Ako zazimovať figovník, kivi a ďalšie exotické dreviny a rastliny v našich záhradách?

Ako zazimovať figovník, kivi a ďalšie exotické dreviny a rastliny v našich záhradách?
  • 09.11.2022
  • Michaela Kožáková

S klesajúcimi teplotami a sychravým počasím sa i naša záhrada pomaly začína ukladať na zimný spánok. Ak sa i budúci rok chceme tešiť z kvetinových záhonov, rodiacich ovocných stromov či hustých okrasných kríkov, mali by sme všetky dreviny a rastliny pripraviť na zimné mesiace. 

V našich záhradách, na terasách či balkónoch sa začali objavovať i exotické či rôzne stredomorské rastliny a stromy. Keďže mnohé z nich nie sú zvyknuté na podmienky v našom podnebnom pásme, je potrebné ich dôkladne zazimovať. Ak máte v záhrade figovník, kivi alebo bobkový list, poradíme vám, ako tieto a ďalšie cudzokrajné rastliny ochrániť pred zimou. 

Neprehliadni: Ako zazimovať muškáty počas jesene? Máme pre vás správny postup!

Zazimovanie figovníka

Figovník alebo figa sa pomaly udomácnila v našich slovenských záhradách. Lahodné figy, ktoré obsahujú vlákninu, draslík, vápnik a vitamín B6, si môžete vychutnať hneď priamo po odtrhnutí zo stromu, v podobe džemu alebo skvele chutia i v koláčoch.

Figovník môžeme pestovať v črepníku, ale i priamo v zemi. Na to, aby vás i na ďalší rok obdaril šťavnatými plodmi, nezabudnite ho správne zazimovať. Mrazom nepoškodené rastliny na jar rýchlo vyženú nové listy a výhonky.

Ako zazimovať figovník? Ak figovníky pestujete v nádobách, na konci jesene ich umiestnite do miestnosti s teplotou okolo 0 °C. V prípade pestovania v pôde, rastlinu pred zimou obaľte jutovinou, kokosovým vláknom, novinami alebo iným obalovým materiálom. Nasypte okolo nej vrstvu pohrabaného lístia a naň uložte i niekoľko konárikov, ktoré vám ostali po strihaní ovocných stromov, aby lístie neodfúklo. Použiť môžete i piliny, rašelinu alebo substrát a navŕšiť ho do výšky aspoň 20 centimetrov, v prípade naštepených odrôd až nad miesto očkovania. Nakopcovaním docielite to, že uchránite bázu rastliny pred mrazmi.

Dôležité je zazimovať najmä mladé rastliny, ktoré nemajú zhrubnutú bazálnu časť a vytvorený bohatý koreňový systém. Do staršieho a hrubšieho dreva preniká mráz ťažšie. Preto je vhodnejšie, ak mladé rastlinky v prvom roku, aj v dvoch, pestujete v dostatočne veľkej nádobe, ktorú na zimu zakopete do studeného skleníka či fóliovníka alebo, ako sme spomenuli vyššie, môžete ich umiestniť do chladnej komory či pivnice. 

Ako zazimovať kivi?

Vedeli ste, že dokonca už aj kivi môžeme pestovať v našich podmienkach? Samozrejme, nečakajte, že vám vyrastú také plody, ktoré nájdete v obchodných reťazcoch. Možno niektorí z vás, ktorí radi experimentujú a nezameriavajú sa len na bežne pestované ovocie, už vo svojej záhrade kivi majú.

U nás pestované odrody v dospelosti znesú teplotu až do -16 °C i menej. Neskoršie však mrazuvzdornosť klesá, takže kvety môže ľahko zničiť už 3-stupňový mrázik. Ak kvety zmrznú, aktinídia (popínavá rastlina pôvodom z Číny, ktorej ovocie sa nazýva kivi) vyženie nové kvety, ale v oveľa menšom množstve. Mladé rastliny znesú maximálne -6 °C, preto sa musia chrániť čečinou alebo suchým lístím prekrytým fóliou tak, aby mal k výhonkom prístup vzduch, inak by mohli splesnivieť. 

Kivi vysadené v nádobách je ešte náchylnejšie a vyžaduje si správne zazimovanie. Na jeseň premiestnite rastlinu do chráneného priestoru, zamulčujte a prikryte textíliou. Von ju vyneste až v polovici mája

Štepence prvé dva roky pestujte v nádobách a okrem letnenia vonku ich v zimných mesiacoch presuňte do miestnosti s teplotou 0 °C.

Ako pripraviť na zimu čínsku datľu?

Jujuba čínska, známa tiež ako čínska datľa, je opadavý krík či nízky stromček pochádzajúci z Číny. Jej plody možno konzumovať čerstvé, sušené či kandizované. Vyrábajú sa z nich aj sirupy či kompóty. Plody, semená a kôra tejto rastliny vynikajú svojimi liečivými účinkami. Pôsobia na nespavosť, vysoký krvný tlak, tlmia kašeľ a tiež spomaľujú starnutie. 

Mladé rastliny nechajte narásť v kvetináči a prezimovať v pivnici. Staršie možno vysádzať do voľnej pôdy. Vonkajšie pestovanie jujuby sa odporúča vo všetkých teplejších oblastiach. Vo vyšších polohách je vhodné pri koreňoch rastlinu prikryť čečinou alebo mulčom. Jujuba rastie v oblastiach, kde teploty klesajú aj na -26 °C.

Pozri aj: Ktoré kvety sadiť na jeseň? Skúste týchto 5 najobľúbenejších!

Ako ochrániť vavrín pred zimou?

Bobkový list alebo aj vavrín pravý je nenahraditeľnou súčasťou viacerých jedál. Toto populárne korenie, ktoré rastie v celom Stredomorí, používame na ochutenie duseného mäsa, rýb či polievok alebo pri nakladaní zeleniny. Vavrínový veniec je charakteristickým znakom športových víťazstiev, poetov a hudobníkov a dekorovali sa ním i cisári.

Vavrín môže zdobiť i vašu záhradu. Ide o vždyzelený dekoratívny strom či krík s drobnými kvetmi zelenožltej farby, ktorý sa dobre strihá a tvaruje. Vavrín je najvhodnejšie pestovať v nádobách a s príchodom prvých mrazov je potrebné rastlinu zazimovať a premiestniť dovnútra. Rastlinu aj nádobu chráňte tkaninou alebo bublinkovou fóliou. Holý kmeň je vhodné obaliť rúrkovou izoláciou. Plytké korene voľne rastúcich rastlín i rastlín v nádobách ochráni hrubá nástielka listoviny alebo slamy.

Zazimovanie hurmikaki

Zakúpené rastliny je nevyhnutné zo začiatku pestovať v polotieni. Predajcovia odporúčajú ponechať ich aspoň rok v pôvodnej nádobe, aby rastlina dosiahla plné prekorenenie. Ideálne je rastlinu jeden alebo dva roky zimovať niekde, kde dlhodobo nemrzne – krátkodobé mrazy toleruje do - 5 °C. Najvhodnejším miestom sú pivnice alebo studené predsiene.

Ak je rastlina po vynesení na jar nenarušená, umiestnite ju na teplé slnečné miesto. Ak je už čiastočne narušená, nájdite jej miesto v polotieni, aby neprišlo k spáleniu. Rastlinu vynášajte von podľa počasia, najlepšie v apríli alebo začiatkom mája.

Po výsadbe hurmikaki do voľnej pôdy na záhrade je potrebné minimálne prvý rok počas zimy rastlinu chrániť čečinou alebo zakopcovaním kmeňa zeminou do výšky 50 centimetrov. Pred vplyvom zimného slnka na slnečných stanovištiach chráňte rastlinu  pomocou opretej dosky do južného smeru alebo bielou netkanou textíliou v dvoch vrstvách na bambusových tyčiach. Vhodné je tiež baliť kmeň v prvých 4 rokoch do jutoviny.

Mnohé exotické rastliny a dreviny majú odrody, ktoré sú prispôsobené na pestovanie v našich podmienkach. Patria medzi ne napríklad citrusy, banánovník, granátovník, olivovník či mandľovník. Väčšina týchto rastlín je mrazuvzdorných do určitých teplôt, napriek tomu však je vhodné rastliny, najmä tie mladé, chrániť pred mrazom.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Helena Povalova 07.12.22 18:13

HP
karma
107.00

Ďakujem za poučný článok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní