Kvetinový záhon: Ako ho vytvoriť čo najefektívnejšie?

Kvetinový záhon: Ako ho vytvoriť čo najefektívnejšie?
  • 19.07.2022
  • Lenka Biba Slovak

Kvetinový záhon by mal byť súčasťou každej okrasnej záhrady. Ako ho ale vytvoriť čo najefektívnejšie? Aby bol správne a esteticky oddelený nielen od plota, ale aj od chodníka - to je naozaj niekedy umenie. Ktoré kvety vysadiť a v ktorom ročnom období? Ako ich odstupňovať pri výsadbe? Príliš veľa otázok. A preto vám prinášame niekoľko skvelých tipov, ako si správne a účelne založiť nádherný kvetinový záhon.

V ideálnom prípade by základom kvetinového záhona mala byť výsadba prevažne trvaliek. Starostlivosť o záhon tak nebude až taká náročná, pričom si nebude vyžadovať každoročnú obmenu kvetenstva. Založiť si však môžete aj takzvaný sezónny kvetinový záhon, v tomto prípade je však starostlivosť náročnejšia, pretože bude nutná pravidelná každoročná výsadba kvetov.

Vhodnou voľbou je ale práve kombinácia trvaliek, jarničiek a letničiek. Kvitnutie sa tak bude striedať a vaša okrasná záhrada tak bude hýriť farbami a nádhernými kvetmi od jari až do neskorej jesene. Ako pri tom postupovať?

Základné pravidlá pri zakladaní kvetinového záhona

Sledujte ročné obdobie - najvhodnejším obdobím na zakladanie kvetinového záhona je jar alebo neskorá jeseň. Rastliny a kvety s koreňovým obalom však možno vysádzať počas celého vegetačného obdobia, v lete sa avšak rastliny môžu ťažšie zakoreniť, a to pre vysoké teploty a možné dlhšie obdobia sucha.

Správna voľba rastlín a kvetov - myslite na to, že v kvetinovom záhone by nemali chýbať:

  • trvalky okrasné kvetom i listom,
  • dvojročné trvalky,
  • cibuľoviny,
  • letničky,
  • okrasné trávy,
  • kvitnúce kry,
  • vždyzelené rastliny.

Majte plán a pripravte si priestor - pred výsadbou si vytvarujte priestor a pripravte na výsadbu. Návrh môžete pretaviť aj na papier, aby ste získali kompaktnú predstavu o tvare a veľkosti budúceho kvetinového záhona. Myslite na to, že rastliny a kvety sa časom rozrastú. Vysaďte ich preto v dostatočnej vzdialenosti od plotov a chodníkov.

Zakladanie záhonu - na kvalite a príprave pôdy si dajte veľmi záležať, pretože potrebujete všetkým rastlinám a kvetom vytvoriť dobrý základ pre ich ďalší rast. Dbajte na to, aby pôda bola bez buriny, stavebného odpadu či koreňov. Prekyprite ju do hĺbky ideálne aspoň 40 cm a zabezpečte, aby pri výsadbe bola pôda vlhká. Celkovú plochu nakoniec urovnajte.

Výsadba kvetov a rastlín - kvety a rastliny vysádzajte v koreňových obaloch a približne do takej hĺbky, v akej boli vysadené v kontajneroch. Nesaďte ich príliš blízko seba, pretože po ich rozrastení budú potrebovať dostatočný priestor okolo, aby sa im darilo a mohli ďalej správne rásť a kvitnúť.

Odporúčame: Celoročná zeleň v podobe trvaliek: Ktoré si vybrať a ako sa o ne starať?

kvety do záhonu

Zdroj: Shutterstock

Miesto a tvar kvetinového záhona

Pre založenie kvetinového záhona je vhodné slnečné stanovisko. Tienisté miesta sú problémom, aj keď aj v tomto prípade sú možnosti vo výbere kvetov a rastlín do tieňa. Ako sa bude záhon každým rokom krásne rozrastať, krásne vynikne napríklad:

  • ak sú za ním vyššie dreviny,
  • ak je za ním okrasný plot alebo múr domu,
  • ak sa ním oddeľuje chodník od trávnatých plôch, alebo
  • ak je za ním vysoký a udržiavaný živý plot.

Pri výsadbe myslite aj na na to, že ak budú najmä krehké kvety niektorých trvaliek vystavené silnému vetru, mohli by sa polámať a zničiť. Všímajte si aj prirodzené denné svetlo, orientáciu svetových strán, ale aj vlhkosť pôdy na danom mieste. Do budúcna totiž budete musieť záhon pravidelne zavlažovať, a preto využite napríklad tie miesta, kam sa bude dažďová voda prirodzene odvádzať, prípadne, ako si vopred poradiť so zavlažovacím systémom.

Najčastejšou voľbou tvaru kvetinového záhona je popri plotoch či chodníkoch. Nebojte sa však experimentovať a zvoliť aj geometrické tvary, prípadne umiestnenie uprostred trávnatých plôch. Svoje predstavy si nakreslite na papier a možno budete prekvapení, ak sa nakoniec rozhodnete pre kvetinový ostrovček alebo nepravidelný pôdorys pre založenie neobyčajného kvetinového záhona.

Odporúčame aj: Zavlažovanie záhrady: Aké sú možnosti pre efektívnu závlahu?

kvetinový záhon pri chodníku

Zdroj: Shutterstock

Výber a zoskupenie kvetov a rastlín

Aj keď je v súčasnosti výber kvetov naozaj veľmi bohatý, uistite sa, že máte predstavu o vašom budúcom kvetinovom záhone. Zohľadnite miesto a tvar výsadby, veľkosť, štruktúru a samozrejme vašu predstavu o výsledku. Vyhnete sa tak tomu, že v záhradníctve nakúpite množstvo síce nádherných kvetov a rastlín, ktorých použitie bude ale v konečnom dôsledku neefektívne a zbytočne veľmi predražené.

Ak chcete dosiahnuť harmóniu a bohatosť vášho kvetinového záhona, vyberajte viac kusov z jedného druhu, a umiestnite ich pri výsadbe na viaceré miesta. Vytvoria krásne trsy a ich opakovanie sa na prechádzke vašou okrasnou záhradou zaručí vytvorenie harmónie.

Kvetinový záhon si ideálne vyskladajte tak, aby v ňom kvety kvitli v každom období. Po odkvitnutí cibuľovín prídu na rad letničky, pričom trvalky tvoria kvalitný základ pestrosti. Nezabúdajte aj na vždyzelené rastliny a trávy, ktoré vytvoria príjemný prechod medzi jednotlivými druhmi kvetov.

Dôležitá je aj štruktúra kvetinového záhona

Pri tvorbe kvetinového záhona je dôležitá aj veľkosť vašej okrasnej záhrady. Do menších priestorov voľte nižšie druhy kvetov a rastlín, aby sa vytvoril kompaktný dojem. Naopak, väčšie plochy znesú aj vyššie rastliny, ktoré sa budú nádherne dopĺňať napríklad aj s popínavými druhmi kvetov, vysokými trávami či sezónnymi cibuľovinami jarničiek a letničiek.

V každom prípade nezabúdajte, že v záhone by nemalo byť prázdne miesto. Preto vhodne vyberajte všetky druhy kvetov a rastlín a pripravte im tie najlepšie podmienky.

Neprehliadnite: Ktoré kvety sú vhodné na balkón či terasu? TOP 7 najobľúbenejších!

kvetinový záhon pri plote

Zdroj: Shutterstock

Odstupňovanie rastlín a kvetov v záhone

Pri zakladaní kvetinového záhona vychádzajte z celkovej veľkosti vašej záhrady, ako aj celého pozemku. Aby bol výsledok naozaj estetický a kompaktný, záhon by nemal byť príliš malý a ani príliš veľký. Nechajte vyniknúť v okrasnej záhrade aj trávnaté plochy, dekorácie či prípadné výsadby v ozdobných kvetináčoch. Dôležitý je aj priestor na prechod, aby bol priestor vzdušný a opticky veľký a rôznorodý.

Najvyššie druhy rastlín a kvetov v záhone patria do pozadia. Postupne ich výsadbu znižujte, pozor ale na prípadný vznik nepekných "schodov". Ak kvetinový záhon zakladáte v ostrovčeku napríklad trávnatej plochy, najvyššie druhy patria do stredu a nižšie k okrajom.

Tip pre vás: Burina v záhrade: Ako s ňou zatočiť raz a navždy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní