Sasanka japonská - poznáte túto trvalku? Inšpirujte sa a zasaďte si ju do svojich kvetinových záhonov!

Sasanka japonská - poznáte túto trvalku? Inšpirujte sa a zasaďte si ju do svojich kvetinových záhonov!
  • 18.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Letničky a trvalky kvitnúce v letnom období sa nám v týchto dňoch ešte ukazujú vo svojej plnej kráse. Akonáhle však prídu prvé chladné dni, svoj vrchol budú mať tieto rastlinky už takmer za sebou.

To ale neznamená, že by ďalšie rastliny nečakali na svoju chvíľu! A jednou z nich je práve kráľovná trvaliek jesenného obdobia – sasanka japonská. Tieto originálne japonské veternice - jesenné veternice - jesenné sasanky majú krásne kvety a jednoduché kvety, ako napríklad ružové kvety či biele kvety. Ideálne je pre nich humózna pôda, polotieň a skupinová výsadba.

Sasanku čakajú tie najkrajšie dni práve v najbližších týždňoch. Začína kvitnúť s odchodom leta a jej nežné krásne kvietky dokážu zdobiť zákutia vašej okrasnej záhrady až do prvých mrazov. Vyberte jej polotienisté stanovisko a ona sa vám za to odvďačí prenádherným kvetenstvom.

Výsadba trvaliek a zakorenenie rastlín si bude vyžadovať obohatenie pôdy o živé humózne pôdy. Veternica japonská je trvalka a jej nápadné kvety veterníc budú mať v strede ružovkasté púčiky.

Sasanka japonská

Táto sasanka v sebe síce nosí japonský názov, ale paradoxne z Japonska vôbec nepochádza. Jej domovom je Čína, kde sasanka japonská rastie vo vysokohorských oblastiach. Za domácu rastlinu je ale táto sasanka považovaná práve v Japonsku.

Sasanka japonská je trvalka a rastie v hustých trsoch. Kvitnú od septembra až do príchodu zimy vo výške 50 – 150 cm.

Pestovanie veternice a bohato kvitnúce odrody veterníc

Sasanka japonská, nazývaná aj veternica, je ľahko rozpoznateľná a výrazne kvitnúca trvalka, ktorú si môžeme všimnúť aj z diaľky. Japonské veternice sú ideálnou dominantou pre kvitnúce záhony!

Rod veterníc zahŕňa 120 druhov rôznych kvitnúcich trvaliek, ktoré sa vyznačujú vitálne sa rozrastajúcimi koreňmi. Prirodzene sa vyskytujú v Európe, Amerike aj Ázii a sú príbuzné sú napríklad s poniklecami. Názov Anemone pochádza z gréčtiny a znamená vietor.

A je to práve vďaka vetru, že sa šálkovito otvorené kvety na dlhých stonkách vždy vášnivo rozvíria. Ich tanečný pohyb pokračuje aj po odkvitnutí, keď sú hlávky semien zahalené do vzdušných, bielych vlákien, pripomínajúcich chumáče od vetra. A tak neustále šíria svoju krásu - pôvabné tanečníčky - "Dcéry Vetra".

Medzi obľúbené druhy patria napríklad:

  • veternica japonská 'andrea atkinson'

  • veternica japonská rosenschale

  • veternica japonská 'dreaming swan'

  • veternica japonská ružová

  • veternica japonská 'prinz heinrich'

  • veternica hupehenská

Neprehliadnite: Zazimovanie trvaliek: 5 krokov, ako na to!

Ako správne pestovať sasanku japonskú?

Ak sa rozhodnete pre pestovanie sasanky japonskej, ideálny čas na jej výsadbu je v apríli či v máji. Ak ale tejto krásnej rastlinke doprajete dobre priepustnú pôdu s neutrálnym až kyslejším pH, môžete si ju zasadiť aj v tomto období.

Pestuje sa v skupinách na polotienistých a mierne slnečných stanovištiach. Príliš veľa priameho slnka by mohlo sasanke japonskej ublížiť. Niektoré nízke kultivary sasanky japonskej sa môžu pestovať aj ako skalničky.

Naše zimy a nízke teploty však sasanka japonská znáša horšie. Pre lepšie prezimovanie je vhodné ponechať na rastline lístie až do jari.

Odporúčame aj: Rastliny vhodné do kvetináčov počas zimy - váš balkón či terasa nebudú prázdne

sasanka japonská

Zdroj: pinterest.com/nkz.cz

Sasanku japonskú možno ľahko rozmnožiť. Ako?

Sasanku japonskú si možno veľmi jednoducho namnožiť z koreňových rezov. Po odkvitnutí rastlinu vyberte z pôdy. Oddeľte od seba korene a nožom odrežte približne 5 – 7 cm dlhé kúsky.

POZOR, pri takomto reze je dôležité, aby ste koreň na jeho hornej strane odrezali rovno a na spodnej strane šikmo.

Takto odrezané koreňové časti zasaďte do výsevného substrátu a dbajte na to, aby ste pôdu udržiavali vlhkú. Kvetináč dajte na miesto s dostatkom tepla a prirodzeného svetla, v opačnom prípade by sa koreňové odrezky nemuseli zakoreniť.

Neprehliadnite: Ako ochrániť rastliny pred suchom? Vyskúšajte tieto tipy

Sasanka japonská - kráska z východu

Sasanky japonské s odborným názvom Anemone japonica či Anemone hupehensis sú považované za záhradné hybridy, ktoré vznikli krížením kultúr.

Ich pôvodné botanické druhy sa vyskytujú vo východnej Ázii, kde rastú až do výšky 2800 m n. m. Pri ich pestovaní v našich zemepisných šírkach platí špecifikum – prvé roky sasanka japonská síce kvitne, ale zároveň aj intenzívne buduje svoj koreňový systém.

Neskôr, v závislosti na podmienkach, po štyroch až piatich rokoch začína naozajstný „wow" efekt kvitnutia. Práve vtedy rastliny dosahujú dospelosť a plnú vitalitu.

Aktualizované na 18.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní