Záhradné oplotenie: Aké druhy existujú a ako vybrať ten správny?

Záhradné oplotenie: Aké druhy existujú a ako vybrať ten správny?
  • 01.09.2022
  • Michaela Kožáková

Záhradný plot môže byť nielen funkčným, ale aj dekoratívnym či štýlovým doplnkom vášho pozemku. Každá záhrada predsa potrebuje oplotenie, ktoré ju chráni pred zvedavými pohľadmi susedov a okoloidúcich, nezvanými hosťami, voľne pohybujúcimi sa zvieratami či odkopnutou loptou končiacou v kvetinovom záhone. 

Plot zabezpečuje ochranu aj pred silným nárazovým vetrom či hlukom z ulice. Nemusí ísť však iba o nepriehľadnú vysokú stenu. Výbornými akusticko-izolačnými vlastnosťami sa vyznačuje aj kombinácia klasického latkového alebo kovového plota so živým plotom alebo s rýchlo rastúcimi popínavými rastlinami. Každý jeden materiál má tiež rôzne nároky na starostlivosť. 

Drevený, kovový, živý či kamenný – ktorý je ten pravý pre vás? Aký materiál, typ, farbu a výšku zvoliť?

Pozri aj: Ako ochrániť rastliny pred suchom? Vyskúšajte tieto tipy

Ako vybrať záhradný plot

Zdroj: shutterstock

Základné parametre oplotenia

Oplotenie domu predstavuje prvok, s ktorým prídu okoloidúci do kontaktu ako s prvým, preto by malo vhodne zapasovať k architektúre domu aj prostredia. Pri výbere záhradného plota si ujasnite, akú by mal mať funkciu. Uprednostňujete súkromie alebo spoľahlivú ochranu majetku? Záleží vám najmä na vzhľade plota? Pri výbere máte k dispozícii širokú paletu materiálov a dizajnového spracovania.

Ak si chcete zaobstarať plot ako bariéru ohraničujúcu pozemok, výška je zvyčajne od 50 do 60 centimetrov. Bezpečnostný aspekt prináša plot vysoký od 150 centimetrov. V prípade, ak si želáte absolútne súkromie, zvoľte si oplotenie s výškou 190 centimetrov z prírodného kameňa alebo betónu. Avšak pri kúpe takéhoto plota sa pripravte na izoláciu od vonkajšieho sveta. 

Plot by mal stáť iba na vašom pozemku a zvyčajne sa stavia z pravej strany. Majte na pamäti, že stavbu je potrebné ohlásiť stavebnému úradu. Už pri plánovaní vášho budúceho plota zohľadnite výklenok na smetný kôš, plynomer či elektrické hodiny. 

Kovový plot

Zdroj: shutterstock

Kovový záhradný plot

Elegantný kovový plot sa hodí ku tradičnej, ale aj modernej architektúre. Závisí len na konkrétnom dizajne plotových panelov, ktoré sú k dispozícii. Výhodou kovu je odolnosť a dlhá životnosť. Netreba však zabúdať na pravidelné natieranie približne raz za dva roky. Nevýhodou kovového plota môže byť jeho vyššia cena. 

Drevený záhradný plot

Drevený plot je nestarnúcou klasikou, ktorá nestráca na štýle ani funkčnosti. Ak je drevo správne ošetrené, takýto plot vám vydrží vonku na slnku aj daždi desiatky rokov. Dôležitý je tiež výber materiálu, keďže niektoré druhy dreva sú do exteriéru vhodnejšie ako iné. Aj napriek tomu, že si drevený plot vyžaduje dôkladnú a pravidelnú starostlivosť, patrí na špičku rebríčka obľúbenosti.

Je nevyhnutné, aby bola horná časť dreveného plota skosená. Nebude sa na nej držať voda a drevo vám dlhšie vydrží. Životnosť dreveného plota predĺži aj podmurovka, ktorá zabráni tomu, aby vám plot hnil zospodu.

Neprehliadni: Terasa pri dome: Ako ju postaviť, zatieniť a aké materiály voliť?

Kamenný plot

Zdroj: shutterstock

Tehlový, betónový, kamenný záhradný plot

Tehlové ploty, gabiony, ploty z betónových blokov či z prírodného kameňa pôsobia veľmi vkusne a mohutne. Ich najväčšou výhodou je, že vás dokonale izolujú od hluku okolia. Sú výborným riešením najmä vtedy, ak máte na pozemku bazén a vyžadujete úplné súkromie. Vyššie obstarávacie náklady a náročnejšia stavba je kompenzovaná nulovou údržbou. 

Plastový plot

Zdroj: shutterstock

Drevoplastový záhradný plot

Drevoplastové ploty, umelé drevo alebo WPC, patria k najobľúbenejším variantom. Zvyčajne ich tvorí za tepla vzniknutá zmes drevených pilín a polypropylénu. Drevoplastové ploty nás chránia pred nezvanými návštevníkmi, zrakmi ľudí z ulice, hlukom okolia a ešte k tomu aj vyzerajú veľmi esteticky. Medzi ich najväčšie výhody patrí bezúdržbovosť, odolnosť, stálofarebnosť, extrémne dlhá životnosť a výber z množstva dekorov imitujúcich drevo. 

Živý plot

Živý plot predstavuje krásnu prírodnú bariéru, ktorá si však vyžaduje pravidelnú starostlivosť. Na to, aby ste mali hustý živý plot, ktorý vás spoľahlivo ochráni, si budete musieť tiež nejaký čas počkať. Medzi rastliny, ktoré sa hodia na živý plot patrí tuja, vtáči zob, cezmína, vavrínovec lekársky či pomerne rýchlo rastúci Turkestánsky brest. Ak chcete svojej záhrade dodať nádych exotiky, môžete si vysadiť bambus. 

Vhodným riešením, dokiaľ vám živý plot vyrastie do požadovanej výšky, je provizórny plot. Môže to byť jednoduchý plot z pletiva alebo lacných drevených latiek, ktorý postavíte pred ten živý. Až kríky dostatočne povyrástu, plot odstránite.

Ďalšou variantou živého plota môže byť klasický drôtený plot, ktorý necháte obrásť popínavými rastlinami, ako napríklad brečtan, chmeľ, popínavé ruže, zemolez či plamienok horský. 

Zaujme ťa: Zavlažovanie záhrady: Aké sú možnosti pre efektívnu závlahu?

Kombinovaný záhradný plot

Zdroj: shutterstock

Kombinovaný záhradný plot

Majitelia záhrad si najčastejšie volia kombináciu murovaného plotu s drevenými alebo kovovými dielmi. Kombinované ploty tvorí nižší alebo vyšší múrik z betónu, tehál, prírodného kameňa alebo tvárnic, z ktorých sú postavené aj stĺpiky. Múrik sa dá vyrobiť aj vyliatím betónu do debnenia a následne obložením obkladom z umelého kameňa alebo keramickými lepenými obkladmi. Medzi jednotlivé stĺpiky sa vkladá výplň v podobe drevených dosiek, mreží, plastového profilu alebo kovových dielov či rámových konštrukcií. 

Hliníkový záhradný plot

Hliník predstavuje moderný materiál. Hliníkový plot sa vyznačuje svojou odolnosťou, dlhou životnosťou a stálosťou farieb bez potreby údržby. Pre tých, ktorí chcú ochrániť svoj pozemok pred zvedavým okom okoloidúcich, stačí zvoliť vhodnú hustotu a naklopenie lamiel plotového panela. Cena hliníkových plotov je však vyššia, takže budete musieť siahnuť trochu hlbšie do vášho vrecka. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní