Ktoré kvety sú vhodné na balkón či terasu? TOP 7 najobľúbenejších!

Ktoré kvety sú vhodné na balkón či terasu? TOP 7 najobľúbenejších!
  • 10.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Máj, lásky čas, je úzko spätý aj s intenzívnou výsadbou kvetov nielen v našich záhradkách, ale aj na terasách a na balkónoch. Pri výbere treba dať pozor na to, na akom mieste nám kvietky budú robiť radosť. Nie všetky druhy sa totiž hodia na slnečné stanovisko, iné si vyžadujú polotieň, a niektoré majú radi tieň takmer počas celého dňa. Najideálnejšou voľbou pre výsadbu na slnečné miesta na balkónoch bývajú výrazne kvitnúce letničky. Počas celej sezóny rastú ľahko a flexibilne, starostlivosť o ne nie je náročná a nádherne kvitnú často až do neskorej jesene.

Kvety, ktoré sa chystáme umiestniť na balkón alebo terasu, sa budú krásne vynímať ako v klasických nádobách, tak aj vo visiacich kvetináčoch. Kvety je vhodné kombinovať aj podľa obdobia ich kvitnutia, aby sme z nich mali radosť celú blížiacu sa sezónu. A ktoré patria medzi najobľúbenejšie?

Odporúčame: Ako využiť púpavové listy? Týchto 5 skvelých spôsobov musíš poznať!

kvety na balkón

Zdroj: Shutterstock®

Klinčeky (dianthus)

Klinček je veľmi vďačný kvet nenáročný na pestovanie. V ponuke sú vo viacerých tvaroch a farbách. Typickou pre klinček je napríklad biela, červená, ružová alebo fialová farba. Kvety klinčeka kvitnú od jari až do októbra a krásne voňajú. Sú vhodnou voľbou do zmiešaných výsadieb a potrebujú slnečné miesto a priepustnú pôdu s pravidelnou vlahou.

Železník (verbena)

Tento krásny kvet je viac ako vhodný na balkóny a terasy aj do zmiešaných výsadieb. Má rád slnečné stanoviská, pričom dobre znáša aj dlhšie obdobie sucha. Pre lepšie kvetenstvo je vhodné pravidelne odstraňovať suché listy, ako aj odkvitnuté časti kvetov. Kvitne až do jesene, k čomu potrebuje dobre priepustnú pôdu.

Muškáty (pelargónie)

Muškáty sú najčastejšie balkónové kvety. Muškát je trvalka, ale zvyčajne sa pestuje ako jednoročná rastlina v kvetináčoch alebo priamo v záhrade. V porovnaní s inými druhmi kvetov sa vyznačujú extrémne dlhým obdobím kvitnutia. Sú veľmi odolné voči suchu, ale aj vysokým teplotám, a preto znesú aj slnečné miesta po celú sezónu. Výborne sa kombinujú, pričom ich výber je veľmi široký. Kvitnú od konca jari až do prvých mrazov. Sú citlivé na chlad, preto ich s príchodom chladnej jesene a prvých mrazov schovajte dovnútra, prípadne zazimujte.

Odporúčame aj: Tieniace clony na plot: Je lepšia prírodná clona, sieť alebo živý plot?

muškáty

Zdroj: Shutterstock®

Povojník (ipomea purpurea)

Povojník je popínavá letnička, ktorej kvety sa krásne otvárajú hneď ráno. Rastie veľmi rýchlo, vďaka čomu vie ponúknuť súkromie na balkóne alebo terase. Kvety povojníka dlho nevydržia, ale aj napriek tomu sa vyznačuje bujným kvitnutím. Zaujímavosťou je, že sa pestuje zo semienka a vyhovuje mu polotieň i slnečné miesto. Vyžaduje si pravidelnú zálievku a aby vám vytvoril prirodzený oddelený priestor, poskytnite mu oporu pre jeho rast.

previslé kvety na balkón

Zdroj: Shutterstock®

Petúnia (petunia)

Petúnie sú krásne letničky, ktoré milujú slnečné miesta. Sú v rôznych farbách a svojimi kvetmi nás potešia celú sezónu. V prípade petúnií je veľmi dôležité povedať, že im treba dopriať špeciálny substrát, určený priamo pre petúnie alebo surfínie. Potrebujú totiž pôdu s dostatočným obsahom horčíka a sodíka. Pre dosiahnutie bohatého kvetenstva potrebujú nielen pravidelnú zálievku, ale aj pravidelné hnojenie. Petúnia nemá rada chladné a mokré počasie. V tomto prípade bude rásť do výšky, pričom nebude kvitnúť. Vtedy ju zrežte a prihnojte, a čoskoro sa vám odvďačí bohatým kvetenstvom.

hortenzie

Zdroj: Shutterstock®

Hortenzia (hydrangea)

Hortenzia je trvalka, ktorá je odolná a na pestovanie nenáročná. Potrebuje polotieň, ideálne s kombináciou slnečných lúčov iba ráno a večer. Hortenzia potrebuje dobre priepustnú pôdu a má rada, ak sa pôda v okolí základne pokryje napríklad mulčovacou kôrou, aby nestrácala vlhkosť. Ak hortenziu pestujeme v kvetináčoch, na zimu ju musíme schovať dovnútra na svetlé miesto. Hortenzia kvitne nádhernými súkvetiami, ktoré sa zaručene stanú ozdobou každého priestoru.

celoročné kvety na balkón

Zdroj: Shutterstock®

Aksamietnica (tagetes)

Táto obľúbená letnička sa pestuje zo semienok, ktoré možno vysádzať už v apríli. Aksamietnica, nazývaná aj smraďoška, rastie rýchlo a dokonca odpudzuje hmyz. Je obľúbenou voľbou aj do zmiešaných výsadieb na slnečných miestach a s dobre priepustnou pôdou. Ak ich budete pravidelne dostatočne polievať a hnojiť, vďakou vám bude bohatá kvetinová nádielka najmä v žltých, oranžových a žltooranžových farbách.

Zaujme vás: Ako si poradiť s čistením hračiek? Kedy ich stačí umyť a kedy dezinfikovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní