Grilované mäso: Klasika, ktorá nikdy neomrzí!

Grilované mäso: Klasika, ktorá nikdy neomrzí!
  • 11.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

    • Zdieľaj:
  • 0

Slováci grilovanie jednoducho milujú! Avšak nie všetci dokážu pripraviť grilované mäso tak, aby sa z toho stal skvelý kulinársky zážitok. Výber mäsa na gril je naozaj široký, záleží iba od vašej chuti. Nechajte vyniknúť chuť mäsa alebo mäso vopred naložte, možností je naozaj veľa.

V našich končinách sa najčastejšie griluje bravčové mäso a kuracie mäso. Najobľúbenejšími kúskami sú jednoznačne krkovička a kuracie prsia, a to práve pre ich ľahkú dostupnosť a jednoduchú prípravu. Skúste však na grilovanie použiť menej tradičné rezy mäsa a prekvapte rodinu či priateľov. Razom sa z vás stane domáci šéfkuchár.

Aké sú zásady správneho grilovania?

Ak chcete, aby si grilovačku užili nielen vaši hostia, ale aj vy, odporúčame vám zamerať sa na:

  • výber čerstvého a kvalitného mäsa,
  • prípravu marinády či grilovacej zmesi korenia,
  • dodržanie správnej doby grilovania jednotlivých druhov mäsa.

Odporúčame: Ako na grilované ryby: Objavte s nami ich čaro!

grilované bravčové mäso

Zdroj: Shutterstock

Ako si vybrať mäso na gril?

Na gril sú vhodné všetky druhy mäsa. Či už sa rozhodnete pre kuracie, morčacie, bravčové, hovädzie, jahňacie, najdôležitejšie je nepodceniť výber kvalitného mäsa. Zamerajte sa aj na:

  • čerstvosť mäsa – najideálnejšou voľbou je kúpa mäsa priamo od mäsiara. Nie vždy je to však možné – v tomto prípade sledujte kvalitu a balenie mäsa, nedajte automaticky na prvú voľbu. Samotné mäso je totiž hlavná ingrediencia.
  • tuková vláknina – práve tá mäsu dáva nielen šťavnatosť, ale aj omamnú vôňu a chuť. Pokiaľ však máte radšej mäso chudé, tukovej vlákniny sa zbavte pri porciovaní mäsa na gril.
  • zrelosť  mäsa – pri balenom mäse sa jeho zrelosť zvykne uvádzať priamo na etikete. Dobrým trikom a tipom ale je, pokvapkať mäso pri jeho príprave zopár kvapkami citrónovej šťavy. Vynikne jeho prirodzená chuť, ako aj samotná zrelosť.
  • dajte si pozor na farbu mäsa – pretože čím je mäso tmavšie, tým je staršie, a teda na grilovanie menej vhodné.

Ako si poradiť s mäsom pri jeho príprave na gril?

Ak chcete mäso skvele ugrilovať, odporúčame vám vyhnúť sa grilovaniu zmrznutého mäsa, či rozmrazovaniu mäsa v mikrovlnnej rúre. Určite mäso nenaklepávajte a dobrou radou je aj to, aby ste sa vyhli používaniu soli pred grilovaním – mäso sa tak zbytočne vysušuje. Mäso soľte až po jeho ugrilovaní.

Ak sa rozhodnete nechať mäso postáť v marináde, doprajte mu minimálne 1 hodinu, v tom lepšom prípade kľudne aj celý deň. Mäso tak bude oveľa viac šťavnaté. Aj v tomto prípade ale záleží na tom, aké mäso marinujete. V prípade kuracieho či morčacieho mäsa postačí len hodinka, bravčovému mäsu doprajte minimálne dve hodinky a hovädzie mäso znesie aj marinovanie počas celého dňa.

Pred grilovaním mäso v dostatočnom predstihu vytiahnite z chladničky. Na gril by sa malo dávať mäso izbovej teploty, aby neutrpelo teplotný šok. Môže to mať dopad na kvalitu vášho výsledku.

Hovädzie mäso na grile

Steaky – kto by ich nemal rád? A práve výsledná chuť tohto druhu mäsa veľmi záleží od toho, ako prepečený ho obľubujete vy a vaši hostia. Pri príprave steaku poznáme tieto druhy jeho tepelnej úpravy:

  • raw (surový, nepečený steak) – ktorý je typický na tatársky biftek či carpaccio,
  • blue, very rare (veľmi mierne opečený steak) – mäso sa nad plameňom opečie iba veľmi krátko, pričom vo vnútri je stále krvavé,
  • rare (mierne opečený steak) – kedy sa mäso vo vnútri začína iba mierne zafarbovať a teplota v strede mäsa dosahuje približne 52 °C,
  • medium rare (stredne opečený steak) – teplota ružového mäsa v strede je približne 55 °C,
  • medium (mierne prepečený steak) – stred mäsa má teplotu 58 až 60 °C, a je stále ružový,
  • medium well (viac prepečený steak) – mäso je v tomto prípade už skoro celé hnedé, pričom teplota stredu stúpa až na 65 °C,
  • well done (úplne prepečený steak) – teplota stredu mäsa je 71 °C a mäso je sivo-hnedé.

Steakový slovník – ako rozoznať jednotlivé druhy rezov?

Z hovädzieho dobytka sa dajú grilovať takmer všetky rezy. Ak si nie ste istí ich názvami v obchodných reťazcoch, siahnite na istotu po sviečkovici či roštenke. Najčastejšie rezy hovädzieho mäsa na steaky sú:

  • sviečková (Fillet mignon) – je to šťavnatý plátok steaku z hovädzej sviečkovej (svalovina pod chrbticou). Je to najlahodnejšia, ale aj najdrahšia časť hovädzieho mäsa.
  • vysoký roštenec (Rib Eye steak) – toto je mäso prerastené tukom, a práve preto je to najšťavnatejší rez. Vysoký roštenec je hneď po sviečkovej aj najmäkšou časťou hovädzieho mäsa.
  • nízky roštenec (Striploin steak) – tento kúsok šťavnatého mäsa môžete krájať aj na väčšie plátky, čo je pri grilovaní tiež vhodnou voľbou.
  • zadné stehno (Rump steak) – niekedy sa v tomto prípade môžete stretnúť aj s označením kvetová špička.
  • zadné stehno (Ball tip) – ľudový názov tohto rezu je „orech“. Je zložený z troch častí svaloviny.
  • hovädzí pupok (Flank steak) – najlepšie flank steaky majú jasne červenú farbu.
  • hovädzia veverička (Hanger steak) – je rez zo svalového úponu bránice.
  • T-bone steak – je rez z dvoch druhov mäsa (nízky roštenec a sviečková).
  • hovädzí krk (Chuck Roll) – je predné hovädzie mäso primerane prerastené tukom.

Jahňacina a teľacina na grile

V minulosti sa práve tento druh mäsa v našich jedálničkoch vyskytoval oveľa častejšie. Nezabúdajme na ne ani dnes, pretože práve na grilovanie je teľacina a jahňacina ako stvorená.

Ako grilovať jahňacinu a teľacinu?

  • Jahňacinu počas grilovania potierajte marinádou – zvýrazní chuť mäsa.
  • Jahňacinu majte vždy horúcu.
  • Teľacinu pripravujte v alobale alebo zabalenú v slanine.

Neprehliadnite: Grilovaná zelenina: Príloha alebo hlavné jedlo? Oboje!

grilované teľacie mäso

Zdroj: Shutterstock

Kuracie a morčacie mäso na grile

Hydinové mäso, či už kuracie alebo morčacie, je na grile skvelá delikatesa. Môžete ho pripraviť vcelku alebo naporciovať na väčšie či menšie kúsky. Dôležité však je, aby kúsky boli približne rovnakej veľkosti a hrúbky. Pretože iba to zaručí, aby sa mäso rovnomerne prepieklo.

POZOR na dôležitú vec – až príliš intenzívna a vysoká teplota záhradného grilu môže chudé hydinové mäso vysušiť. Stáva sa to najmä vtedy, keď je mäso vykostené a zbavené kože. Aby ste zachovali v mäse vynikajúcu šťavnatosť, odporúča sa pred grilovaním namarinovať.

No ani s marinádou to netreba preháňať. Dlhé marinovanie totiž vylúhuje z mäsa tekutiny a mäso tak stuhne. Ak je zase marináda kyslá, začne sa v nej hydinové mäso doslova variť. Výsledkom preto môže byť mäso ako gumová hmota. Preto hydinové mäso nechajte v marináde maximálne dve hodiny a počas tejto doby ho ešte niekoľkokrát obráťte. Nezabudnite ho mať vždy prikryté a uložené v chladničke.

Odporúčame aj: Sezóna grilovania: Aké náradie na grilovanie vám nesmie chýbať vo výbave?

grilované mleté mäso

Zdroj: Shutterstock

Mleté mäso na grile

S obľubou grilujeme ako mäso, tak aj klobásy, ryby, zeleninu či ovocie. Medzi najobľúbenejšie jedlo pripravené na grile v súčasnosti nepochybne patrí aj hamburger, ktorý bol kedysi jedlom robotníkov. Dnes sa ale teší veľkému úspechu po celom svete.

Inšpirujte sa, pripravili sme si pre vás recept na BBQ burger

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 400 g mletého mäsa (hovädzie/bravčové)
  • 4 žemle na burger
  • grilovacia omáčka podľa vlastnej chuti
  • soľ, čierne korenie
  • 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
  • strúhanka
  • paradajky
  • šalátová uhorka
  • šalotka na ozdobu
  • rímsky šalát

Postup:

  • V mise zmiešajte mleté mäso s cibuľou pokrájanou na jemno, soľou, čiernym korením a  grilovacou omáčkou. Pridajte strúhanku, dobre premiešajte a vytvarujte 4 burgre.
  • Grilujte po dobu zhruba 8 minút, 4 minúty z každej strany.
  • Rozpolené žemle zohrejte na grile.
  • Vyskladajte si burger – plátky paradajok, uhoriek, šalotky a šalátu.
  • Pridajte mäso a podávajte so zvyškom grilovacej omáčky.

Zaujme vás: Grilované ovocie: Ktoré druhy ovocia grilovať a ako dlho?


    • Zdieľaj:
  • 0
Návrat hore
Autor článku

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

RECEPT: Lieskovoorechová bábovka s púpavou z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Lieskovoorechová bábovka s púpavou z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 12.06.2022
RECEPT: Pusinková red velvet torta z Pečie celé Slovensko
RECEPTY

RECEPT: Pusinková red velvet torta z Pečie celé Slovensko

  • 0
  • 05.06.2022
Grilované ovocie: Ktoré druhy ovocia grilovať a ako dlho?
RECEPTY

Grilované ovocie: Ktoré druhy ovocia grilovať a ako dlho?

  • 0
  • 08.06.2022