Záhradný gril: Aké máte možnosti a ako vybrať ten najvhodnejší?

Záhradný gril: Aké máte možnosti a ako vybrať ten najvhodnejší?
  • 02.06.2022
  • Michaela Kožáková

Čo vám napadne pri vyslovení slova grilovačka? Omamná vôňa mäsa, chrumkavá grilovaná zelenina, vynikajúce zemiaky pečené v alobale, dobré vínko či vychladené pivo v spoločnosti rodiny a priateľov? Určite i vám sa už začali zbiehať slinky.

Na to, aby ste si všetky tieto dobroty pripravili, potrebujete spoľahlivý gril. Výber grilov je skutočne široký. Záleží len na vás, ktorý z nich si zaobstaráte.

Ako sa teda orientovať v ponuke grilov? Ktorý je pre vás ten najvhodnejší a podľa čoho vyberať?

Neprehliadni: Závesné kreslo do interiéru i záhrady: Ako vybrať to najpohodlnejšie?

Grilovanie

Zdroj: INSTAGRAM/furnishyourabode

Ako vybrať záhradný gril?

Na trhu dnes nájdete množstvo druhov záhradných grilov. Vyberať si môžete z rôznych veľkostí, tvarov, štýlov a farieb. Predtým, ako si zakúpite záhradný gril, mali by ste zvážiť niekoľko skutočností. 

Kde plánujete gril využívať? Na terase či v záhrade, kde máte dostatok priestoru? Alebo si skôr chcete zaobstarať gril do zimnej záhrady či na balkón, kde však musíte byť tolerantní k susedom?

Odpovedzte si tiež na otázku ako často budete gril používať. Radi organizujete grilovačky a záhradné párty? Pozývate svojich priateľov a známych? Premyslite si, pre koľko ľudí budete grilovať. Malé grily sú vhodné pre osem osôb. Tie stredné modely pre pätnásť a väčšie môže využívať až dvadsaťpäť osôb. 

Grilujete radi? Či skôr to beriete ako povinnosť? Ak je grilovanie vaším koníčkom alebo obľúbenou oddychovou činnosťou, pravdepodobne ste ochotní investovať do kvalitného záhradného grilu. 

Gril na drevené uhlie

Zdroj: INSTAGRAM/furnishyourabode

Gril na drevené uhlie

Ak dávate prednosť lacnejšiemu riešeniu a negrilujete každý víkend, zaobstarajte si gril na drevené uhlie. Hoci jeho rozohriatie trvá dlhšie, dosiahne vyššiu teplotu ako iné typy grilov. Nedisponuje však reguláciou teploty, preto je potrebné byť pri grile počas grilovania.

Príprava jedla na tomto grile nie je náročná. Vyžaduje si však svoj čas, musíte neustále dozerať na silu ohňa a kontrolovať stav jedál, aby vám nezhoreli.

Gril na drevené uhlie ideálne využijete na chate či chalupe, na otvorenom priestranstve, pretože uvoľňuje množstvo dymu. Jeho obstarávacia cena je zvyčajne nižšia. 

Pokrmy a pochúťky pripravené na grile na drevené uhlie majú neopakovateľnú a nezameniteľnú chuť a vôňu. V tomto smere tento gril nemá konkurenciu. Gril na drevené uhlie so sebou prináša tú pravú grilovaciu atmosféru so zvukom praskajúceho ohňa.

Pre tých, ktorí hľadajú kombináciu klasickej chuti a výhod plynového grilu, existuje možnosť v podobe hybridných grilov.

Plynový gril

Zdroj: INSTAGRAM/furnishyourabode

Plynový gril

Plynové záhradné grily patria i k tým drahším variantám. Avšak za väčšiu sumu dostanete i väčšiu kvalitu a dlhšiu životnosť. Náklady na plynový gril sú vyššie na zaobstaranie – vyššia nákupná cena. I používanie plynového grilu je viac finančne náročné, pretože propán-butánové fľaše sú drahšie než uhlie a brikety. 

Plynový záhradný gril predstavuje tiež pohodlné a ekologické riešenie. Nemusíte sa obávať žiadnej zložitej prípravy. Do grilovania sa pustíte jednoduchým otočením gombíka, ktorý umožňuje plynulú reguláciu teploty. Do ovzdušia nebudú unikať žiadne spaliny, ani štipľavý hustý dym, iba príjemná vôňa grilovaných pokrmov.

Jedinou nevýhodou plynového záhradného grilu, okrem ceny, môže byť fakt, že grilovaným jedlám chýba aróma dymu.

Dizajnový plynový gril pristane nielen vašej záhrade, ale aj väčšej terase. Ak radi organizujete grilovačky a radi pozývate hostí na príjemné posedenia na záhrade, tak plynový záhradný gril je pre vás tá pravá voľba. 

Elektrický gril

Zdroj: INSTAGRAM/h2ostudio.art

Elektrický gril

Praktický elektrický gril nájde svoje uplatnenie všade, kde je na dosah elektrická zásuvka. Jeho spúšťanie a regulácia sú jednoduché, prevádzka spoľahlivá, výhrevnosť dostatočná i jeho čistenie vám nezaberie veľa času. Elektrický gril je tiež prenosný a ľahko skladný. 

Na elektrickom grile nemusíte grilovať len pod šírym nebom. Grilované pochúťky ako klobásky, steaky či zeleninku si môžete ugrilovať priamo u vás v kuchyni. Jedlám však chýba typická dymová chuť.

Ak si chcete užiť grilovačku u vás na balkóne a nechcete zadymiť celé okolie a všetkých susedov, zaobstarajte si elektrický gril.

Keramický gril

Zdroj: INSTAGRAM/kerrisdalelumberhome

Keramický gril

Keramický gril predstavuje vyššiu kategóriu určenú pre tých, ktorým záleží na kvalite grilovania. Odporúča sa však najmä pre reštaurácie. 

Ide o gril na drevené uhlie, ktorý sa vyznačuje skvelými vlastnosťami. Môžete s ním nielen grilovať, ale aj údiť, variť, dokonca i piecť pizzu, koláče i chlieb. Jedlo pripravené na tomto grile je chutné, šťavnaté a nevysuší sa.

Keramický gril je pripravený na použitie v priebehu pár minút. Ponúka možnosť regulácie teploty a vďaka dokonalej izolácii sa v grile udržuje teplo bez unikania. 

Ak vás tento typ grilu oslovil, budete musieť siahnuť poriadne hlboko do vrecka. Ceny keramických grilov začínajú od 1000 eur. 

Cortenový gril

Zdroj: INSTAGRAM/masvarkogrill

Cortenový gril

Ďalšou variantou je cortenový gril, ktorý svojím kubistickým dizajnom a lomenou vrchnou grilovacou časťou pôsobí veľmi moderne. Gril je zároveň praktický, bezúdržbový a poslúži vám skutočne dlho. 

Cortén je vlastne poveternostne odolná oceľ so vzhľadom príťažlivej a esteticky pôsobivej patiny. Vďaka svojmu chemickému zloženiu majú tieto zliatiny zvýšenú odolnosť voči atmosférickej korózii. Pôsobením počasia si totiž na povrchu vytvárajú ochrannú vrstvu, ktorá sa nepretržite vyvíja a obnovuje. Inými slovami – oceľ sa necháva korodovať, aby si vytvorila ochrannú vrstvu.

Cortenový gril možno dostať v dvoch veľkostiach, a dokonca sa z tohto materiálu vyrábajú i ohniská a interiérové či záhradné krby

Ohnisko

Zdroj: INSTAGRAM/proheatsupplies

Univerzálne ohnisko

Ak ste milovníkmi klasickej opekačky so špekáčikmi na paliciach, existuje jedno riešenie. Ide o unikátnu kombináciu ohniska a grilu, ktorá zahŕňa tri produkty v jednom. Nad samotným ohniskom si môžete opiecť špekáčiky.

Pridaním masívneho roštu zase získate šikovný záhradný gril na drevené uhlie. A keď prekryjete ohnisko táckou z nehrdzavejúcej ocele, premeníte ho na vkusný odkladací stolík. 

Pozri aj: Letná kuchyňa v záhrade: Ako sa pustiť do jej stavby a na čo by ste nemali určite zabudnúť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní