Kávový grunt – pomocník pre krásu, do domácnosti aj záhrady

Kávový grunt – pomocník pre krásu, do domácnosti aj záhrady

S mliekom, smotanou, s penou, s príchuťou, šľahačkou, ale aj čistá chuť. Tento horkastý životabudič väčšina z nás pozná hlavne ako horúci nápoj, ktorý dokáže pomôcť v mnohých zúfalých situáciách. Avšak kávový grunt sa dá použiť viacerými spôsobmi.

Grunt na peeling

Ak máte doma kávovar a pravidelne si kupujete mletú kávu alebo kávové zrná, začnite si odkladať práve grunt – teda usadeninu, ktorá sa vyhadzuje už ako použitá káva. Práve tieto zvyšky môžete využiť na kvalitný peeling. Stačí, ak grunt zmiešate spolu s kokosovým alebo olivovým olejom a môžete začať roztierať po celom tele. Nielen, že sa vám pokožka krásne prekrví, ale zbavíte sa tak aj odumretých buniek kože. 

Odporúčame: Rozhodli ste sa pre sadenie byliniek? Ktoré vysadiť do záhrady či na balkón?

Kávový peeling

Zdroj: Shutterstock®

Čistenie usadenín

Keď už sme pri peelingovaní, skúsili ste ho niekedy použiť aj inde ako na tele? Ak máte radi ekologický spôsob života, grunt sa dá využiť aj na čistenie usadenín na kuchynskej linke alebo pri odstránení uschnutých zvyškov jedla na riadoch. 

Absorbuje pachy

Možno ste si všimli, že v parfumériách majú často sklenenú nádobku plnú kávových zŕn. Je to práve preto, že pri množstve vôní vám môžu začať jednotlivé parfumy splývať do jedného. Preto, keď chcete vyskúšať rôzne druhy, je dobré sa medzi jednotlivými vôňami nadýchnuť aj vône kávy, ktorá pachy neutralizuje.

Tento jej benefit je užitočný aj v bežnom živote. Napríklad pri pocite nepríjemnej chute v ústach. Na osvieženie dychu stačí pohrýzť jedno kávové zrnko a problém je razom preč. Ak sú kávové zrnká pomleté, takáto čerstvá káva sa môže vložiť aj do topánok. Stačí ju nechať pôsobiť počas noci a ráno jednoducho vysypať. Nepríjemný zápach obuvi už nebudete cítiť.

Odporúčame prečítať: Trápia vás holuby na balkóne alebo streche? Tu sú užitočné tipy, ako sa ich zbaviť!

hnojivo

Zdroj: Shutterstock®

Vyživuje

Káva sa pre svoj obsah draslíka môže využívať aj v záhradkárstve. Ak v byte pestujete kvetiny či zeleninu a chcete im dodať výživu, kávové zrná jednoducho primiešajte rovno do zeminy.

Vyživiť môžete aj svoje unavené oči či pleť po sobotňajšej párty. Ak necháte kávovú usadeninu vychladnúť a na krátku chvíľu ju vložíte do chladničky, pre vaše oči to bude priam osviežujúci zábal. Jemne rozotriete usadeninu na očné okolie a na pár minút so zatvorenými očami si doprajete kávový relax.

Čo tak vyskúšať to práve teraz? 

Odporúčame prečítať: Ako vybrať záhradný altán, kam ho umiesniť a aký materiál zvoliť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Blažena Sádovská 16.05.22 18:24

BS
karma
100.00

Používam hlavne na kvety, je to výborný výživný ekologický prostriedok.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní