RECEPT: Domáci chlieb so sušenými paradajkami z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Domáci chlieb so sušenými paradajkami z Pečie celé Slovensko
  • 17.07.2022
  • Redakcia .

    • Zdieľaj:
  • 0

Ak hľadáte nový recept na domáci chlieb a nebojíte sa objavovať nové chute, vyskúšajte tento od Miňa z relácie Pečie celé Slovensko. Domáci chlieb so sušenými paradajkami a slnečnicovými semienkami si zamilujete. A vychutnať si ho môžete napríklad aj s tapenádou zo sušených paradajok a parmezánu. Dobrú chuť!

Chlieb:

  • 200 g hladká chlebová múk
  • 200 g hladká múka (babičkina kysnuté cesto)    
  • 100 g polohrubá múka           
  • 7 g sušené droždie            
  • 280 ml teplá voda        
  • 1 lyžička cukru                           
  • 2 lyžičky soli                     
  • 100 g sušené paradajky bez oleja (nie v oleji)
  • 1 lyžička bazalky
  • 50 g slnečnicové semiačka
  • 50 g tekvicové, lúpané jadierka
  • 200 g uvarené zemiaky v šupke (ošúpané)

Postup:

Všetky sypké suroviny si dáme do misy na miesenie. Zohrejeme si vodu. Ošúpané, uvarené zemiaky si nastrúhame na jemno a pridáme tiež do misy. Pridáme vlažnú vodu. V robote miesime cesto cca 10 – 15 min. Po vymiesení cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť v rúre rozohriatej na 40 °C asi 30 minút.

Po vykysnutí si cesto zľahka spracujeme na pomúčenej doske a preložíme do ošatky vysypanej múkou. Necháme podkysnúť asi 15 minút. Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 °C a vložíme na spodok rúry plech s vriacou vodou. 

Cesto vyklopíme z ošatky na plech vystlaným papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie a narežeme ľubovoľné tvary, rozprašovačom postriekame vodou a dáme piecť. Pečieme pri teplote 250 °C 15 minút, potom znížime teplotu na 190 °C a pečieme ďalších 35 minút. Počas pečenia ešte asi 2-3x postriekame vodou, a taktiež keď ho vyberieme z rúry. 

Po upečení nám musí chlieb po zaklopaní na spodok, vydávať dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke.  

tapenáda

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Tapenáda zo sušených paradajok:

  • 100 g sušené paradajky (v oleji)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 50 g parmezán (strúhaný)
  • 1 PL kapary
  • 1 KL sušený tymian
  • soľ (podľa chuti)
  • korenie (podľa chuti)

Postup: Sušené paradajky si dáme do mixéru, pridáme kapary, soľ, korenie, tymian, cesnak. Všetko spolu dobre vymixujeme. Na koniec pridáme strúhaný parmezán (podľa chuti a hustoty). Preložíme do misky a ozdobíme bylinkami. Podávame s čerstvým chlebom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?
RADY A TIPY

Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

  • 0
  • 06.09.2022
TOP 12 rastlín proti komárom, ktoré ich zaručene odpudia!
RADY A TIPY

TOP 12 rastlín proti komárom, ktoré ich zaručene odpudia!

  • 0
  • 09.06.2022