Terasa pri dome: Ako ju postaviť, zatieniť a aké materiály voliť?

Terasa pri dome: Ako ju postaviť, zatieniť a aké materiály voliť?
  • 26.05.2022
  • Michaela Kožáková

Každý z nás túži mať priestrannú terasu s vkusným záhradným nábytkom a grilom, kde môže stráviť príjemné večery s rodinou či priateľmi. Terasa predstavuje akési predĺženie obytného priestoru do exteriéru. Platí to predovšetkým v prípade, keď bezprostredne susedí s domom a umožňuje plynulé prechádzanie z obytných miestností na plochu, ktorá tvorí premostenie medzi domom a záhradou či dvorom.

Najideálnejšie je, aby cesta z domu na terasu bola čo najkratšia a najľahšia, a to sa najlepšie dá dosiahnuť pomocou francúzskeho okna. Toto je jedna z okolností, ktorú treba zvážiť pri plánovaní stavby terasy, ktorá bude slúžiť predovšetkým ako priestor na relaxáciu, oddych po náročnom dni či posedenie pri káve. 

Ak ešte terasu pri svojom dome nemáte, určite popremýšľajte nad jej vybudovaním. Stavby terás ponúka množstvo špecializovaných firiem, ale tento projekt môžete zvládnuť i svojpomocne, a tak ušetriť dosť peňazí. Ako sa pustiť do stavby vysnívanej terasy? Čo všetko treba zvážiť?

Neprehliadni: Ako zariadiť balkón útulne a štýlovo? Prinášame tipy a inšpirácie!

Terasa

Zdroj: 84

Urobte si plán

Bez poriadneho a detailného plánu sa určite do stavby terasy nepúšťajte. Pred samostatnou realizáciou, si ujasnite všetky vaše požiadavky a predstavy o tom, ako by mala vaša terasa vyzerať. Podstatnú úlohu pri voľbe miesta pre terasu zohráva výhľad a jej orientácia na tú či onú svetovú stranu. Vo všeobecnosti platí, že terasa by sa mala budovať na južnej alebo západnej strane domu. Terasa je miestom, kde budete chcieť raňajkovať i večerať, preto si vyžaduje dostatočný prísun svetla.

Pri plánovaní sa tiež rozhodnite, či chcete, aby vaša terasa bola i zastrešená. Majte na pamäti, že terasa nie je balkón. Budujete ju za účelom plnohodnotného a komfortného využitia času. Vaša terasa by mala byť teda dostatočne veľká na to, aby sa na ňu zmestil set záhradného nábytku, úložné priestory pre deky a podsedáky, gril, dekoratívne doplnky a kvety. Štandardná veľkosť pre 4 až 6 osôb je minimálne 20-25 m2.

Terasa, ktorá bude pri dome, by nemala byť svojím vzhľadom rušivá, práve naopak – mala by dokonale ladiť so štýlom vášho domu. Od tohto všetkého sa odvíja druh a množstvo materiálu, ktorý bude potrebný na stavbu terasy.

Terasu je možné vybudovať aj mimo domu, napríklad v záhrade. Samostatne stojaca stavba tohto typu môže slúžiť ako pergola alebo altánok, ale môže ísť aj o nezastrešenú spevnenú plochu, určenú napríklad na posedenie pri záhradnom krbe alebo pri ohnisku. Samostatne stojace terasy nekladú také veľké nároky na estetický a materiálový súzvuk s domom. Pri voľbe materiálu na podlahu či konštrukciu treba skôr vychádzať z architektúry či atmosféry záhrady.

Stavba terasy

Zdroj: shutterstock

Pevný základ pre terasu

Po zakúpení všetkého materiálu si zabezpečte potrebné náradie. K vyhĺbeniu základov budete potrebovať krompáč, rýľ a lopatu. Betonáž sa nezaobíde bez stavebnej miešačky. Pripravte si i stavebný fúrik na prenášanie materiálu, dlhú dosku na zarovnanie základov a tiež vodováhu. Ak toto všetko máte, môžete sa pustiť do stavby vašej terasy.

Aby bola terasa stabilná a spoľahlivá, potrebuje pevný podklad. Najskôr vykopte jamu, podľa veľkosti vašej budúcej terasy, a odstráňte 30 centimetrov zeminy do hĺbky. Pripravte si betónový podklad, do ktorého po celom obvode terasy uložíte obrubníky. Keď betón stvrdne, môžete do jamy začať sypať štrk, ktorý je dôležitý pre odvodnenie a správne usadenie dlaždíc.

Štrk sypte najskôr hrubý (zvoľte frakciu 16/32) a na vrch dosypte jemný (8/16), ktorý potom dôkladne uhlaďte do roviny. Do takto pripraveného základu môžete pokladať betónovú dlažbu, dekoratívne dlaždice, prírodný kameň, podkladové dlaždice pre rektifikačné terče alebo podkladové hranoly terasy z dreva alebo WPC.

Pokiaľ terasa priamo nadväzuje na dom, oddeľte ju dilatačnou medzerou alebo môžete stenu obložiť nízkym obkladom od hornej hrany terasy. Pre dilatáciu (jej úlohou je vyrovnávať vnútorné napätie v podlahovej konštrukcii, čím chráni dlažbu pred prasknutím a poškodením) sa zväčša používa dvojcentimetrový XPS extrudovaný polystyrén. Terasu môžete napojiť na dom aj pomocou železných roxorov, ktoré navŕtate do steny.

Výber materiálu pre terasu

Pri stavbe podlahy terasy odborníci odporúčajú použiť rovnaký materiál na podlahu aj spodnú konštrukciu, na ktorej podlaha spočíva. Prispieva to k stabilite a zamedzí sa tým materiálovému pnutiu medzi rôznymi druhmi dreva. Pokiaľ teda použijete na stavbu podlahy terasy dosky z exotického tvrdého dreva, mal by byť rovnaký materiál použitý aj na nosnú konštrukciu. Vďaka tomuto postupu dosiahnete aj zachovanie rovnakej životnosti dreva a vyhnete sa situácii, keď síce podlaha drží pohromade, ale konštrukcia pod ňou začne hniť. Veľmi dôležité je zvoliť vzdialenosť hranolov spodnej konštrukcie tak, aby nevznikol prehyb podlahy a nepríjemný pocit hojdania pri chôdzi.

Pri voľbe dreva na podlahu terasy môžeme vyberať z bežne dostupných európskych ihličnanov, ale aj zo širokej ponuky exotických druhov dreva, ktoré sú zaujímavé svojím vzhľadom a sú tiež mimoriadne trvanlivé, veľmi tvrdé a prirodzene odolné proti plesniam a drevokazným hubám. Nevýhodou týchto tropických druhov drevín je, že dosky z nich sú ťažké, náročné na akékoľvek opracovanie a ich výborné vlastnosti bývajú vyvážené výrazne vyššou cenou. Drevo z listnatých stromov, ako je dub alebo buk, má tendenciu pri striedaní teplôt praskať. Spoľahlivou strednou cestou sú európske ihličnany ako smrekovec a termoborovica.

Skvelým kompromisom medzi drevom a technickými materiálmi sú drevoplastové dosky (WPC), ktoré sú na rozdiel od dreva odolné voči vlhkosti, UV žiareniu a poveternostným vplyvom. S drevoplastovými doskami sa pracuje rovnako ako s drevom. Medzi bezúdržbové materiály patrí prírodný kameň a betónová či keramická dlažba. Nevyžadujú takmer žiadnu starostlivosť. Stačí, ak ich raz za čas zmetiete metlou, prípadne vystriekate hadicou s vodou. Ich nevýhodou je pri celoplošnom lepení riziko odmrznutia alebo odskočenia, ak sa vám pod dlažbu dostane voda. Pri hrubších materiáloch od dvoch centimetrov hrúbky je riešením pokládka na tzv. terče alebo uloženie do štrkového lôžka, do ktorého odtečie voda.

Pokládka podlahy terasy

Terasa je neustále vystavovaná vplyvom počasia. Jej pokládku možno považovať za jeden z najdôležitejších krokov pri stavbe. Základom celého procesu je hydroizolácia terasy. Kritickými miestami sú napojenie na dom a kotevné prvky, ktoré by vôbec nemali prechádzať izoláciou. Pre obmedzenie pnutia je nutné použiť flexibilné lepidlo na dlažbu, ktoré sa nanáša ozubenou stierkou na izolovaný podklad a takisto i na dlaždice, aby nevznikali dutiny.

Pri pokladaní a lepení dlaždice jemne pritlačte a párkrát poklepte gumovým kladivkom. Keď lepidlo zatvrdne, môžete začať škárovať. Ideálne je použiť epoxidovú či flexibilnú škárovaciu hmotu. Po krátkom vyschnutí odstráňte zvyšky hmoty a po úplnom zaschnutí zotrite dlažbu špongiou namočenou v čistej vode. Rohové a napojovacie škáry môžete vyplniť silikónom.

Zatienenie terasy

Zdroj: shutterstock

Zatienenie terasy

Pre vaše väčšie pohodlie môžete svoju terasu zatieniť. Medzi cenovo najdostupnejšie riešenia patria slnečníky. Ich výhodou je flexibilita a nastavenie potrebnej polohy či výšky. Môžete si vybrať z viacerých štýlov, veľkostí, farieb alebo vzorov. Na zimu ich môžete jednoducho skryť do garáže. Pri tých väčších a ťažších modeloch slnečník jednoducho zatvorte a navlečte naň ochranný obal.

Jedným z najčastejších prekrytí terasy je markíza, ktorá dokáže pôsobiť ako dizajnový doplnok celého priestoru. Nevýhodou markíz je ich slabá odolnosť proti nepriaznivým klimatickým podmienkam. 

Krásne drevené pergoly dokážu zatieniť aj väčšie exteriérové plochy. Pergolové clony v kvalitnom prevedení poskytujú ochranu nielen pred slnkom, ale aj nepriaznivým počasím mimo letnej sezóny. Z finančného hľadiska pergoly predstavujú náročnejšie riešenie, ale vďaka kvalitným materiálom ide o produkt s dlhou životnosťou.

Slnečnú plachtu môžete využiť nielen na terase či balkóne, ale aj pri posedení v záhrade či na terase. Je flexibilným pomocníkom a finančne nenáročnou voľbou.

Pozri aj: Záhradný domček na náradie: Skvelé triky, ako v ňom udržať poriadok


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní