Záhradné nožnice: Čím sa riadiť pri ich kúpe?

Záhradné nožnice: Čím sa riadiť pri ich kúpe?
  • 28.04.2022
  • Michaela Kožáková

Záhradné nožnice sú užitočnou, ľahko uskladniteľnou pomôckou, ktorú by sme mohli nazvať i povinnou výbavou každého záhradkára. Bez nich sa jednoducho v záhrade nezaobídete – či už na jar pri prestrihávaní konárov ovocných stromov a kríkov, počas leta pri zastrihávaní trávy v miestach, kde sa nedostanete kosačkou alebo na jeseň pri úprave a tvarovaní živého plota. Záhradné nožnice vám uľahčia a urýchlia prácu. Na internete i v kamenných predajniach môžete nájsť široký výber záhradných nožníc. Ako však vybrať tie správne? 

Ako vybrať záhradné nožnice

Základným kritériom pre výber akéhokoľvek záhradného náradia je presná predstava o tom, ako a na čo ho budete používať. Pri záhradných nožniciach musíte vedieť, aké činnosti s nimi budete vykonávať. Je vaša záhrada plná ovocných stromov, ktoré potrebujú pravidelne strihať? Chcete mať dokonale upravený trávnik i po okrajoch vášho pozemku? Chystáte sa tvarovať dreviny pri jazierku alebo zarovnať živý plot? Myslite na to, že na každú z týchto činností potrebujete iný druh nožníc. Môžete si dokonca vyberať medzi mechanickými aj motorovými záhradnými nožnicami, elektrickými, nožnicami na kríky, trávu, kvety, hrubšie i tenšie konáre.

Pri kúpe záhradných nožníc nebuďte lakomí. Majte na pamäti, že lacné nožnice majú horšiu kvalitu materiálu a kratšiu životnosť. Radšej si trochu priplaťte a zaobstarajte si kvalitné záhradné nožnice, ktoré vás ušetria namáhavej práce a pľuzgierov na dlaniach. Stavte na nožnice, ktoré majú ergonomické držadlá z pevného polyamidu a čepele z nerezovej ocele. Vďaka kvalitným nožniciam nemusíte vynakladať príliš veľkú silu, ak sú vybavené rotačným pohybom držadla, ktoré umožňuje zapojenie všetkých prstov pri strihaní. Veľkosť malých záhradných nožníc vyberajte podľa veľkosti vašej dlane. 

Neprehliadni: Ako vybrať záhradný altán, kam ho umiesniť a aký materiál zvoliť?

Ručné záhradné nožnice

Zdroj: pinterest.com

Ručné záhradné nožnice

Malé ručné záhradné nožnice nájdu svoje uplatnenie nielen v záhrade, ale skvele poslúžia i v interiéri pri starostlivosti o izbové rastliny. Ručné záhradné nožnice sú zvyčajne veľké od 17 do 25 cm. Súčasťou nožníc býva aj poistka na zaistenie čepelí pri ich odložení a uskladnení, a tiež pružina na uľahčenie strihania. Ručné záhradné nožnice môžu byť jednočepeľové alebo dvojčepeľové. Jednočepeľové nožnice umožňujú strih tvrdého a neživého dreva bez námahy. Pri strihu je rovnomerne rozložený tlak čepele. Sú vhodné pre začiatočníka a jednoducho sa brúsia. Dvojčepeľové ručné záhradné nožnice poskytujú presný a hladký strih vetiev. Dokážu strihať vetvy blízko pri kmeni stromu a sú vhodné aj pre strih kvetov a bylín. Ručné záhradné nožnice tiež môžu byť elektrické, akumulátorové a teleskopické, ktoré ponúkajú ešte lepšie zjednodušenie práce. 

Pákové obojručné nožnice

Pri väčších stromoch a hrubých konároch s malými ručnými záhradnými nožnicami veľa parády asi nenarobíte. Tu vám budú výborným pomocníkom pákové obojručné nožnice. Rozmerovo väčšie nožnice – od 50 do 80 centimetrov v závislosti od konkrétneho typu, si dokážu poradiť aj s konármi o hrúbke do 7 centimetrov. Komfortu pri strihaní pomáha predĺžená rukoväť nožníc, ktorá slúži ako účinná páka, takže sa pri strihaní zbytočne nenadriete. Na strihanie konárov stromov vo väčších výškach vám výborne poslúžia teleskopické nožnice, s ktorými sa dostanete do výšky až troch metrov. Umožní vám to jednoduchý prevodový systém, s ktorým už nebudete na záhrade potrebovať rebrík.

Záhradné nožnice na trávnik

Záhradné nožnice na trávu nepatria k záhradnému náradiu, ktoré by ste mali nevyhnutne vlastniť. Ak však chcete, aby váš trávnik vyzeral bezchybne do posledného stebielka trávy, určite si ich zaobstarajte. Na výber máte ručné a akumulátorové nožnice. Prvá alternatíva je lacnejšia, avšak pracnejšia, preto je vhodná najmä pre tých, ktorí strihajú trávnik iba občas a na malej ploche. Akumulátorové nožnice ľahko nabijete, takže v podstate pracujú za vás. Nevýhodou je však vyššia cena. Z tých mechanických – ručných nožníc na trávnik sú najvhodnejšie jednoručné nožnice s dlhými čepieľkami. Tie umožnia hladký a rovný strih aj v miestach, kam sa kosačka nedostane.

Záhradné nožnice na živý plot

Pri strihaní živého plota si môžete vybrať z manuálnych, elektrických, akumulátorových alebo benzínových záhradných nožníc. Mechanické, ručné nožnice, sa vyplatia v prípade, ak sa chystáte upravovať malú plochu a kroviny, ktoré majú mäkké drevo alebo, ak ste až príliš ďaleko od zdroja elektrickej energie. Avšak práca s mechanickými nožnicami bude namáhavá a presnosť rezu nebude príliš veľká. Elektrické nožnice sú vhodné vtedy, ak je váš plot blízko domu, Ponúkajú sa v rôznych výkonových aj cenových kategóriách. Jedinou možnou nevýhodou môže byť manipulácia s prívodným káblom. Problém napájacieho kábla zase vyriešia akumulátorové modely záhradných nožníc na živý plot. Za najvýkonnejšie stroje aj do náročných podmienok sa považujú elektrické nožnice. Hravo si poradia s tvrdým drevom a vetvičkami s veľkým priemerom. Pri výbere záhradných nožníc na živý plot sa tiež zamerajte na ich rozmery a hmotnosť, výkon, príkon a spotrebu, dĺžku lišty a rozostup nožov.

Starostlivosť o nožnice

Zdroj: pinterest.com

Starostlivosť o záhradné nožnice

Ako všetko záhradné náradie, tak aj záhradné nožnice si vyžadujú určitú starostlivosť pre to, aby nám dlho vydržali funkčné. Po každom použití očistite čepele nožníc od zvyškov trávy, lístkov, zeme, miazgy z konárov či iných nečistôt. Nožnice pred odložením na policu či do debne v záhradnom domčeku alebo v dielni nechajte vyschnúť na slnku alebo utrite do sucha handrou. Ak nožnice používate častejšie, nezabúdajte na to, že ich čepele treba raz za čas naostriť a takisto naolejovať kovovú pružinu či pákový mechanizmus. Skladovať by ste ich mali tak, aby boli čepele spojené a nedošlo k ich náhodnému poškodeniu či otupeniu a aby si na nich niekto neublížil. V prípade odoberania odrezkov pre rozmnožovanie rastlín, dôkladne záhradné nožnice pred prácou dezinfikujte, aby ste zabránili prenosu rôznych rastlinných chorôb. 

Pozri aj: Celoročná zeleň v podobe trvaliek: Ktoré si vybrať a ako sa o ne starať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní