Poznáte všetky triky, ako vybrať triesku? Niektoré z nich vás naozaj prekvapia!

Podarilo sa už aj vám si niekedy zapichnúť do prsta triesku? Ak áno, určite nám dáte za pravdu, že to nie je nič príjemné. Veľmi často je sprievodným javom aj bolesť na danom mieste, nielen nepríjemný pohľad. Obzvlášť malé deti a osoby s citlivou povahou ťažko znášajú, ak sa im do ruky zapichne trieska. 

Poznáte ale všetky spôsoby, ako triesku dostať von a neomdlieť? Nie je to iba o pinzete, po ktorej v takýchto prípadoch siahame automaticky.

Odstránenie triesky - pred vyberaním triesky je dôležitá hygiena rúk

Hneď ako upokojíte toho, komu sa podarilo si do ruky alebo prsta zapichnúť triesku, umyte ruky sebe i jemu.

Je dôležité miesto vpichu vyčistiť a zbaviť nečistôt.

  • Ak siahate po pinzete alebo inom predmete, ktorým chcete triesku vybrať, vydezinfikujte ho, aby ste predišli zaneseniu infekcie.
  • Ak sa trieske na prvýkrát von ísť nechce, netlačte na ňu.
  • V opačnom prípade by sa mohla roztrieštiť na menšie kúsky a tie by mohli taktiež spôsobiť infekciu v mieste vpichu a jeho okolí.

Keď triesku vyberiete, miesto opäť umyte mydlom a vodou, ak máte k dispozícii dezinfekčnú masť, potrite postihnuté miesto aj ňou.

Ako vytiahnuť triesku bez ihly a pinzety?

Odstrániť triesku nie je vždy jednoduché, aj keď nemusí byť hlboko. Zapichnutá trieska dokáže potrápiť malých i veľkých, a preto bezbolestné vybratie triesky je ideálnou voľbou. Trieska sa dostane von viacerými spôsobmi, pričom väčšina z nás sa snaží vybrať triesku ihlou. To však nie je úplne vhodné, ak sa snažíte vytiahnuť triesku dieťaťu.

Malá trieska v prste je nepríjemná a bolestivá, a preto sa nespoliehajte na to, že trieska vyjde sama.

  • V každom prípade je dôležitá dezinfekcia a umytie postihnutého miesta.
  • Riziko infekcie totiž hrozí aj pri tej najmenšej trieske.

Tip pre vás: Ako správne zazimovať bazén a predísť poškodeniam? Máme postup krok za krokom!

Ako vybrať cudzie teleso?

  • Striekačka zo sirupu – rodičia malých detí doma určite majú sirupy, ktorých súčasťou je aj dávkovacia striekačka. Trik so striekačkou spočíva v tom, že dierku nasmerujete presne na triesku v uhle jej vpichu, mierne pritlačíte, čím vytvoríte podtlak, a sprudka zatiahnite. Ak sa vám to podarí, trieska by mala vyjsť von sama.
  • Lepiaca páska – tá je ideálna v prípade, ak sa vám do prsta alebo ruky zapichli jemné krehké triesky. Odstrihnite kúsok lepiacej pásky, triesku ňou prelepte a v uhle jej vpichu následne pásku rýchlym pohybom odlepte. Trieska vyjde von sama celá alebo len čiastočne, čo je však tiež úspech, pretože potom ju môžete vytiahnuť pinzetou už celú.
  • Cibuľa, zemiak, banánová šupka – v prípade, ak vám vyťahovanie triesky spôsobuje problémy, odporúčame vám tento trik. Kúsok cibule, zemiaku alebo banánovej šupky si priložte na postihnuté miesta, zaviažte a nechajte pôsobiť, ideálne cez noc. A ráno by mala byť trieska vonku.
  • Sóda bikarbóna – na podobnom princípe funguje aj trik so sódou bikarbónou, pričom hustý roztok vytvorený zo sódy bikarbóny a vody naneste na miesto vpichu triesky, obviažte a nechajte pôsobiť. A možno budete príjemne prekvapení, ak trieska vylezie von úplne sama.

Odporúčame aj: Ako na pranie vankúšov v práčke? Vďaka tomuto triku budú ako nové!

Trieska v prste - kedy je už lepšie vyhľadať lekársku pomoc?

Ak si vyberaním triesky nie ste istí vy a ani váš pomocník, je lepšie vyhľadať pomoc lekára. V tomto prípade nerozhoduje iba váš strach, ale aj:

  • ak triesku nedokážete vytiahnuť sami a ani s pomocou niekoho iného,
  • ak je miesto vpichu značne začervenané, opuchnuté, prípadne z miesta už vyteká hnis,
  • ak sa pri vyťahovaní trieska zlomila a jej značná časť zostala pod kožou,
  • ak sa trieska nachádza v tesnej blízkosti oka alebo hlboko pod nechtom.

Ak sa vám niekedy prihodí takáto nepríjemná nehoda s trieskou, vyskúšajte niektoré z našich tipov a budeme vám držať palce, aby ste sa triesky zbavili rýchlo a bezbolestne.

Zaujme ťa aj: Vtipné fotky z detstva – ako sa o deti starajú matky a ako otcovia?

Aktualizované na 24.11.2023

0 komentárov

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE