Okrasné kríky: Ktoré dreviny rozvoňajú vašu záhradu v zime?

Okrasné kríky: Ktoré dreviny rozvoňajú vašu záhradu v zime?
  • 29.12.2022
  • Michaela Kožáková

Počas zimných mesiacov naše záhrady a rastliny v nich oddychujú a čakajú na prvé lúče jarného slnka. Každý šikovný záhradkár pripravil svoju záhradu ešte predtým, ako udreli prvé mrazy. Zazimovanie exotických drevín, ruží, ihličnanov, rezanie ovocných stromov, starostlivosť o záhradné jazierko či oprava a uskladnenie záhradného náradia sú činnosťami, ktoré by sme určite nemali vynechať. Vedeli ste však, že vaša záhrada môže byť rozkvitnutá i v zime? 

Niektoré druhy okrasných kríkov kvitnú práve v zime. Ak sa vám zdá, že vaša záhrada ja v neskorej jeseni, cez zimu a skoro na jar akási smutná a bez farieb, zasaďte do nej kvitnúce kry. Vyberte si z okrasných mrazuvzdorných krov, ktoré plnohodnotne dokážu vykvitnúť v zime, častokrát aj z pod kopy snehu a rozžiarte tak svoju záhradu krásnymi, pútavými zimnými kvetmi a listami.

Pozri aj: Zimná záhrada: Čo by ste mali vedieť predtým, ako si ju zaobstaráte?

Kalina

Zdroj: INSTAGRAM/schnitzgeli

Kalina bodnanská

Kalina bodnanská (Viburnum bodnantense) predstavuje neopadavý krík, ktorý sa skvele hodí do vyššie položených záhradiek, kde vládne chladnejšia klíma. Bez úhony prečká aj tú najmrazivejšiu zimu, a to s veľkou noblesou – s krásnymi, do ružova sfarbenými kvetmi, ktoré sa objavujú od novembra do apríla. Zasnežené vetvičky kaliny, na ktorých pod lesknúcimi vločkami vyrážajú ružové kvietky usporiadané do malých zväzkov s príjemnou vôňou, oživia každú záhradu

Tento okrasný kvitnúci ker sa pestuje skoro výhradne v skupinách. Sólový krík tak nevynikne, pretože má redšie vetvy. Vysadenie niekoľkých jedincov rovnakého druhu je dôležité aj kvôli opeleniu. 

Kalina obľubuje slnečné alebo polozatienené miesto chránené pred vetrom. Ideálne sú plochy blízko múru. Pôda musí byť mierne kyslá, dostatočne priepustná a nesmie obsahovať žiadne vápno.

Jazmín

Zdroj: INSTAGRA/renii_v

Zimný jazmín

Medzi ďalšie pôvabné kvitnúce kríky do záhrady parí aj zimný jazmín – Jazmín nahý (Jasminum nudiflorum). Tento mrazuvzdorný zimný kvitnúci ker otvára svoje prvé kvety v decembri a pokračuje v kvitnutí až do apríla. Vyznačuje sa žltými kvetmi, ktoré krásne rozžiaria i vašu záhradu. 

Jazmín najlepšie vynikne v skupinovej výsadbe. Zimný jazmín možno pestovať ako previsnutú alebo popínavú rastlinu na plotoch, stenách a oporných konštrukciách. Najviac sa mu darí na slnečných stanovištiach s pravidelnou zálievkou. 

Hamamel

Zdroj: INSTAGRAM/fanaticalgardening

Hamamel

Hamamel (Hamamelis) je dlhoveká drevina, ktorá dosahuje výšku až 5 metrov a šírku okolo 3 metrov. Neznesie rez, preto je dôležité, aby mal v záhrade dostatok miesta. Nezvyčajný hamamel, podobný lieske, vás očarí odolnými, drobnými, podlhovastými, žltými, bordovými, purpurovými alebo oranžovými voňavými kvetmi, ktoré bývajú neprehliadnuteľné. Drobné okvetné lupienky sa počas mrazivých dní zvinú a v teplejších dňoch opäť rozvinú.

Hamamel virgínsky obsahuje účinné látky ako flavonoidy, saponíny, silicu a triesloviny, ktoré majú liečivé účinky na organizmus zvnútra, ako aj zvonku. Charakterizuje ho silný protizápalový, sťahujúci a upokojujúci účinok. Okrem odvaru sa hamamel používa aj vo farmaceutickom priemysle.

Hlohyňa

Zdroj: INSTAGRAM/badgirl_rules

Hlohyňa

Hlohyňa (Pyracantha) je stálozelený, hustý ker pravidelného okrúhleho vzrastu, ktorý skrášli vašu záhradu nielen listami, ale i množstvom výrazne sfarbených drobných guľovitých plodov. Na tých si v zime radi pochutia vtáci. Tento mrazuvzdorný krík sa výborne hodí na výsadbu živých plotov, ktoré si v zime zachovávajú listy. Dobre znáša strih a dá sa ľahko tvarovať. 

Neprehliadni: Červienka obyčajná: Ako ju prilákať v zime do záhrady?

Zemolez voňavý

Zdroj: INSTAGRAM/loretta.piastra

Zemolez voňavý

Zemolez voňavý je ker (Lonicera fragrantissima), ktorý v januári a februári každého omámi svojimi prenikavo voňavými kvetmi krémovo-bielej farby. Mrazuvzdorný zemolez obľubuje polotienisté stanovište a najlepšie sa mu darí vo výživnej a priepustnej pôde. 

Drevina tvorí matné červené plody. Dorastá do výšky až 4 metrov. Konáre zemolezu majú vysoko dekoratívny charakter a používajú sa v podobe rôznych aranžmánov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní