Jesenné upratovanie terasy a balkóna - Na TOTO by ste nemali zabudnúť

Jesenné upratovanie terasy a balkóna - Na TOTO by ste nemali zabudnúť
  • 21.09.2023
  • Michaela Kožáková

Dni sa krátia, úroda je pomaly vyzbieraná a záhradkári sa začínajú chystať na zazimovanie záhrady. Jeseň je tu a s ňou prichádza i chladnejšie počasie, ktoré nás núti tráviť viac času v našich príbytkoch. 

Predtým, ako sa usadíme na teplú pohovku v obývačke, mali by sme sa postarať o našu terasu a balkón. Ako na jesenné upratovanie balkóna? Čomu pri upratovaní venovať pozornosť?

Neprehliadni: Ako zazimovať balkónové kvety? Poznáte tieto nepísané pravidlá?

Jesenné upratovanie balkóna a terasy

Kde začať? Ako postupovať? Ako na jesenné upratovanie balkóna a na čo si dať pozor pri čistení terasy? Akú postupnosť zvoliť pri jesennom upratovaní?

 Pri čistení a upratovaní sa oplatí byť dôkladní, aby ste si na jar uľahčili prácu. Poďme na to.

Zazimovanie nábytku

Zimné uskladnenie nábytku je jednou z najdôležitejších vecí, na ktoré myslieť počas upratovania terasy či balkóna. Plastový záhradný nábytok je veľmi jednoduchý na údržbu. Na jeho vyčistenie vám postačí kombinácia vody a jemného mydla. Ak svoj plastový nábytok nemáte kde na zimu uskladniť, môžete ho bez problémov nechať vonku aj počas zimy. Je však lepšie ho prekryť krycou plachtou. Zmiernite tým náročnosť čistenia na jar, ale znížite aj zaťaženie nábytku slnečným žiarením a meniacimi sa poveternostnými vplyvmi.

Pri čistení povrchu dreveného záhradného nábytku vždy utierajte v smere vlákien. Zašednuté drevo alebo vystupujúce vlákna ošetrite brúsnym papierom. Po dôkladnom vyčistení a dostatočnom vysušení naneste vhodný olej, lazúru alebo vosk.

Po vyčistení, prípadne natretí, skontrolujte a opravte záhradný nábytok. Preverte, či niečo nie je pokazené alebo poškodené. Ak nie je niečo v poriadku, dajte to opraviť. 

Poťahy a podušky

Vyperte poťahy a návleky, ktoré celé leto odolávali nehodám a škvrnám a tiež vyperte podušky. Slnečníky, plachty či vonkajšie závesy si tiež zaslúžia pozornosť. Po vyčistení a vypraní textílií ich nechajte poriadne preschnúť, aby ste sa vyhli plesni a zatuchlinám. Následne všetko uložte na vhodné miesto. 

Zazimujte gril, postarajte sa o krb

Údržba terasy alebo balkóna zahŕňa i starostlivosť o záhradný krb a gril. Krb vyčistite a poriadne vystriekajte záhradnou hadicou. Rošt grilu vyčistite kefou. Pri silne odolných nečistotách pomôže aj prostriedok na čistenie sporákov. Po vyčistení rošt dôkladne vysušte. Ak máte možnosť, uskladnite ho počas zimy tak, aby bol chránený pred poveternostnými vplyvmi a nedochádzalo k tvorbe hrdze. Vhodným riešením je aj použitie krycej plachty v prípade, ak gril zostáva na terase.

Ak máte plynový gril, odmontujte plynovú fľašu, zatvorte uzáver a uschovajte ju vo zvislej polohe na rovnom podklade v dobre vetranej miestnosti.

Postarajte sa o kvety a vyčistite kvetináče

Trvalky, viacročné rastliny či dreviny z balkóna, ak nie sú mrazuvzdorné, premiestnite do pivnice alebo zimnej záhrady.

Predtým ako balkónové črepníky, kvetináče z terasy, kameninové a plastové nádoby bez rastlín odložíte na zimu, mali by ste ich dôkladne vyčistiť. Na to vám výborne poslúži kefa a v prípade odolnejších nečistôt i ocot. Pomocou dostatočného množstva vody z vašich kvetináčov odstráňte starú prilipnutú zeminu.

Ako zrecyklovať substrát?

Vedeli ste, že i použitý substrát nemusíte ihneď vyhadzovať? Využitie použitého substrátu vám ušetrí čas aj peniaze. Ako na jeho zrecyklovanie sa dočítate v tomto článku: Starý substrát nevyhadzujte! TAKTO ho môžete zrecyklovať

Vysádzanie nádobových rastlín odolných proti mrazu

Napriek tomu, že teploty čoskoro poklesnú, i v tomto ročnom období môžete na svojej terase či balkóne pestovať zeleň. Nie všetky rastliny je totiž potrebné s blížiacou sa zimou premiestniť do interiéru alebo zazimovať. Zaobstarajte si vhodné pestovateľské nádoby a vysaďte do nich mrazuvzdorné rastliny, ako je napríklad brečtan, rozchodník Sieboldov, skímia japonská či gaultéria. 

Efektívne upratovanie lístia a čistenie podlahy

Jesenné upratovanie terasy a balkóna zahŕňa, samozrejme, aj vyzametanie a vyčistenie podlahy. Ak je váš nábytok zakrytý alebo uskladnený, zredukovali ste tiež množstvo rastlín a kvetináčov, pustite sa do podlahy. Pri rôznych materiáloch a povrchu terasovej alebo balkónovej podlahy je prvý krok čistenia rovnaký - pri dôkladnom zametaní odstráňte z podlahy prach, zvyšky po vtákoch a lístie.

Pri drevených terasách, podobne ako pri prírodnom kameni, na čistenie terasy a balkóna môžete použiť bežné dostupné umývacie domáce prostriedky alebo jedlú sódu. Pri tvrdých druhoch dreva, ako je bambus, bangkirai alebo kempas, je možné odstrániť znečistenie aj strojovo.

Čistenie povrchu terás a balkónov z kompozitného materiálu WPC je jednoduchšie. Postačí vám teplá voda a umývací prostriedok. 

Pozri aj: Čo sadiť v septembri? Máme TOP rady a tipy pre každého záhradkára!

Jesenné dekorácie na balkón a terasu

To, že do našich záhrad, domácností a aj šatníkov zavítala jeseň neznamená, že musíme sedieť len doma a pozorovať, ako sa vietor hrá s popadaným lístím. Niekedy i toto ročné obdobie dokáže prekvapiť príjemným počasím, ktoré môžeme tráviť na balkóne pri teplom bylinkovom čaji alebo grilovačkou na terase.

Ak sa nechcete ešte rozlúčiť so svojou terasou či balkónom a chystáte sa ich využívať aj počas jesene, po tom, ako ich upracete, vyzametáte od lístia a iných nečistôt, pustite sa do jesennej výzdoby, ktorá vám spríjemní posledné tohtoročné chvíle vonku. Vyzdobte si terasu a balkón tekvicami rôznych tvarov, do menších košíkov nasaďte farebný vres alebo krásne chryzantémy, nezabudnite ani na lampáše, vonkajšie koberce a mäkké deky, ktoré vás zahrejú počas chladnejších večerov. Podušky oblečte do obliečok s jesenným motívom a celý priestor môžete rozžiariť svetelnými reťazami.

Jesenné dekorácie na balkón a terasu si môžete zakúpiť, ale ak ste kreatívna duša, môžete si i sami vytvoriť rôzne aranžmány a ozdoby. Pomocou praktických doplnkov a dekorácií si tak môžete predĺžiť chvíle na vašej terase či balkóne. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní