Záhradná hadica: Na čo si dať pri jej výbere pozor a ako sa o ňu starať?

Záhradná hadica: Na čo si dať pri jej výbere pozor a ako sa o ňu starať?
  • 28.07.2022
  • Michaela Kožáková

Záhradná hadica je nevyhnutnou výbavou každej väčšej, ale i menšej záhrady. Či už máte na celom pozemku trávnik, záhradnú skalku, okrasnú alebo úžitkovú záhradu, všetky tieto rastliny vyžadujú pravidelnú zálievku. Veľakrát si poradíte i s krhlou alebo vedrom na polievanie. Ak však máte bazén, solárnu sprchu, jazierko alebo kúpaciu kaďu, bez záhradnej hadice sa jednoducho nezaobídete. Okrem toho ju môžete využiť i napríklad pri umývaní auta, kosačky či iného záhradného náradia. 

Záhradné hadice na prvý pohľad vyzerajú takmer rovnako. Zdanlivo sa líšia iba farbou a cenou. To však nie je úplne pravda. Chystáte sa kupovať záhradnú hadicu? Čím sa riadiť pri jej kúpe?

Pozri aj: Záhradné nožnice: Čím sa riadiť pri ich kúpe?

Aká má byť dobrá záhradná hadica?

Na prvý pohľad je možno trochu ťažké rozoznať dobrú a zlú záhradnú hadicu. Tá kvalitná a funkčná hadica by mala byť ohybná, stabilná, nemala by sa lámať ani trhať. Mala by tiež vydržať teplo aj chlad a nebyť pritom príliš drahá.

Vysoko kvalitné záhradné hadice pozostávajú z niekoľkých vrstiev. Vďaka nim sú pevné, dobre ohybné a do určitej miery i odolné voči mrazom. Väčšinou sa záhradné hadice skladajú z troch vrstiev – vonkajší plášť, tkaná vložka a aspoň jedna vnútorná vrstva. Vonkajší plášť a vnútorná vrstva sú väčšinou vyrobené z PVC. Alternatívnym materiálom je syntetický kaučuk (EPDM).

Kvalitná záhradná hadica by mala mať tieto vlastnosti:

- pohyblivosť: tkané armovanie zaisťuje, že hadica je tvárna, tvarovo stabilná, nepretáča sa, neláme a je odolná voči tlaku
- stabilita a odolnosť proti namáhaniu: stabilita hadice závisí predovšetkým na kvalite materiálu a tiež jeho kombinácii
- odolnosť proti poveternostným vplyvom: hadice, ktoré sú celý rok vonku, musia odolať silným výkyvom počasia bez toho, aby sa pretrhli alebo sa na nich vytvorili póry

Hadica

Zdroj: shutterstock

Parametre záhradnej hadice

Pri výbere a kúpe záhradnej hadice vám budú nápomocné nasledujúce parametre:

- dĺžka: záhradné hadice majú rôzne dĺžky - od tých najkratších v dĺžke do 25 metrov až po hadice dlhšie ako 100 metrov. Majte na pamäti, že dlhšie hadice sú ťažšie, zložitejšie na manipuláciu a tiež uskladnenie. Vhodnou technikou ako zistiť dĺžku hadice je zmerať vzdialenosť od kohútika k najvzdialenejšiemu bodu vašej záhrady. Ideálne je zaobstarať si hadicu, ktorá len mierne presahujuje túto dĺžku. 

priemer a hmotnosť: priemer predstavuje vnútorný priemer hadice udávaný v milimetroch alebo palcoch. Čím je väčší, tým väčší je aj prietok vody. Najväčšie využitie v záhrade majú hadice s priemerom 12,7-19 mm. Priemer 12,7 mm najlepšie funguje s maximálnou dĺžkou hadice 17 metrov. Pri hadici s priemerom 12,7 mm by mala byť hmotnosť aspoň 115 g na meter dĺžky.

materiál: vinyl je najľahším a zároveň najmenej robustným variantom pre záhradné hadice. Znamená to, že sa ľahšie zauzlí, opotrebuje a popraská. Gumová hadica je odolnejšia a trvanlivejšia, takže vám vydrží viac sezón. Hravo zvládne horúcu vodu a je vhodnejšia na použitie v náročných podmienkach. Je však robusnejšia a ťažšie sa s ňou manipuluje.

Medzi ďalšie vlastnosti záhradných hadíc patrí tepelná odolnosť. Najkvalitnejšie hadice sú odolné od -20 °C do 100 °C, väčšina z nich vydrží do teplôt dosahujúcich 0- 60 °C. 

Hadice mávajú tiež rôzne farby. Nevýhodou tmavých odtieňov je, že sa počas leta viac ohrievajú a môžu mať tendenciu mäknúť. Na rozdiel od svetlých a priehľadných hadíc sa v nich však netvoria riasy.

Vlastnosti záhradnej hadice

Zdroj: shutterstock

Príslušenstvo k záhradným hadiciam

K záhradným hadiciam si môžete zaobstarať i ďalšie príslušenstvo. Záhradné postrekovače a zalievacie tyče, ktoré sa napájajú na koniec hadice určujú, aké dávky vody budú záhradu zalievať. Môžete nimi zavlažovať, jemne kropiť a dostať sa aj na ťažko dostupné miesta.

Držiaky na hadicu sú skvelým riešením, ako uskladniť záhradnú hadicu. Pomocou nástenného držiaka môžete hadicu jednoducho navinúť a zavesiť na stenu. Držiaky na hadicu bývajú vyrobené z kovu alebo plastu.

Vozíky na hadicu umožňujú úsporné a praktické skladovanie záhradnej hadice. Na vozík sa hadica navíja pomocou kľučky. Vozíky na hadice môžu byť vybavené aj prípojkou proti ohnutiu hadice, stopkou proti odkvapkávaniu vody alebo rámom zaručujúcim vysokú stabilitu.

Ďalším pomocníkom na zavlažovanie je vodiaci prvok. Ten zabraňuje tomu, aby ste hadicou pri pohybe ničili kvetinové záhony a iné rastliny vo vašej záhrade. 

Praktickým prvkom je tiež automatický primiešavač hnojiva do zavlažovacieho systému. Disponuje veľkým plniacim otvorom s indikátorom stavu naplnenia a ventilom na vyprázdnenie pred príchodom mrazov.

Výber hadice

Zdroj: shutterstock

Ako sa o záhradnu hadicu starať?

Záhradnú hadicu by ste mali skladovať najlepšie vo zvinutom stave tak, aby sa nemohla zlomiť. Nenechávajte ju na priamom slnku. UV lúče ju môžu poškodiť a hadica by mohla prasknúť.

Záhradnú hadicu navíjajte na navijak vždy opatrne, pričom dbajte na to, aby nedošlo k zauzleniu alebo krúteniu. Ak necháte hadicu v napnutej alebo zalomenej polohe dlhší čas, môže sa stať, že sa poškodia jej časti a nevráti sa do svojho pôvodného tvaru.

Hadicu nikdy neťahajte za dýzu, ak chcete, aby vám dlho slúžila. Časom to môže oslabiť oblasť konektora medzi tryskou a samotnou hadicou. Práve na tomto mieste často dochádza k netesnostiam.

Ak chcete predĺžiť životnosť vašej záhradnej hadice, tak pred zimou z nej vypustite všetku vodu, ktorá sa v nej nahromadila. Voda sa pri zamŕzaní rozťahuje a to by vaša hadica nemusela zvládnuť. 

Neprehliadni: Záhradný fúrik: Podľa čoho sa riadiť pri jeho kúpe?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní