Púpavový med: Tento recept pripravovali aj naše babičky!

Púpavový med: Tento recept pripravovali aj naše babičky!

Vraví sa, že toľko, koľko existuje chorôb, toľko nájdeme v prírode liečivých bylín a rastlín, ktoré sa oplatí poznať. Jednou z nich je aj púpava lekárska, ktorá rastie všade navôkol. Nájdeme ju predovšetkým na lúkach, poliach, ale aj v záhradách a parkoch. Ak sa však rozhodnete pre jej zber, najlepšie je nájsť si miestečko ďaleko od prašných ciest. Púpava kvitne od apríla do októbra a zbierajú sa všetky časti rastliny. Kvety sa však zberajú prevažne od apríla do konca mája. Z kvetov (žltých hlavičiek) sa vyrába púpavový med, z listov odvar a z koreňa zase čaj. Celá rastlinka je teda jedlá a predovšetkým liečivá.

Púpava lekárska je známa svojimi účinkami pri zápaloch močových ciest, reguluje a urýchľuje trávenie, pomáha pri liečbe cukrovky i pri chronickej únave a pod. Taký odvar z koreňa má tiež pozitívny vplyv na žlčník či žalúdok. Púpava disponuje antiseptickými a detoxikačnými účinkami, odkysľuje organizmus, znižuje krvný tlak a je skvelým pomocníkom aj pri problémoch s dýchacími cestami.

Čo púpava obsahuje?

Aj keď je púpava častokrát označovaná len za burinu a nanajvýš sa z nej pletú venčeky, nie vždy tomu tak bolo. Naše babičky ju zbierali pre jej liečivé účinky. Veď už jej samotné pomenovanie – púpava lekárska, ju predurčuje na pomoc v ľudovom liečiteľstve. Mladé listy sú zdrojom vitamínov A, B a C, ale aj minerálov, ako je sodík, vápnik, draslík či železo. Ba dokonca odborníci uvádzajú, že listy púpavy obsahujú až dvakrát viac železa než špenát. Vďaka tomu sa listy pridávajú do rôznych šalátov, ktorým dodajú zaujímavú chuť.

Ako sme písali vyššie, na liečebné účinky sa využíva aj koreň, ktorý sa necháva vysušiť. Kvety nie sú vhodné na sušenie, za to sú ideálne na prípravu púpavového sirupu alebo domáceho púpavového medu. Ako si taký med pripraviť?

púpava lekárska účinky

Zdroj: Shutterstock®

Domáci recept na púpavový med

Púpavový med je skvelý na ochutenie čaju alebo zákuskov, no predovšetkým je to skvelý liek na imunitný systém, vysoký krvný tlak i krvotvorbu. Na med teda budete potrebovať:

  • 400 hlavičiek púpavových kvetov (bez stoniek)
  • 2 l vody
  • 2 bio citróny
  • 1,5 kg kryštálového cukru

Postup prípravy púpavového medu:

Kvety je najlepšie zbierať po daždi, aby sme ich nemuseli umývať. Takto predídeme zbaveniu sa cenných látok. Ak sa však kvety rozhodnete umyť, tak pokojne môžete. Kvety vložíme do väčšieho hrnca, pridáme na kolieska nakrájané citróny, zalejeme vodou a necháme na miernom ohni variť približne 15 minút. Následne odstavíme a necháme lúhovať na chladnejšom mieste do nasledujúceho dňa.

recept na púpavový med

Zdroj: Shutterstock®

Na druhý deň zmes precedíme cez gázu alebo plátno a kvety poriadne vyžmýkame. K šťave pridáme cukor a varíme približne 10 minút. Po uvarení necháme vychladnúť a po vychladnutí opäť varíme, kým nám med nezhustne. Následne naplníme čisté sklenené nádoby, uzavrieme a prevrátime hore dnom. Med máme hotový! Môžete si ho pridávať do čaju, natrieť na chlieb alebo užívať po lyžičkách.

Neprehliadni: Zdravé a krásne vlasy vďaka sile liečivých byliniek


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Blažena Sádovská 15.05.22 15:31

BS
karma
100.00

Pripravujem medík z púpavy, je plný vitamínov a púpavu si nazbieram pár krokov od domu:))

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní