Grilované ovocie: Ktoré druhy ovocia grilovať a ako dlho?

Grilované ovocie: Ktoré druhy ovocia grilovať a ako dlho?
  • 08.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Grilovacia sezóna sa už naplno rozbieha. Tí z nás, ktorí obľubujú tento druh prípravy jedál, si tak už môžu prísť na svoje. Klasika na grile je mäso a zelenina. Ale! Čo takto skúsiť niečo nové? Popustite uzdu svojej fantázii a chuťovým pohárikom, a pripravte si na grile aj ovocie. Neviete, ako grilovať na sladký spôsob? Prinášame vám všetky tipy a triky, ako si pripraviť chutné ovocie práve na grile.

Keď dogrilujete mäso, klobásky, burgre či zeleninu, gril ešte neodkladajte. Je ale dôležité, aby ste rošt dôkladne utreli – zbavíte ho tak všetkých predchádzajúcich chutí, vďaka čomu si užijete čistú chuť ovocia. 

V prípade ovocia od grilu neodchádzajte, pretože stačí iba zopár minút, aby bola ovocná pochúťka pripravená. Dajte pozor na čas, nech sa vám nič nepripáli.

Príprava grilu

Ovocie sa na grile pripravuje, keď už plameň pomaličky vyhasína. Teplota už nesmie byť príliš silná a vysoká, aby sa ovocie nespálilo. Ak sa vám podarí udržať ruku nad grilom niekoľko sekúnd, tak práve vtedy je ten ideálny čas. Ovocie sa odporúča grilovať na nižších teplotách aj preto, aby v ňom zostalo čo najviac vitamínov.

Odporúčame: Záhradný gril: Aké máte možnosti a ako vybrať ten najvhodnejší?

ovocné špízy

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré druhy ovocia sú na gril najvhodnejšie?

Odpoveď je – všetky! Teda takmer – vyberajte radšej tie, ktoré sú tvrdšie a nie až tak zrelé, v opačnom prípade by sa totiž kúsky ovocia mohli na grile rozpadnúť a nedržali by pohromade. Najobľúbenejšími kúskami ovocia na grile sú ananás, hruška, broskyňa, ale aj banán či červený melón.

Ak obľubujete aj menšie a mäkšie druhy ovocia, akými sú napríklad jahody alebo maliny, žiadny problém! Stačí, ak ich pri príprave poukladáte na alobal alebo grilovaciu podložku, a na gril ich položíte týmto spôsobom.

Marinuje sa ovocie na gril?

Voľba je na vás. Nezabudnite však, že každý druh ovocia si vyžaduje iný spôsob prípravy. Premyslite si, ako ovocie nakrájate a pripravíte, pretože od toho bude závisieť váš výsledok.

Nechajte sa inšpirovať:

  • príprava v marináde – výbornou voľbou ako základ marinády je med, pričom zvyšné ingrediencie si môžete zvoliť podľa fantázie, môže to byť napríklad škorica, vanilka, citrónová či pomarančová šťava alebo aj klinčeky,
  • korenie + bylinky – určite nič nepokazíte ani tým, ak med vynecháte a ovocie posypete vašimi obľúbenými koreninami a bylinkami, ako napríklad mäta, medovka, škorica či klinčeky,
  • v hre je aj alkohol – ale pozor, iba vtedy, ak si grilované ovocie doprajú iba dospelí, pretože ovocie bude skvele chutiť aj vtedy, ak ho naložíte do alkoholovej marinády pripravenej napríklad z tmavého rumu, medu a limetkovej šťavy,
  • niekedy postačí aj obyčajný cukor – ak ste fanúšikom klasiky, ovocie jednoducho posypte iba cukrom a šup s ním na gril.

Ako nakrájať ovocie na gril?

  • ANANÁS – môžete grilovať neošúpaný alebo ošúpaný, nakrájaný na kolieska. Nezabudnite však vykrojiť tvrdý stred. Odporúčaný čas grilovania je zhruba 3 minúty z obidvoch strán. Ananás je skvelou voľbou aj na prípravu ovocných špízov.
  • HRUŠKA a JABLKO – taktiež je iba na vás, či ovocie ošúpete alebo nie. Prekrojte ich ale na polovicu, prípadne nakrájajte na hrubšie plátky, každopádne ale nezabudnite odstrániť jadierka. Potom pomaly opekajte z oboch strán. K jablkám sa výborne hodí škorica, k hruškám zase med.
  • BROSKYNE, MARHULE a NEKTÁRINKY – v tomto prípade sa odporúča rozpoliť na polovicu a zbaviť sa kôstky. Šupku na ovocí nechajte – udrží ovocie pekne pohromade. Rez potrite medom a opekajte najskôr z tejto strany. Potom otočte a opekajte, kým šupka nebude mať krásnu zlatohnedú farbu.
  • BANÁN – rozrežte ho pozdĺž po celej jeho dĺžke aj so šupkou, a rezom položte na gril. POZOR – nesmie byť na ohni viac ako 1 – 2 minútky, inak by sa spálil. Potom banán obráťte, opekajte ho z druhej strany, a keď sa šupka začne oddeľovať, grilovaný banán je hotový. Takto opečený banán má nádhernú vôňu a fantastickú chuť. Týmto spôsobom si ho môžete pripraviť aj nakrájaný na kolieska, ale taktiež spolu so šupkou.
  • MELÓN – obsahuje veľa vody, ale ani to nebráni tomu, aby sme si ho nemohli pripraviť práve na grile. Je ale dôležité nakrájať ho na veľké polmesiace a grilovať maximálne 2 – 3 minútky z obidvoch strán.
  • CITRUSOVÉ OVOCIE – toto ovocie sa skvele hodí napríklad ako príloha k mäsu. V tomto prípade ale použite alobal alebo grilovaciu podložku, kam poukladáte ošúpané kúsky ovocia.
  • JAHODY, ČUČORIEDKY, MALINY – takéto drobné ovocie je nevyhnutné pripravovať na grile na podložke, prípadne zabalené v alobale. Ak máte radi ich sladkú chuť, zvýraznite ju medom alebo trstinovým cukrom, ak naopak prílišnú sladkosť neobľubujete, dochuťte si ich kvapkami citrónovej alebo limetkovej šťavy.

Rôzne kúsky ovocia si môžete pripraviť aj formou ovocných špízov, ktoré budú skvele nielen vyzerať, ale aj chutiť. Hotové grilované ovocie v akomkoľvek tvare podávajte napríklad so zmrzlinou alebo hoblinkami čokolády. Výborne sa však hodí aj k palacinkám alebo lievancom.

Zaujme vás: Sezóna grilovania: Aké náradie na grilovanie vám nesmie chýbať vo výbave?

grilovaný ananás

Zdroj: Shutterstock®

Sladký recept na grilovaný ananás

Ananásový zákusok na grile? Nechajte sa inšpirovať! Prirodzená chuť ananásu sa grilovaním premení na sladšiu a grilovaný ananásový dezert je razom na svete.

Pripravte si:

  • veľký ananás,
  • 1 plechovku kokosového mlieka,
  • pol hrnčeka trstinového cukru,
  • 1 lyžičku škorice

Postup:

  • Ananás nakrájajte na kolieska a vyrežte tvrdý stred.
  • Kokosové mlieko poriadne pretrepte a nalejte do pripravenej misky. V druhej miske zmiešajte suché suroviny – cukor so škoricou.
  • Každé koliesko ananásu namočte do kokosového mlieka. Potom vložte ananás do misky s cukrom a škoricou a obaľte ho.
  • Plátky ananásu položte na gril a opečte z obidvoch strán. Ananás ale nenechajte na ohni príliš dlho, nakoľko cukor by mal iba skaramelizovať.
  • Ananásové plátky vyberte a podávajte napríklad so zmrzlinou spolu s mätou či medovkou.

Odporúčame aj: TOP 10 byliniek, vďaka ktorým budú vaše nápoje neodolateľné!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní