Zazimovanie trvaliek: 5 krokov, ako na to!

Na jeseň väčšina trvaliek začne chradnúť a na chladnejšie mesiace prechádzajú do stavu spánku. Ukážeme vám, ako zazimovať trvalky, aby sa na budúcu jar vrátili v dobrej kondícii. Trocha práce počas príjemných jesenných dní vás naladí na sviežu, zdravú trvalkovú záhradu, keď sa opäť oteplí.

Nenechajte sa však zlákať so zimnou prípravou priskoro. Počkajte, kým teploty zostanú na bode mrazu a rastliny väčšinou prestanú rásť. Potom pomocou týchto tipov zazimujte svoje trvalky na dlhý zimný spánok.

Druhy trvaliek

V našich okrasných záhradách máme množstvo druhov rôznych rastlín na vyplnenie priestoru, medzi ktoré patria napríklad aj:

Ponechanie organického materiálu

Ponechanie listov, stoniek, sušených kvetov a hláv semien mnohých trvaliek poskytuje väčší záujem počas zimných mesiacov. Ponechanie rastlinných materiálov tiež poskytuje dodatočnú vrstvu ochrany pre korunu a koreňový systém trvalky. Navyše odumreté stonky a listy zbierajú opadané lístie, čím dodáva ešte väčšiu ochranu.

  • Ponechanie rastlinného materiálu na mieste a jeho odstránenie na začiatku jari namiesto jesene tiež pomáha poskytnúť potravu a ochranu pôvodným opeľovačom, užitočnému hmyzu a voľne žijúcim živočíchom, ako sú vtáky.
  • Aj keď je do značnej miery prospešné nechať lístie na mieste cez zimu, odstránenie rastlinného materiálu na jeseň po jeho prirodzenom odumretí by sa malo vykonať pre tie trvalky, ktoré mali v lete problémy s chorobami alebo hmyzím škodcom.
  • Okrem toho, tie trvalky, ktoré majú tendenciu byť zaburinené alebo sa agresívne šíria semenami, ťažia z odumretia v neskorej sezóne a čistia sa, aby neboli príliš zaburinené.

Neprehliadnite: Tuje - Najlepšie rady a tipy pre pestovanie

ako zazimovať trvalky

Zdroj: Depositphotos

5 krokov, ako zazimovať trvalky vo vašej záhrade správne

Koniec vegetačného obdobia je ideálny čas na posúdenie trvalkovej záhrady. Všetky úspechy a výzvy budú vo vašej mysli čerstvejšie ako budúcu jar, keď už vaše spomienky na predchádzajúcu sezónu možno vybledli.

1. Urobte si inventúru trvaliek odolných proti zime

  • Pozrite sa kritickým okom, spárujte svoju víziu priestoru s tým, ako rastliny rastú. Ktorým trvalkám sa darilo?
  • Ktoré z nich "zabojovali" a môže byť niektorá z týchto rastlín presunutá na lepšie miesto?
  • Existujú oblasti výsadby, ktoré potrebujú v konkrétnom ročnom období výboj farieb?

Nájdite si čas na prechádzku záhradou a urobte si poznámky, aby ste dotvorili svoju predstavu na nadchádzajúcu sezónu.

2. Odstráňte burinu

Keď vaše trvalky pod vplyvom chladného počasia prestanú rásť, niektoré buriny, ktoré uprednostňujú chladnejšie počasie, začnú prekvitať a mnohé buriny tak môžu veľmi ľahko prezimovať.

Dokonca aj drobná burina má potenciál na budúcu jar sa rýchlo zmeniť na obludnú burinu.

  • Preto vytrhávajte alebo vykopávajte tieto nechcené rastliny od koreňa.
  • Ak sa burina ťažko vytrháva, zavlažte oblasť hlboko, aby sa pôda uvoľnila, čo umožní koreňom ľahšie vykĺznuť.

Odporúčame aj: Posledné kosenie trávnika pred zimou + 5 tipov na dokonalý vzhľad trávnika

trvalky

Zdroj: Depositphotos

3. Dbajte na správnu a pravidelnú závlahu

Pre väčšinu rastlín je jesenná hydratácia rozhodujúca pre úspech svojho prezimovania.

Dôkladne zavlažte záhradu skôr, než zem zamrzne, ak vaša oblasť zažíva suchú jeseň a pôda je na dotyk suchá asi dva centimetre pod povrchom.

  • Ak necháte na trvalkových záhonoch chvíľu bežať postrekovač, je to dobrý spôsob, ako zabezpečiť, aby voda vsakovala hlbšie do pôdy.
  • Na druhej strane ale šetrite vodou opatrným nanášaním vody priamo ku koreňom rastliny.

4. Vyčistite trvalky od chorých alebo poškodených listov

Najlepšie je ostrihať rastliny sužované hmyzom alebo chorobami na úroveň zeme. Odstránenie postihnutého lístia je cennou taktikou na zabránenie návratu škodcu alebo choroby v budúcom roku.

Zdravé trvalky naopak nechajte cez zimu v záhrade bez strihania. Ich lístie poskytuje určitú izoláciu pre korunu rastliny alebo rastový bod. Listy a stonky tiež poskytujú cenný úkryt pre užitočný hmyz a zvieratá, pričom hlavy semien sú zimným bufetom pre vtáčiky.

Tip pre vás: Ako odplašiť mačky zo záhrady? Tipy, ktoré vám zaručene pomôžu!

trvalky v zime

Zdroj: Depositphotos

5. Mulčovanie trvaliek

Nie všetky rastliny potrebujú ďalšiu vrstvu mulča, aby prežili zimu. Mulč môže byť pre niektoré rastliny škodlivý, zachytáva vlhkosť na stonkách a vedie k hnilobe.

Existujú ale tri situácie, kedy sa na trvalky odporúča mulč:

  • Novo vysadené trvalky - trvalky, ktoré možno vysadíte na jeseň, nemali šancu vytvoriť si hlboký koreňový systém, takže im prospieva izolačná vrstva mulča.
  • Trvalky, ktoré nie sú mrazuvzdorné - rastliny citlivé na najnižšie teploty vo vašej oblasti môžu často prežiť zimu, keď ich korene chráni prikrývka mulča. Oblasti, v ktorých dochádza k častým cyklom zmrazovania a rozmrazovania, môžu mať v zime veľké výkyvy, čo spôsobuje expanziu a kontrakciu pôdy. To môže viesť k mrazu, čo znamená, že rastliny sú vytlačené zo zeme, čím sú ich korene vystavené poškodeniu. Najlepší čas na mulčovanie trvaliek je po zamrznutí vrchných 1-2 centimetrov pôdy. Mulč poskytuje izoláciu a udržuje pôdu počas zimy neustále chladnú. Voľný organický mulč, ako sú nasekané listy, kôra, ihličie a slama, je dobrou voľbou, ktorá pomôže trvalkám prežiť zimu.
  • Trvalky vysadené koncom leta/začiatkom jesene - by mali byť tiež mulčované, aby sa predišlo ich poškodeniu. Tieto rastliny môžu byť tiež chránené klietkami umiestnenými okolo rastlín a naplnenými slamou, ihličím alebo nasekanými stonkami kukurice. Rovnako ako pri extra mulčovaní, umiestnite ochrannú vrstvu neskoro na jeseň a odstráňte ju skoro na jar.

POZOR - nepoužívajte polystyrénové kužele alebo kupoly, pretože môžu spôsobiť predčasné otepľovanie na začiatku jari, čím sa rastliny dostanú z vegetačného pokoja a sú náchylnejšie na poškodenie chladom. Navyše, väčšina rastlín sa pod tieto kupoly nezmestí bez rozsiahleho prerezávania, čo by mohlo ale v konečnom dôsledku rastlinkám uškodiť.

Zazimovanie záhrady

Dbajte na správne a dôkladné zazimovanie záhrady, pretože všetky vaše rastliny sa chystajú na zimný spánok, čo pre nich znamená vegetačné obdobie. Nezabudnite ani na správne zazimovanie ruží či zazimovanie muškátov, aby vám ich krásne kvety mohli robiť radosť celú ďalšiu sezónu.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE