Letná kuchyňa v záhrade: Ako sa pustiť do jej stavby a na čo by ste nemali určite zabudnúť?

Letná kuchyňa v záhrade: Ako sa pustiť do jej stavby a na čo by ste nemali určite zabudnúť?
  • 12.05.2022
  • Michaela Kožáková

Všetkým chutí najlepšie vonku. A tie dni, kedy môžeme do neskorého večera sedieť s priateľmi v záhradnom altánku a zapíjať grilované pochúťky dobrým vínom, sa radostne blížia. Príprava pokrmov vonku na záhrade či terase prináša uvoľnenú atmosféru malým i veľkým a z obyčajného varenia sa stáva príjemná spoločenská udalosť. Grilovačky, opekačky, barbecue párty, posedenia, rodinné oslavy – či už hostíte svojich blízkych alebo známych, jedlo uvarené na čerstvom vzduchu má úplne inú príchuť.

Máte pri dome veľký pozemok alebo vlastníte chalupu so záhradou väčších rozmerov? Premýšľate nad tým, ako využiť toto miesto a ako vhodne vybudovať priestor, kde by ste mohli pohodlne stolovať a posedieť si s celou rodinou a priateľmi, a zároveň ste nemuseli neustále behať po jedlo do kuchyne? Máme pre vás jeden výborný tip – vytvorte si letnú kuchyňu na varenie v exteriéri!  Aké sú výhody letnej kuchyne? Prečo by nemala chýbať i u vás na záhrade? Čo zvážiť pri jej budovaní?

Výhody letnej kuchyne

Letná kuchyňa so sebou prináša hneď niekoľko výhod, ktoré vyplývajú najmä z toho, že varenie nie je také obmedzujúce ako v klasickej kuchyni, keďže sa nachádza v exteriéri. Ak máte menší rodinný domček alebo chatu, tak pri oslavách a rodinných stretnutiach to môže byť trochu zložitejšie, hlavne, ak sa všetci chcete spolu usadiť k jedálenskému stolu. Pri letnej kuchyni, ak potrebujete, jednoducho pridáte niekoľko stoličiek navyše. 

Pri grilovačkách to býva väčšinou tak, že vždy jedna časť prítomných musí dozerať na jedlo na grile či miešať guláš v kotlíku a druhá časť zase pripravuje šaláty a omáčky vo vnútri v kuchyni. V letnej kuchyni pripravujete všetko na jednom mieste, takže sa nestane, že by niektorí zúčastnení boli ukrátení o vtipné príbehy či dianie vonku. Vo vonkajšej kuchyni nie je žiadny problém, keď sa vám niečo pripáli alebo, keď pripravujete aromatické jedlá, pretože nemusíte neustále vetrať. 

Pri stretnutí viacerých ľudí je samozrejmé, že sa narobí neporiadok okolo celého stola. Tým, že stolujete vonku, nebudú vám odrobinky popadané na podlahe až tak vadiť.

Pozri aj: Záhradný krb: Kam ho umiestniť a aký materiál naň použiť?

Letná kuchyňa v záhrade

Zdroj: pinterest.com/Juliana Lopes, pinterest.com/casadevalentina.com.br

Umiestnenie letnej kuchyne

Dôležitým krokom pri budovaní letnej kuchyne je nájsť jej správne miesto. Neriaďte sa podľa toho, kde máte v záhrade alebo na pozemku voľný priestor. V prvom rade by to malo byť záveterné miesto (závetrie), aby bola vaša letná kuchyňa chránená pred vplyvom poveternostných podmienok. Z praktickej stránky – čím bližšie je vonkajšia kuchyňa k tej vnútornej, tým lepšie. Aj keď máte všetko zariadené do poslednej naberačky a vaša letná kuchyňa dokonale zastupuje tú vašu domácu, v prípade náhleho zhoršenia počasia, je jednoduchšie potraviny aj riad preniesť dnu. Veľkosť letnej kuchyne sa odvíja od veľkoleposti vašich kulinárskych zámerov. Ak plánujete často organizovať rodinné oslavy, doprajte si radšej viac miesta. Ďalším kritériom pre výber správneho miesta pre letnú kuchyňu je dostupnosť vody, plynu, elektriny a jednoduchý prístup zo záhrady aj z domu. Letná kuchyňa by mala disponovať dostatkom miesta na varenie a aj pre vašich hostí, ktorí si možno radi i zatancujú. Pri plánovaní letnej kuchyne vyberte také miesto, ktoré nebude príliš blízko k susedovmu plotu, a zároveň i blízko vášho domu, aby ste si nezatienili výhľad na záhradu.

Vytvorte si plán a stanovte si rozpočet pre letnú kuchyňu

Jedným z najpodstatnejších krokov pri plánovaní letnej kuchyne je stanoviť si rozpočet. Bez toho sa do budovania radšej nepúšťajte. Ak už viete, koľko peňazí môžete investovať, začnite sa obzerať po vybavení a materiáloch, ktoré budete potrebovať alebo už po hotových zostavách či spoločnostiach, ktoré exteriérové kuchyne projektujú a realizujú.

Ak už máte miesto a poznáte sumu, za ktorú vašu letnú kuchyňu chcete vybudovať, vytvorte si plán. Vyberte si konkrétny štýl kuchyne. Na výber máte niekoľko rôznych možností. Majte však na pamäti, že kuchyňa je niečo, čo vám bude slúžiť roky, preto by mala byť nadčasová a detailne premyslená. Vaša letná kuchyňa by mala byť nielen praktická, ale i vkusná a štýlová. Vybrané spotrebiče a nábytok by mali spolu krásne ladiť. Letná kuchyňa nemusí pozostávať len z grilu alebo barbecue. Máte radi pizzu? Tak si nechajte vyrobiť krb s pecou. Radi skôr varíte na sporáku? I ten môžete zakomponovať do vašej letnej kuchyne. Vhodné je tiež, aby vám vonkajšia kuchynská linka poskytovala dostatok priestoru na prípravu jedla, ale aj na odkladanie riadu či hotového jedla, ktoré sa môže konzumovať i neskôr počas večera. Všetko by malo byť zabezpečené tak, aby kuchyňa bola sebestačná a aby ste nemuseli chodiť dnu po veci alebo ich odnášať. Mali by ste mať všetko potrebné po ruke.

Čo by vo vašej letnej kuchyni určite nemalo chýbať? Letná kuchyňa je podobná tej klasickej vnútornej – tvoria ju kuchynské skrinky, kuchynský pult, spotrebiče a vybavenie ako riad a iné pomôcky. Rozdiel medzi nimi je ten, že pri exteriérovej kuchyni je veľmi dôležitá kvalita materiálov. Všetky spotrebiče, nábytok, obklady i podlaha by mali byť z veľmi odolných materiálov, ktoré odolajú výkyvom počasia a aj po rokoch používania budú pôsobiť stále ako nové. 

Výber materiálov pre letnú kuchyňu

Zdroj: pinterest.com/patioproductions.com, pinterest.com/crazylaura.com

Výber materiálov pre letnú kuchyňu

Ak chcete, aby vám vaša vonkajšia kuchyňa dlho a dobre slúžila, je veľmi dôležité brať do úvahy poveternostné vplyvy. Letnú kuchyňu nemôžete zbaliť a na zimu uložiť do pivnice. Myslite na to, že bude stáť vonku počas celého roka. Stavte na betón, kameň a nehrdzavejúcu oceľ. Výbornou voľbou sú aj exteriérové dlaždice alebo obklady, ktoré je vhodné ošetriť akrylovým tesniacim materiálom, čím sa zvýši ich odolnosť a budú sa i ľahšie čistiť. Pri exteriérovej kuchyni na materiáloch nešetrite. Dbajte na kvalitu, ktorá vám zabezpečí, že si dlhé roky budete môcť užívať varenie a stolovanie vo vašej letnej kuchyni. Pri voľbe konkrétnych materiálov zvážte aj ich osobitné vlastnosti a ich odolnosť napríklad proti nižším teplotám. 

Kuchynská linka, skrinky v letnej kuchyni bývajú najčastejšie vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, plastu, špeciálne upraveného dreva alebo iných odolných materiálov. Skrinky a vybavenie v kuchyni musia byť odolné aj proti prachu, plesniam, nečistotám, ktoré vznikajú pri príprave jedla. Plastové skrinky sú lacnejším variantom, sú jednoduchšie na údržbu, ale faktom je, že už na prvý pohľad pôsobia lacno. Kamenná pracovná doska je v letnej kuchyni nutnosťou. Nezabúdajte však na to, že pri tmavých farbách dochádza k ohrievaniu povrchu, takže pracovať na horúcej kuchynskej doske by mohlo byť nepríjemné. Vyberajte skôr zo svetlých farieb. Výbornou voľbou je mramor, žula alebo dosky z nehrdzavejúcej ocele. Ak je vaša letná kuchyňa chránená pred slnkom, kľudne si ju skrášlite elegantnou tmavou kamennou pracovnou doskou. 

Stavba letnej kuchyne

Keď už máte vytvorený plán a predstavu, zabezpečili ste všetok materiál a povolenia na stavbu letnej kuchyne (ak je súčasťou už predtým vybudovanej terasy, ohlásiť ju netreba), môžete sa pustiť do stavby. Ak ide o menší projekt a ste zručný, tak to zvládnete aj svojpomocne, so známymi alebo rodinou, ktorá má s takouto stavbou skúsenosti. Ak však skúsenosť nemáte a vaša kuchyňa predstavuje veľký projekt, radšej to nechajte na profesionálov. 

Vonkajšia letná kuchyňa môže mať podobu obyčajného prístrešku v ľubovoľnom tvare, ale aj podobu záhradného altánku alebo zastrešenej pergoly, ktorú krásne dotvoria popínavé rastliny. Najdôležitejšie je, aby sa vám páčila, bola praktická a príjemne dopĺňala prostredie vašej záhrady. Pri realizácii stavby letnej kuchyne nezabudnite i na drez. Inštalácia vonkajšieho drezu môže byť nákladnou záležitosťou, pri ktorej vám odborníci môžu navrhnúť úsporné opatrenia. Na zimu umývadlo prekrývajte bezpečným materiálom a chráňte ho pred mrazmi. 

Dizajn letnej kuchyne

Zdroj: pinterest.com/andeelayne.com, pinterest.com/planete-deco.fr

Vaša letná kuchyňa sa môže stať priestorom, ktorý si zamilujú všetci vaši hostia. Okrem výberu vhodných materiálov a spotrebičov, nepodceňujte ani dizajn vašej letnej kuchyne. Zvoľte si dostatočne veľký jedálenský stôl s pohodlnými stoličkami z ratanu alebo dreva, ktoré môžete doplniť o mäkké vankúše a podsedáky. Na podlahu môžete položiť vzorovaný koberec určený do exteriéru. Na trámy alebo strop vašej kuchyne zaveste vkusné lampy z morskej trávy. Krásnym doplnkom sú aj solárne reťaze, ktoré po zotmení vytvoria romantickú atmosféru. Stôl ozdobte ľanovým obrusom v jemných farbách a vázami s kvetmi z vašej záhrady. Bylinky v keramických kvetináčoch, drevené dosky na krájanie, dekoratívne obkladačky, lampáše so sviečkami – vďaka týmto detailom bude vaša letná kuchyňa dokonalým miestom pre varenie i spoločné chvíle s rodinou.

Neprehliadni: Skalky do záhrady: Ako ich založiť, vhodné kvety a množstvo inšpirácií

Zdroj foto: úvodná koláž - Pinterest.com/onekindesign.com, Pinterest.com/tumblr.com  

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní