TOP 10 byliniek, vďaka ktorým budú vaše nápoje neodolateľné!

TOP 10 byliniek, vďaka ktorým budú vaše nápoje neodolateľné!
  • 31.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Najjednoduchší a najefektívnejší spôsob, ako využiť čerstvé bylinky v nápojoch a kokteiloch, je pridať ich do hotových nápojov ako aromatické ozdoby. Vetvička čerstvého rozmarínu alebo hrsť mäty môže dodať nápoju svieži kvetinový nádych, ktorý nás navnadí na príjemnú chuť a pridá nielen na celkovej chuti, ale aj na estetickom zážitku.

Bylinky sú v skutočnosti jedným z najjednoduchších druhov rastlín na ich pestovanie vo vašej záhrade. Ak ste nováčik, nemusíte sa obávať! Väčšina byliniek potrebuje plné slnko, čo znamená denne 6 a viac hodín priameho slnečného žiarenia.

Bylinky, akými sú napríklad mäta a šalvia, sa pestujú na veľa sezón. Naopak, napríklad bazalka sa pestuje ako letnička a vysádza sa každý rok. Bylinkám sa dobre darí aj v nádobách, takže ak je záhradný priestor obmedzený, vysádzajte ich do kvetináčov. Ich pestovanie nebude iba užitočné, ale vhodnou a efektnou výsadbou vám skrášlia každý priestor.

Ako ich použiť?

  • Miešané nápoje.
  • Limonáda z byliniek.
  • Osviežujúca limonáda.

Ak sa rozhodnete pre ktorúkoľvek z týchto možností, pitie nápojov sa stane zážitkom. Stačí zapojiť fantáziu! Aj džbán obyčajnej vody viete s pomocou byliniek premeniť na pohladenie ako pre oko, tak aj pre všetky chuťové poháriky. Možností je veľmi veľa. A ak spojíte bylinky napríklad s čerstvým ovocím, stane sa z vás najlepší hostiteľ.

Odporúčame: Bezplienková metóda: Viete, čo to je a ako sa praktizuje?

osviežujúca limonáda

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré bylinky sú do nápojov TOP?

  • Mäta – perfektne sa hodí do všetkých druhov nápojov v akomkoľvek období. Či už si ju pridáte do džbánu s vodou či sódou, alebo do nápojov s obsahom alkoholu, jej chuť skvele vynikne a dodá nápoju „šmrnc“. Táto bylinka sa dá pestovať v mnohých rôznych príchutiach, vrátane klasickej mäty, ananásu, pomaranča či čokolády. Rozrastá sa rýchlo, takže zvážte zasadenie mäty do kvetináča, aby ste obmedzili jej rast a zabránili jej preniknúť do každého miesta vašej záhrady.
  • Rozmarín – táto stredomorská bylinka má veľmi rada dobre priepustnú pôdu, ale inak je nenáročná. V teplejšom podnebí sa považuje za trvalku, ale v chladnejších miestach preneste črepníkový rozmarín lekársky do interiéru, aby vám prežil do ďalšej sezóny. Rozmixujte melón, pridajte vetvičku rozmarínu, zalejte vodou a o letný nápoj máte postarané.
  • Citrónová tráva – ako trvalka prežije v miernom podnebí, ale v prípade chladnejšieho počasia ju nechajte prezimovať v interiéri. Chuť citrónovej trávy je veľmi príjemná a nenásilná, pričom osvieži každý nápoj napríklad aj spolu so samotným citrónom.
  • Bazalka – má korenisto-sladkú chuť a sme zvyknutí ju používať predovšetkým pri varení. Dajme jej ale šancu aj pri nápojoch! Prekvapí nás nielen sviežosťou, ale aj svojou typickou arómou, ktorá dodá nápojom nezameniteľnú chuť.
  • Estragón – táto bylinka jasnými tónmi borovice a anízu dopĺňa chuť najmä alkoholických miešaných nápojov, ktorých súčasťou je napríklad gin, koňak alebo whisky.
  • Tymián – má zemitú a citrusovú vôňu, ktorá sa dobre spája ako s alkoholickými, tak aj nealkoholickými nápojmi. Táto trváca bylinka k nám prišla v mnohých rôznych druhoch, vrátane pomarančovej a citrónovej vône. Okrem iného je to vynikajúca pôdna pokrývka, ktorá je vhodná aj pre včely a iné opeľovače. A čo sa týka osviežujúcich limonád, náš TIP je kombinácia tymiánu s mandarínkou a jej šťavou! Táto chuť vás zaručene dostane.
  • Šalvia – je typická svojou zemitou arómou. Je to bylinka trvalka, ktorá je mrazuvzdorná a rovnako aj odolná voči škodcom. Má tiež nádherné kvety. A náš tip je – hľadajte ananásovú šalviu. Odrodu, ktorá má sviežu chuť tropického ovocia. Práve tá sa výborne hodí do limonád z byliniek.
limonáda z byliniek

Zdroj: Shutterstock®

  • Levanduľa – nie je len krásna bylinka, ale jej aróma fantasticky vynikne aj v rôznych druhoch nápojov. Levanduľa má rada dobre priepustné pôdy a horúce a suché podmienky. Uistite sa, že vo vašej oblasti vysadíte odrodu, ktorá je odolná voči zime. Nezabudnite, že radosť vám bude robiť nielen vo vašej záhradke, ale aj vo vašom pohári. Pripraviť si môžete napríklad aj levanduľový sirup, ktorým obohatíte letné nápoje. 
  • Koriander – je lahodnou náhradou mäty napríklad v mojite, ale prekvapivo sladko-kyslú chuť dodáva aj iným miešaným nápojom, predovšetkým s obsahom alkoholu.
  • Jedlé kvety – hoci tieto rastlinky nie sú v pravom zmysle slova bylinkami, avšak práve jedlé kvety dodávajú miešaným nápojom a osviežujúcim bylinkovým limonádam konečný veľkolepý efekt. Mnohé z týchto kvetov sa tiež ľahko pestujú. Obľúbenými jedlými kvetmi sú napríklad fialky, sedmokrásky, nechtík, ibištek, kapucínka či čakanka.

Zaujme vás: TOP 3 domáce masky na zničené vlasy a jeden VÝBORNÝ TIP NAVYŠE!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní