Rastliny vhodné do kvetináčov počas zimy - váš balkón či terasa nebudú prázdne

Rastliny vhodné do kvetináčov počas zimy - váš balkón či terasa nebudú prázdne
  • 30.11.2023
  • Michaela Kožáková

Zima je tu a s ňou i nízke teploty, chlad a mráz. Naše záhrady sa pripravujú na zimný oddych. To isté platí i o rastlinách na terasách a balkónoch. Veľa balkónových rastlín nie je odolných voči zime a ak nie sú prezimované v interiéri, alebo im nenájdete vhodné zimovisko bez mrazu, uhynú. 

Viete však, že vaša terasa či balkón môžu aj počas zimných a mrazivých mesiacov byť krásne a hrať farbami? Jediné čo musíte spraviť je, vybrať si vhodné mrazuvzdorné druhy rastlín, ktoré sa stanú ozdobou vašich vonkajších priestorov. Ktoré z nich patria medzi tie najobľúbenejšie?

Neprehliadni: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

Ako zazimovať kvetináče a rastliny v nich?

Najjednoduchším spôsobom zazimovania rastlín v kvetináčoch je presťahovanie rastlín do chladných priestorov, kde nemrzne. Nie všetci však majú túto možnosť. 

Menšie kvetináče na zimu môžete jednoducho zahrabať do zeleninových záhonov a prihrnúť slamou alebo mulčovacou kôrou. Citlivejšie rastliny navyše celé zakryte bielou geotextíliou. Tá ich ochráni pred mrazom, ale aj zabráni tomu, aby na ne svietilo ostré slnko, ktoré by im mohlo v slnečných a mrazivých dňoch uškodiť. 

Veľké kvetináče, ktoré nie je možné zakopať ani nikam zazimovať, obaľte hrubšou vrstvou slamy, ktorú prekryjete jutou a zviažete špagátom.

Mrazuvzdorné rastliny - kvitnúce rastliny pre balkón a terasu

Mrazuvzdorné rastliny na balkónoch a terasách si vyžadujú určité podmienky. Pri ich výsadbe nezabúdajte na dostatočne veľkú a odolnú nádobu. Najvhodnejšie sú terakotové črepníky alebo pestovateľské nádoby z mrazuvzdorného plastu.

Pri sadení týchto rastlín je potrebá drenážna vrstva a izolácia v podobe bublinkovej fólie. Obdobie výsadby prispôsobte konkrétnemu druhu rastliny. Sadenice mnohých drevín i odolné trvalky môžete sadiť až do neskorej jesene. 

Postup výsadby mrazuvzdorných rastlín:

  1. Terakotovú nádobu s otvorom vyplňte drenážnou vrstvou. Na spodok nádoby vložte väčšie kusy kameňa alebo črepy, aby drobné kúsky substrátu neupchali odtokový otvor.
  2. Na vrch drenáže umiestnite vrstvu bublinkovej fólie, ktorá dosiahne aj na strany nádoby. Tá sa vďaka vankúšikom vzduchu postará o tepelnú izoláciu koreňov. Aby ste zabezpečili odtok prebytočnej vody, nožnicami fóliu na dne nádoby poprepichujte.
  3. Následne do nádoby uložte geotextíliu. Tá zabezpečí, že substrát neupchá diery vo fólií.
  4. Nádobu naplňte substrátom asi do 1/3 a rastlinu vložte na vrstvu substrátu. Dosypte potrebné množstvo až k okrajom nádoby a utlačte.
  5. Nakoniec odstrihnite prebytočnú fóliu alebo textíliu a rastline doprajte výdatnú zálievku.
Cezmína

Zdroj: INSTAGRAM/matthias5521

Mahónia a cezmína ostrolistá

Medzi najtraktívnejšie vždyzelené rastliny do kvetináčov patrí cezmína. Môžete ju tiež pestovať ako ker tvarovaný strihom alebo aj ako živý plot. Vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči mrazu - až do mínus 40 stupňov Celzia. V minulosti kvalitné drevo tejto rastliny, ktoré horí aj mokré, používali na intarzie a rezbárske práce. Samičie rastliny vytvárajú červené plody, ktoré sú pre ľudí nejedlé.

U nás sa často pestuje aj mrazuvzdorná a stálozelená mahónia cezmínolistá. Vašu záhradu, terasu či balkón skrášli v každom ročnom období. Kvitne v zimných mesiacoch, počas letných mesiacov ju zdobia pichľavé kožovité listy, ktoré sa na jeseň vyfarbujú do oranžova, hneda až červena.

Drôtik

Zdroj: INSTAGRAM/bogstandard_ecobuild

Strieborný drôtik

Mimoriadne zaujímavý je calocephalus - strieborný drôtik. Znesie však len slabý mráz do -5°C, preto je vhodné ho na zimu prikryť čečinou alebo vrtsvou lístia. Pestuje sa ako kvetináčové rastliny buď ako solitér alebo v nádobe v kompozícií s mrazuvzdornými rastlinami. Tento malý zaoblený krík so zamotanými tenkými, plstnatými vetvičkami, ktoré majú striebristý vzhľad je v poslednej dobe veľmi obľúbenou rastlinou.

Zaujme Ťa: Posledné kosenie trávnika pred zimou + 5 tipov na dokonalý vzhľad trávnika

Heuchera

Zdroj: INSTAGRAM/ ansasphotos

Heuchera

Heuchera je všestranná trvalka s atraktívnym olistením a zvonovitými kvetmi. Ponúka množstvo farieb a foriem a dlhú dobu kvitnutia. Pastvou pre oči sú jej nádherné vínovočervené listy, ktoré sú neprehliadnuteľné.

Krásne heuchery môžete pestovať ako odolné kvetináčové rastliny alebo vo voľnej pôde. Tieto rastliny zimou nestrácajú na kráse, dokonca vydržia mráz až -34 °C. Pri pestovaní majte na pamäti, že heuchera si vyžaduje vlhké stanovište, kde je svetlo až polotieň, žiadne sucho, ani priame slnečné žiarenie.

Gaultéria

Zdroj: INSTAGRAM/eaco

Gaultéria ležatá

Medzi rastliny odolné proti mrazu sa zaraďuje aj gaultéria - dekoratívny vždyzelený drobný ker, ktorý kvitne v závere leta. Táto kráska býva v predaji v predvianočnom období a v zime vašu terasu alebo balkón ozdobí výraznými červenými alebo bielymi bobuľami a listami sfarbenými do purpurova. Gaultéria si vyžaduje kyslú, priepustnú a mierne vlhkú pôdu. Darí sa jej v polotieni až tieni.

Odporúčame: Ako zazimovať ruže a udržať ich krásne? Máme pre vás 5 najdôležitejších krokov!

Vres

Zdroj: INSTAGRAM/butter_may

Vres a vresovec

Krásne vresy a vresovce dokážu prežiť aj skutočne tuhú zimu, neprekáža im sneh ani mráz. Nízke a kompaktné kríky sú najkrajšie počas kvitnutia, obsypané záplavou drobných kvetov ružovej, bielej či červenej farby. Vyniknú na súvislých plochách v záhradách, no darí sa im aj v pestovateľských nádobách na balkónoch a terasách.

Vresovce sú veľmi podobné vresom, no ich vždyzelené kríčky začínajú kvitnúť až v novembri, väčšina odrôd dokonca až v januári, a kvitnúť môžu až do mája. Pri pestovaní týchto obľúbených rastlín nezabúdajte na to, že vres aj vresovec si vyžaduje kyslú pôdu.

Skimia

Zdroj: INSTAGRAM/kristinas_oas

Skimia japonská

Ak hľadáte zimné kvitnúce rastliny, zaobstarajte si skimiu. Tento stálozelený krík je nenáročný na starostlivosť a má krásne, tmavozelené, kožovité mierne lesklé a aromatické listy. V závislosti od odrody, na jeseň a v zime vytvára sýtočervené alebo žlté kvetné púčiky, ktoré sa stanú ozdobou terasy či balkóna v chladnom a sychravom období. Na jar tieto púčiky rozkvitajú do voňavých kvetov vytvárajúcich husté koncové metlinové súkvetia.

Rozchodník

Zdroj: INSTAGRAM/rocopri

Rozchodník Sieboldov

Rozchodník Sieboldov predstavuje vždyzelený prevísajúci sukulent, ktorý bežne pestujeme v našich záhradných skalkách a vresoviskách. Patrí však aj medzi obľúbené kvetináčové rastliny, ktoré sú charakteristické krásnymi modrosivými listami s červeným lemom na okrajoch. Na jeseň sa objavujú kvety ružovej farby a následne sa celá rastlina začína prefarbovať do žltých a ružových odtieňov.

Kapusta

Zdroj: INSTAGRAM/sce_c5

Medzi ďalšie mrazuvzdorné odrody a mrazuvzdorné rastliny vhodné do veľkých kvetináčov, ale i tých menších, či zimné balkónové rastliny patria:

  • okrasná kapusta
  • brečtan
  • čemerica čierna
  • zemolez
  • kortadéria
  • hamamel
  • hlohyňa
  • kostrava modrá
  • bylinky odolné proti mrazu - medovka lekárska, mäta pieporná, bazalka, pažítka, levanduľa, rozmarín lekársky

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní