Starostlivosť o trávnik na jar: Kedy ho začať zakladať a hnojiť?

Starostlivosť o trávnik na jar: Kedy ho začať zakladať a hnojiť?
  • 12.03.2022
  • Michaela Kožáková

Prvé teplé jarné lúče nás lákajú do našich záhrad a naznačujú nám, že nastal čas pustiť sa do prvých prác. V tomto ročnom období si naša záhrada vyžaduje dôkladnú starostlivosť a úpravu, aby sme sa po zvyšok roka mohli tešiť z bohatej úrody, rozkvitnutých záhonov a košatých stromov. A čo trávnik? Mnoho z nás naň často zabúda. Veď stačí ho len pokosiť a zľahka prihnojiť, prípadne zasiať na miestach, kde je trochu riedky. Ak však chceme mať krásny zelený trávnik, ktorý nám budú závidieť všetci susedia naokolo, mali by sme mu venovať dostatočnú pozornosť. Kedy ho začať hnojiť a kedy naštartovať kosačku? Čo okrem toho si ešte trávnik vyžaduje?

Jarná údržba trávnika

Kedy sa pustiť do úpravy trávnika? Kedy zahájiť jeho údržbu, aby sme mu neublížili? Presný dátum stanovený nie je, pretože jar nás každý rok prekvapí v inom čase. Malo by ísť o obdobie medzi marcom a júnom. Ideálny čas nastáva vtedy, keď už nie sú mrazy, zem je vyhriata, vysušená a najmä, keď už nehrozí ďalšia nádielka snehu či mínusové teploty. Medzi najdôležitejšie práce patrí vertikulovanie. Predtým však trávnik pokoste aj napriek tomu, že tráva nie je príliš vysoká. Spravte tak najskôr 3 týždne po roztopení posledného snehu alebo 3 týždne po poslednom výdatnejšom daždi. Ak by ste kosili mokrý trávnik, mohli by ste poškodiť korienky alebo dokonca vytrhať celé trsy trávy.

Neprehliadni: Najkrajšie popínavé rastliny do záhrady – na pergolu i starý plot

Prevzdušňovanie trávnika

Zdroj: shutterstock

Vertikulácia

Ďalším krokov pri úprave trávnika je vertikulácia. Vertikulácia predstavuje prerezanie trávnika, ktorým ho z časti prevzdušníte a zbavíte odumretých časti trávy, machu, buriny s plytkými korienkami, zvyškov po kosení a iného organického odpadu, ktorý sa nachádza tesne pri zemi. Prerezávač – vertikulátor zároveň výrazne podporí hustejší rast a pružnosť trávnika. Trávna plsť tvorená burinou a organickým odpadom zabraňuje dostatočnému prenikaniu vody do pôdy, vstrebávaniu živín, prístupu slnka k spodným častiam trávnika a tiež zodpovedá za vznik hubových ochorení. Prvú vertikuláciu môžete vykonať v priebehu marca až apríla. Konkrétny dátum však závisí tiež od počasia. Niektorí záhradkári a odborníci tvrdia, že ten správny čas poznáte podľa začiatku kvitnutia zlatého dažďa. Vertikulovať môžete pomocou elektrického alebo benzínového vertikulátora, ktorý pripomína kosačku, alebo vertikulačnými hrabľami. 

Pri údržbe trávnika treba spomenúť i prevzdušňovanie. Tento krok vykonávame preto, aby sme ním naštartovali rast trávy a dopomohli k prijímaniu výživných látok, čím bude trávnik zelenší a vitálnejší. Prevzdušňujeme pomocou aerfikátora – nástrojom na prevzdušňovanie pôdy, ktorý môže byť elektrický alebo ručný. Aerfikátor prenikne až do hĺbky 10 centimetrov a v trávnatom koberci vytvorí diery, cez ktoré sa ku korienkom dostane vzduch. Ak máte menšiu záhradu, vystačíte si aj s obyčajnými vidlami, čo je však prácne a namáhavejšie.

Hneď po prevzdušnení je vhodné rozhodiť po trávniku hnojivo a posypať ho hrubozrnným pieskom v hrubšej vrstve. Takýmto spôsobom vyrovnáte nerovností, ktoré sa vytvorili cez zimu.

Hnojenie trávnika

Prvé jarné hnojenie, ktoré je spolu s kosením predpokladom nádherne hustého a zeleného trávnika, je dobré uskutočniť až po vertikulácii. Majte však na pamäti, že najlepšie je hnojiť pred dažďom, a ak neprší, je dobré trávnik po prihnojení zavlažiť. Vyberajte si hnojivá, ktoré sú bohaté na dusík a tie, ktoré sú s postupným uvoľňovaním živín. Približne od konca marca začína tráva rapídne rásť a práve vtedy je náročná na tento prvok. Po mesiaci môžete použiť hnojivo s obsahom fosforu (dôležitý pri zakoreňovaní a tvorbe silného koreňového systému), draslíka, železa a horčíka (zlepšuje vstrebávanie ostatných živín a napomáha správnemu fungovaniu fotosyntézy). Veľmi účinná je aj epsomská soľ. Hnojivá s postupným uvoľňovaním živín sa najčastejšie predávajú v podobe menších granúl, ktoré rýchlo prepadnú pod listy tráv a nehrozí, že ich zoberie kosačka. Granuláty sú určené najmä na väčšie plochy, zatiaľ čo tekuté hnojivá sú vhodné pre menšie záhrady. Medzi jednotlivými prihnojeniami treba dodržať aspoň dvojtýždňový odstup.

Polievanie trávnika

Môže sa zdať, že v zime je v pôde dostatok vlahy z roztopeného snehu, no tá je však prevažne v jej hlbších vrstvách. Keďže korene trávy rastú zväčša plytko, je možné, že vlaha tráve bude chýbať. Prvá zálievka je vhodná až vtedy, keď si na vašom trávniku všimnete prvé prejavy sucha. Zalievať by sme ho mali skoro ráno alebo neskoro večer. Dôležité je aj množstvo vody. Treba si dať tiež pozor, aby nedošlo k premočeniu. Zálievka má byť pravidelná a výdatná. Hlavne, pokiaľ sa vyskytne obdobie dlhšie trvajúceho sucha.

Pozri aj: Medovka lekárska – ako podporí naše zdravie a ako ju využiť?

Siať trávnik

Zdroj: pinterest.com

Jarné zakladanie trávnika

Mesiac apríl je ideálny aj na založenie nového trávnika. Semená trávy klíčia pri teplote minimálne 5 °C, ideálna je však teplota okolo 13 °C. V chladnom počasí tráva rastie omnoho pomalšie. Krásnu súvislú zelenú plochu si môžete založiť buď výsevom, čo predstavuje lacnejšiu, ale prácnejšiu možnosť alebo položením hotového trávneho koberca – mačinovaním, ktoré je drahšou alternatívou, ale prináša okamžitý efekt. Nezabudnite na to, že trávnik treba zakladať vždy na vyčistenej a jemne pohrabanej ploche, ktorá je obohatená o špeciálny trávnikový substrát. Ak sa rozhodnete založiť si nový trávnik výsevom, dajte si záležať na výbere kvalitného osiva a prihliadať treba aj na podmienky daného miesta, a prípadne si dokúpiť trávnu zmes do sucha, tieňa a pod. Napríklad tam, kde sú deti si môžete zvoliť odolnejšiu odrodu. Rátajte s tým, že klíčivosť semien nie je 100 %, takže sa môže stať, že budete musieť holé miesta dosýpať semenami aj neskôr. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní