Zavlažovanie záhrady: Aké sú možnosti pre efektívnu závlahu?

Zavlažovanie záhrady: Aké sú možnosti pre efektívnu závlahu?
  • 28.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

V týchto teplých dňoch je nesmierne dôležité pravidelne polievať nielen našu okrasnú, ale aj úžitkovú záhradu. Všetky rastliny potrebujú dostatok vlahy pre ich ďalší rast. Ako zabezpečiť kvetom, trávniku, ovociuzelenine primeraný a pravidelný príjem vody tak, aby sme zároveň vodou neplytvali? Máme pre vás niekoľko tipov.

Pri polievaní a zavlažovaní záhrady si dajte predovšetkým pozor na to, aby ste to robili efektívne. Každá rastlinka si totiž vyžaduje iné množstvo vody. Dôležité je aj to, v akej pôde sú jednotlivé rastliny zasadené, pretože nie každá pôda má rovnaké vlastnosti. A to sa týka aj potreby zalievania.

  • Ílovité pôdy, najmä počas horúcich letných dní, zadržiavajú vlhkosť, a preto nie je potrebné ich zalievať veľmi často.
  • Naopak, do piesočnatých pôd voda vsakuje až príliš rýchlo. Rastliny zasadené v takejto pôde zalievajte vo zvýšenej miere, prípadne primiešajte trochu humusu, ktorý výborne poslúži ako prísada práve na zadržiavanie vody.  

Kedy je správny čas na závlahu v záhrade?

Ideálne je, ak okrasnú či úžitkovú záhradu zavlažujete ráno alebo ešte doobeda. V tomto čase ešte nie je príliš horúco a rastlinky tak stihnú absorbovať všetku vodu. Ak by ste sa rozhodli polievať v popoludňajších hodinách, počas vysokých teplôt, voda by sa mohla odpariť ešte skôr, ako by ju rastliny stihli prijať.

Mnohí z nás veľmi radi polievame večer. V tomto prípade ale hrozí jedno riziko – a to, že keď pôda a listy rastlín zostanú dlhšie vlhké, stávajú sa lákadlom napríklad pre slimáky. A ak pôda a časti rastlín zostávajú vlhké dlhšiu dobu, takisto sa vo väčšej miere môže objaviť výskyt húb a plesní.

Odporúčame: TOP 12 rastlín proti komárom, ktoré ich zaručene odpudia!

závlaha trávnika

Zdroj: Shutterstock

Každá rastlinka si zaslúži individuálny prístup

Ak zasadíte rastlinky do zeme alebo do kvetináča, je rozdiel, ako by ste ich neskôr mali zalievať. Pretože koreňový systém rastlín v kvetináčoch sa nemôže príliš rozrastať, tieto rastliny si vyžadujú viac vody. Aby sa voda z pôdy príliš rýchlo neodparovala, môžete im vytvoriť takzvanú mulčovaciu vrstvu, napríklad z drobných kamienkov.

Rastliny zasadené v hlinených kvetináčoch si taktiež vyžadujú častejšie zalievanie, pretože voda sa odparuje cez ich pórovité steny.

Trávnik znesie veľa vlahy, ktorú aj veľmi potrebuje. Bez vody bude trávnik vysychať, prestane rásť a začnú sa vytvárať nepekné suché fľaky. Preto trávnik potrebuje zalievať aj niekoľkokrát týždenne.

Podľa vzhľadu listov rastliniek jednoducho zistíte, koľko vody potrebujú pre svoj rast. Rastliny s tenkými a mäkkými listami zvyčajne potrebujú veľmi veľa vody. Naopak, ak sú listy hrubé, s chĺpkami alebo trochu tvrdšie, stačí im aj menej častá zálievka.

Obzvlášť veľké množstvo vody potrebujú rastliny vo fáze rastu, keď tvoria plody alebo puky. Rovnomerná vlhkosť pôdy zabezpečí primeraný rast, dostatok živín a zabráni napríklad aj praskaniu plodov alebo horkej chuti uhoriek.

Efektívne zavlažovanie záhrady

Nie je úplne ideálne, ak polievate veľmi často a v malých množstvách. Záhradu by ste mali zavlažovať výdatne, aj keď len každý druhý alebo tretí deň. Vďaka tomu rastliny prežijú aj dlhšie obdobie sucha a prijmú všetku vodu.

Dajte pozor na to, aby ste kvitnúce rastliny zalievali priamo pri koreni, teda pri ich základe. Vyhnete sa tak zavlažovacím tieňom, ktoré vznikajú vtedy, keď vysoká rastlina vytvára svojim rastom „dáždnik“, ktorý zabraňuje prijať vodu menším rastlinám rastúcich v jej okolí.

Mladé rastlinky zalievajte opatrne, ideálne krhlou a slabým prúdom vody. V opačnom prípade sa totiž môžu ľahko ohnúť, prípadne zlomiť, a tak by sa zničili. Je dôležité dbať taktiež na to, aby výsevný substrát nevyschol – vysiate rastlinky tak nezahynú.

Efektívnym spôsobom zavlažovania je aj vytvorenie zavlažovacích hrádzí a kruhov, ktoré zadržia vodu presne tam, kde je to potrebné. Tento spôsob je veľmi užitočný najmä pri výsadbe nových rastlín. Okolo rastliniek vytvorte zo zeminy vyvýšenú hrádzu, v ktorej sa bude zadržiavať voda, a tak ju rastlina bude lepšie prijímať.

Neprehliadnite: Ako na grilované ryby: Objavte s nami ich čaro!

polievanie záhrady

Zdroj: Shutterstock

Na polievanie využite aj dažďovú vodu

Rastliny vedia, kedy ich polievame vodou z vodovodu alebo dažďovou vodou. Tú dažďovú majú rastlinky radšej, pretože neobsahuje chlór a ani vápnik, a má taktiež neutrálnu hodnotu pH.

Ak vám to vaše možnosti na záhrade (doma či na chalupe) umožňujú, ideálne je zabezpečiť si veľkú nádobu, ako napríklad sud, práve na odchyt dažďovej vody. Následne môžete, jednoducho pomocou krhly alebo čerpadla do sudov na dažďovú vodu, práve touto vodou zavlažovať celú vašu záhradu.

Hadica ako neodmysliteľná súčasť každej záhrady

Bez hadice to na záhrade jednoducho nejde! V súčasnosti je možnosť si vybrať z rôznych druhov v závislosti od toho, do akého priestoru a na aký účel ju budeme potrebovať.

  • Špirálová hadica – je ideálna na šetrenie miesta a do menších priestorov, napríklad na balkón alebo menšie terasy.
  • Kvapkacia hadica – je vhodná na priesady, pretože rastlinky zavlažuje po kvapkách.
  • Priesakové hadice – skvele poslúžia na závlahu živých plotov a úzkych záhonov. Tieto hadice môžete pokojne zahrabať do záhonov.
  • Zavlažovač trávnika – ten sa o trávniky a veľké plochy postará najlepšie. Je ideálnou voľbou aj z toho dôvodu, že vodu rozvádza po priestore rovnomerne.

Zavlažovanie záhrady automatizovaným systémom

Zavlažovanie záhrady si vieme zjednodušiť automatickými záhradnými zavlažovacími systémami. V súčasnosti ich môžete ovládať napríklad aj cez aplikáciu v telefóne, čo je výborná pomôcka, ak ste napríklad na dovolenke.

Tieto systémy majú pozemné senzory, zápustné zavlažovače alebo kvapkacie hadice. Ak sa rozhodnete pre tento typ zavlažovania, do zeme sa musia umiestniť príslušné vodovodné potrubia. Automatický zavlažovací systém zaistí rastlinkám pravidelnú a predovšetkým optimálnu starostlivosť v podobe závlahy. Raz ho naprogramujete a spoľahlivý zavlažovací systém bude pracovať za vás.

Odporúčame aj: Grilované mäso: Klasika, ktorá nikdy neomrzí!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní