokonale splynuli s našou krajinou a považujeme ich za zdomácnené.

Niektoré sa šírili samé z malých izolovaných záhradných celkov, iné človek vysádzal do prírody s určitým zámerom, avšak podcenilo sa riziko ich nadmerného šírenia či invázneho potenciálu. Populácie inváznych rastlín a lokality inváznych rastlín sú už značne rozšírené, a preto je dôležité poznať druhy inváznych rastlín.

Rastlinné druhy inváznych rastlín

  • zlatobyľ kanadský
  • zlatobyľ obrovský
  • jesenec okrouhlolistý
  • ozdobnica čínska
  • dráč thunbergov
  • pohánkovec
  • žltnica maloúborová
  • netýkavka malokvetá
  • netýkavka žliazkatá
  • snežienka jarná
  • boľševník obrovský
  • agát
  • pajaseň žliazkatý
  • paulovnia plstnatá
  • javor jaseňolistý
  • papierovník čínsky

Neprehliadnite: Opadané lístie v záhrade: 5 jednoduchých spôsobov, ako sa s ním vysporiadať!

Ako sa zbaviť inváznych rastlín v záhrade?

Ak sa chcete zbaviť inváznych rastlín v záhrade, tu je niekoľko postupov, ktoré môžete vyskúšať:

1. Ručné odstraňovanie

Ak ide o menšie oblasti, môžete invázne rastliny odstrániť ručne. Odporúča sa vytrhnúť rastliny spolu s koreňmi, aby sa minimalizoval ich opätovný rast. Dôležité je odstrániť aj všetky semenné hlavičky, aby sa zabránilo šíreniu semien.

2. Mulčovanie 

Je veľmi efektívnou metódou na kontrolu inváznych rastlín. Použite vrstvu mulču (napríklad slama, kôra alebo piliny) vo výške minimálne 10 cm na oblasti infikované inváznymi rastlinami. Týmto spôsobom sa blokuje prístup svetla k inváznym rastlinám a bráni sa ich rastu.

3. Používanie herbicídov 

Ak je infekcia veľmi výrazná a ručné odstraňovanie alebo mulčovanie nepomáha, môžete skúsiť použiť herbicídy. Je dôležité vybrať herbicíd primeraný pre vaše rastliny a dodržiavať pokyny na obale pre správne použitie. Herbicídy by mali byť aplikované opatrne, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia ostatných rastlín.

4. Prevencia

Aby ste sa vyhli invázii rastlín v budúcnosti, je dôležité už v počiatočnom štádiu monitorovať vašu záhradu a rýchlo odstraňovať novorastúce invázne rastliny. Tiež je dobré udržiavať zdravú a hustú vegetáciu, ktorá minimalizuje priestor pre invázne rastliny.

Dôležité je si uvedomiť, že niektoré invázne rastliny môžu byť veľmi agresívne a ich odstránenie môže byť náročné a časovo náročné. V prípade veľkej infekcie sa odporúča požiadať o pomoc odborníka.

Odporúčame aj: Sasanka japonská - poznáte túto trvalku? Inšpirujte sa a zasaďte si ju do svojich kvetinových záhonov!

Prečo je dôležité odstraňovať invázne rastliny?

Je dôležité odstraňovať invázne rastliny z niekoľkých dôvodov:

• Ohrozenie biodiverzity

Invázne rastliny často konkuruje s miestnymi druhmi rastlín a živočíchmi o zdroje ako sú živiny, voda a priestor. Týmto spôsobom môžu invázne rastliny vytlačiť miestne druhy a spôsobiť zníženie biodiverzity vo svojom prostredí.

• Ekologická nerovnováha 

Invázne rastliny môžu narúšať prirodzenú ekologickú rovnováhu v ekosystémoch, pretože nemajú prirodzených predátorov alebo kontrolujúcich mechanizmov, ktoré by ich udržali v "šachu". Týmto spôsobom môžu invázne rastliny rýchlo rásť a šíriť sa, čím menia štruktúru a funkciu ekosystému.

• Zdravotné riziká

Niektoré invázne rastliny môžu byť jedovaté alebo alergénne a spôsobovať zdravotné komplikácie pre ľudí, zvieratá a rastliny. Ich šírenie môže mať teda negatívny vplyv na celkové zdravie.

• Záchrana ohrozených druhov

Odstraňovanie inváznych rastlín je dôležité aj pre ochranu ohrozených druhov. Keďže invázne rastliny môžu narúšať biodiverzitu a ekologické vzťahy v ekosystémoch, odstraňovanie týchto rastlín môže pomôcť zachovať a obnoviť pôvodnú faunu a flóru.

Celkovo môžeme povedať, že odstraňovanie inváznych rastlín je nevyhnutné pre udržanie ekologickej rovnováhy či ochranu biodiverzity aj vo vašej záhrade.

Tip pre vás: Ako odplašiť mačky zo záhrady? Tipy, ktoré vám zaručene pomôžu!

Boľševník obrovský

Boľševník obrovský, známy aj ako Heracleum mantegazzianum, je rastlina z čeľade Apiaceae, ktorá pôvodne pochádza z centrálnych a východných častí Ázie. Táto rastlina je veľká a impozantná, môže dorastať až do výšky 2 až 5 metrov.

  • Boľševník obrovský má hrubé, chlpaté stonky a veľké listy, ktoré majú tvar srdca.
  • Kvety sú bielo-zelené a môžu a rozprestrieť až do priemeru 80 cm.
  • POZOR - kontakt so šťavou alebo olejom z rastliny a slnečným žiarením môže spôsobiť vážne popáleniny na koži, ktoré sa môžu podobať popáleninám od ohňa.
  • Preto je dôležité zabrániť priamemu kontakte s touto rastlinou.

Boľševník obrovský je považovaný za inváznu rastlinu, ktorá dokáže vytlačovať pôvodné druhy a narúšať prírodné ekosystémy. Preto je v niektorých krajinách, vrátane mnohých častí Európy, zakázané pestovať alebo šíriť túto rastlinu.

Boľševník obrovský sa v minulosti využíval aj na niektoré liečebné účely. Rôzne zložky rastliny sa používali na liečenie rôznych ochorení, ako napríklad artritídu alebo zápal priedušiek. Avšak, kvôli vysokému riziku popálenín a nežiaducim účinkom, sa dnes využívanie tejto rastliny v medicíne značne obmedzilo.

Celkovo je Boľševník obrovský zaujímavá rastlina, ktorá si získava pozornosť svojou veľkosťou a krásou kvetov. Avšak, kvôli jeho fototoxickým vlastnostiam a inváznemu charakteru, je dôležité byť s ňou obozretný a nedovoľovať jej šírenie do nekontrolovateľných oblastí.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní