Ako pripraviť okrasné trávy na zimu? TOP spôsob, ktorý všetci odporúčajú!

Ako pripraviť okrasné trávy na zimu? TOP spôsob, ktorý všetci odporúčajú!
  • 16.11.2022
  • Michaela Kožáková

Zima nám už klope na dvere a my pomaly zo šatníkov vyťahujeme teplejšie oblečenie. Nielen seba, ale i našu záhradu by sme mali pripraviť na studené počasie a tuhé mrazy. Ak ste to ešte nestihli, mali by ste sa poponáhľať.

Pre to, aby sme sa mohli na jar tešiť z nových výhonkov a prebúdzajúcich sa rastlín, mali by sme sa o ne správne postarať. Okrem ovocných stromov, drevín či kvetinových záhonov, pred nepriazňou zimného počasia treba ochrániť i okrasné trávy. Ak ste aj vy neodolali ich kráse a máte ich vo svojej záhrade, práve teraz je obdobie, kedy je potrebné ich zazimovať. Ako pripraviť okrasné trávy na zimu? 

Neprehliadni: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

Najobľúbenejšie druhy okrasných tráv

Okrasné trávy predstavujú špecifickú skupinu ozdobných rastlín. Čoraz viac sa objavujú v našich záhradách a tešia sa veľkej popularite. Darí sa im dokonca i na extrémnych stanovištiach, kde by iné trvalky mali iba krátku životnosť.

Okrasné trávy sa vysádzajú do zmiešaných záhonov, ale svedčí im to aj ako samostatným solitérom. Používajú sa na oddelenie záhradného priestoru a aj ako prírodná zástena. Hodia sa do každého záhradného dizajnu od tradičných až po moderné záhrady. Ich výhodou je, že sú nenáročné na pestovanie. Okrasné trávy dokážu byť pútavou ozdobou a pýchou každej záhrady.

Existujú rôzne druhy a kultivary – od vysokých okrasných tráv až po tie nízke. Medzi tie najobľúbenejšie patrí neprehliadnuteľná kortadéria pampová, jemný kavyľ chvostíkový či zaujímavá ozdobnica čínska. V záhrade krásne vynikne i nízkorastúca okrasná tráva s názvom kostrica sivá, výrazná imperáta valcovitá, proso prútnaté s vysokými vertikálnymi trsmi trávy alebo texaská tráva s perovitým chocholom kvetov.

Kedy je vhodné strihať okrasné trávy?

Na jeseň určite vaše okrasné trávy nestrihajte. Mohol by sa totiž utvoriť priestor, cez ktorý by sa do stredu rastliny dostávala voda, ktorá by zamrzla a rastlina by mohla uhynúť. Kedy sa strihajú okrasné trávy? Rez týchto rastlín vykonajte až koncom marca.

Trsy stálozelených okrasných tráv, ako je napríklad kostrava (Festuca glauca) či ostrica (Carex), nestriháme. Na ich údržbu vám postačí hrebeň, v prípade väčších trsov môžete použiť hrable. Jednoducho staré preschnuté steblá trávy vyčešete. 

Nadzemnú uschnutú časť okrasných tráv, ktoré v zime usychajú, patrí sem ozdobnica a proso, pomocou záhradných nožníc odstránime, približne 10 až 15 centimetrov nad zemou. 

Zazimovanie trávy

Zdroj: PINTEREST/Justine, PINTEREST/media-cache-ec0.pinimg.com

Ako zazimovať okrasné trávy?

Najvhodnejším spôsobom, ako okrasné trávy ochrániť pred vlhkosťou a zahnívaním, je, že ich zviažete špagátom do jedného zväzku a nasteliete suchým lístím. V prípade silných mrazov ich môžete prikryť i čečinou z jedľových konárov. 

Citlivé druhy okrasných tráv, ako je napríklad ozdobnica čínska, zviažte pomocou špagátu do jedného zväzku, aby ste zabránili stekaniu vody po trsoch do srdiečka rastliny. Voda sa tak dostane len k povrchu a rastline neublíži.

Ako na to? Jednoducho vezmite akýkoľvek pevný špagát, omotajte ho pokojne aj viackrát okolo trsov trávy a jemne stiahnite.

Ak chcete zvýšiť estetickú hodnotu vašej okrasnej trávy i cez zimu, môžete ju namiesto špagátu previazať stuhou alebo dokonca ju zapliesť do vrkoča. V tomto prípade je však lepšie ešte utiahnuť trsy trávy pomocou špagátu. Takto zapletená tráva však môže byť i netradičným doplnkom vašej okrasnej záhrady i počas leta. Ak neviete, ako postupovať, pozrite si video nižšie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní