Kalendár záhradkára: Čo vysádzať v máji do záhrady?

Kalendár záhradkára: Čo vysádzať v máji do záhrady?
  • 03.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Práve v týchto dňoch môžeme sledovať, ako nám naša aktivita v záhrade od začiatku jari už pomaličky prináša prvé ovocie. Najmä po výdatných dažďoch sa všetko krásne zazelenalo, trávnik je ošetrený a pohnojený, jarničky a trvalky si už našli svoje pevné miesto, kde nám robia radosť svojimi pestrými kvetmi a farbami. Prvá zeleninka v skeníkoch a fóliovníkoch už vykúka a čaká, kedy si na nej pochutnáme v teplej alebo studenej kuchyni. Obľúbené bylinky sa pomaly presúvajú aj do vonkajších priestorov, aby sme im našli miesto pre ich väčší rast. Toto kúzelné obdobie v záhrade ale v žiadnom prípade nekončí, práve naopak! Aj naďalej pokračujeme vo výsadbe ako zeleniny, tak aj kvetov či byliniek. A viete, pre ktoré druhy je výsadba v máji ten pravý čas? 

Odporúčame: TOP recept na púpavový med: Ako si pripraviť túto liečivú pochúťku?

kedy sadiť paradajky

Zdroj: Shutterstock®

Ktorá zelenina čaká na výsadbu v máji?

  • PARADAJKY

V našich zemepisných šírkach sa prízemné mrazy vyskytujú až do konca apríla. Práve toto je dôvod, prečo s výsadbou paradajok počkať až dovtedy, kým nočné teploty nestúpnu vyššie nad nulu počas dlhšieho obdobia. Správny záhradkár je preto fanúšikom aj predpovedí počasia. A správny záhradkár si zvykne zadovážiť priesady paradajok oveľa skôr, aby ich prechod do vonkajšieho prostredia pripravil vo vnútri. Niektorí si priesady dopestujú sami, avšak v dnešnej dobe už nie je problém vybrať si zo širokej ponuky u lokálnych pestovateľov alebo v každom dobrom záhradkárstve.

  • CUKETY A BAKLAŽÁNY

Májové slnečné dni sú ideálnym obdobím na výsadbu cukín, ako aj na výsadbu alebo presádzanie baklažánov na slnečné miesto v záhradke alebo v záhone. Odvďačia sa nám za to bohatou úrodou už v júli. Ich použitie je všestranné nielen v teplej kuchyni, ale aj pri obľúbených grilovačkách a záhradných posedeniach.

  • KAPUSTA

Aj napriek tomu, že kapusta je mrazuvzdorná, máj je pre ňu ideálnym obdobím na výsadbu na slnečné miesto, prípadne na predpestovanie pre neskoršiu úrodu. Kapuste sa darí lepšie, ak ju vysádzame v blízkosti byliniek, ako je napríklad kôpor alebo rozmarín.

  • TEKVICA

V dnešnej dobe poznáme veľké množstvo druhov tekvíc, ich výber je preto veľmi široký. Ak už si zvolíme okrasné tekvice, helloweenske tekvice alebo druhy obľúbené v kuchyni, práve máj je vhodný na ich výsadbu. Ako pri paradajkách, tak aj pri tekviciach si buďme istí, že prízemné mrazy sú už definitívne preč a predpoveď počasia na najbližšie dni je priaznivá.

Odporúčame aj: Jahodový džem s chia semienkami pre každého

tekvice v záhrade

Zdroj: Shutterstock®

Aké kvety sadiť v máji?

  • ASTRY

Aj keď astry vyzerajú veľmi jemne, v skutočnosti dokážu zvládnuť aj poriadne vysoké teploty. Astra je výborná a krásna trvalka, ktorú môžete začať sadiť v máji. A kto by nemal rád levanduľový kvet pripomínajúci obľúbené miesto v Provensálsku?

  • NECHTÍK

Tieto živé krásky prinášajú do našich záhrad trochu slnka a sú ideálne na pestovanie v máji, pretože sa im darí aj na plnom slnku. Tieto letničky sú vynikajúcou rastlinou nenáročnou na údržbu práve pre prostredie v našich zemepisných šírkach.

  • IBIŠTEK

V týchto dňoch je najvyšší čas začať naplno využívať neustále sa otepľujúce počasie a vysadiť si zopár svojich obľúbených tropických kvetov. Ibištek je preto obľúbená možnosť so širokou škálou krásnych farieb a prináša exotický vzhľad do našich dvorov a záhradiek. Tieto kvety potrebujú dostatok priestoru a vody, aby skutočne prosperovali v netropickom podnebí. Čínsky ibištek je obzvlášť užitočný na prilákanie včiel a iných opeľovačov.

  • LANTANA

Kvety Lantana sú obľúbenou voľbou pre májovú výsadbu, pretože sú nenáročné na údržbu, sú veľmi odolné voči suchu a budú kvitnúť počas celej sezóny.

  • ECHINACEA FIALOVÁ

Echinacea fialová, druh echinacey, je krásnym doplnkom letnej záhrady, pretože priťahuje opeľovače, vtáky a motýle. Navyše prináša krásny a divoký vzhľad do vonkajšieho priestoru. Ihličnaté kvety sú skvelou voľbou! Echinacea fialová potrebuje len dostatok priestoru na svoj rast.

kedy sadiť bylinky

Zdroj: Shutterstock®

Bylinky v máji

Ak ste už tento rok zasadili alebo sa chystáte zasadiť paradajky, môžete si toto leto zasadiť aj nejaké aromatické bylinky, napríklad bazalku, ktorá sa výborne hodí ku všetkým vašim šalátom. Máj je ideálnym mesiacom na pestovanie všetkých vašich obľúbených ročných a viacročných bylín, ako je napríklad aj ligurček, šalvia, rozmarín, kari, bobkový list, pamajorán, oregano, mäta, medovka, tymián a mnohé ďalšie.

Bude vás zaujímať aj: Rozhodli ste sa pre sadenie byliniek? Ktoré vysadiť do záhrady či na balkón?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní