Závesné kreslo do interiéru i záhrady: Ako vybrať to najpohodlnejšie?

Závesné kreslo do interiéru i záhrady: Ako vybrať to najpohodlnejšie?
  • 05.05.2022
  • Michaela Kožáková

Každý z nás si rád oddýchne a vyloží nohy po náročnom dni v práci alebo po únavnom okopávaní zeleniny v záhrade. Ponuka internetových obchodov a kamenných predajní je naozaj široká a na svoje si určite prídu všetci milovníci leňošenia. Od pohodlných záhradných kresiel s taburetkami, cez nízke ratanové sedenie až po vkusné lehátka s mäkkými vankúšmi – výber je naozaj pestrý. A čo tak závesné kreslo, ktoré predstavuje komfortnejší a dizajnovejší spôsob relaxácie? Záhradné závesné kreslá poskytujú priestor pre bezchybný odpočinok pri príjemnom hojdaní. Krásne doplnia nielen vašu záhradu, balkón alebo terasu, ale takisto skrášlia i váš interiér. Pre ktoré z nich sa však rozhodnúť? V ktorom z nich sa vám bude oddychovať najlepšie?

Kam umiestniť závesné kreslo?

Pred tým, ako sa vyberiete do obchodu a kúpite si závesné kreslo, je vhodné určiť si miesto, kam ho umiestnite a kde chcete v ňom relaxovať. Ponuka univerzálnych typov závesných hojdacích kresiel je naozaj nekonečná, nie vždy je však dobré všetky materiály nechávať dlhodobo v záhrade alebo na terase, kde bude kreslo vystavené rôznym poveternostným podmienkam. Premyslite si teda, či chcete vaše nové závesné kreslo využívať v exteriéri alebo v teple domova. Závesné kreslá s konštrukciou môžete prenášať, avšak treba si dať pozor na poškodenie pri manipulácii. Pri takýchto kreslách, ktoré napríklad v lete umiestnite na balkón či terasu a v zime na nich budete leňošiť v obývačke, je nutné vyberať odolnejšie materiály. V záhrade či na terase nebudete mať pravdepodobne problém s priestorom, ktoré si závesné kreslo vyžaduje pri hojdaní. V prípade balkóna však dobre zvážte či máte dostatok priestoru. Pri malých terasách alebo záhradách menších rozmerov si dajte pozor na to, aby závesné kreslo nepôsobilo rušivo.

Pozri aj: Ako vybrať záhradný altán, kam ho umiesniť a aký materiál zvoliť?

Druhy závesných kresiel

Zdroj: pinterest.com/mydomaine.com, pinterest.com/you.co.uk

Druhy závesných kresiel

Pri závesných kreslách sa stretávame s dvomi spôsobmi uchytenia: závesné kreslo na kotviaci bod a závesné kreslo na stojane. Závesné kreslo s použitím kotviaceho bodu na strope sa zväčša využíva najmä v interiéri. Na to, aby ste ho zavesili potrebujete pevný kotviaci bod ako napríklad strop, trám či pergolu. V prípade použitia kresla vo vnútorných priestoroch sa najčastejšie umiestňuje do stropu hák, na ktorý sa kreslo pevne zavesí. Dôležité je kreslo správne upevniť.

Závesné hojdacie kreslo na stojane má výhodu v tom, že pri jeho inštalácii sa zaobídete bez kotviaceho bodu. Jednoducho prídete do obchodu, zakúpite si kreslo spolu so stojanom a umiestnite ho u vás v záhrade či na terase alebo pri bazéne. Inštalácia takéhoto kresla je rýchla a navyše ho môžete kedykoľvek zložiť alebo prenášať. Súčasťou niektorých záhradných závesných kresiel je aj praktická strieška, ktorá skvele poslúži ako ochrana pred slnečným žiarením.

Materiál závesných kresiel

Zdroj: pinterest.com/gardentrading.co.uk, pinterest.com/the-rugs.com

Materiál závesných kresiel

Medzi najdôležitejšie kritéria pri výbere závesného kresla je materiál z akého je kreslo vyrobené. Práve ten rozhoduje či vám kreslo vydrží jedno leto alebo viac sezón. Závesné kreslá do záhrady, na terasu, balkón či do interiéru sa najčastejšie vyrábajú z umelého alebo prírodného ratanu, dreva alebo textílií ako je napríklad bavlna. Konštrukcie záhradných kresiel bývajú z ocele a kovu. Najviac využívaný materiál je jednoznačne ratan. Obrovskou výhodou umelého ratanu je odolnosť proti dažďu i silnému slnku a nenáročná údržba. Vďaka tomu, že sa ľahko tvaruje a prepletá, pri tejto variante materiálu si môžete vybrať z rôznych dizajnov. Závesné kreslá z prírodného ratanu ťažko odolávajú výkyvom počasia preto je vhodné ich používať len v interiéri alebo na zastrešenej terase, prípadne ich prekryť ochranným obalom. K prírodným materiálom patrí drevo. Vzhľadom je podobné ratanu, ale je náročnejšie na údržbu. Závesné kreslá z plastu patria medzi cenovo dostupnejšie a môžete ich nájsť aj v rôznych farebných prevedeniach, avšak svojím umelým vzhľadom môžu pôsobiť lacno a nevýrazne. Závesné kreslá určené do interiéru pozostávajú z drevenej rozperky a bavlneného materiálu.

Nosnosť závesných kresiel

Nosnosť je jednou z najpodstatnejších vecí pri výbere závesného kresla. Závesné kreslá na stojane sú vybavené kvalitnou oceľovou konštrukciou, ktorá zabezpečuje stabilitu celého kresla. Tieto kreslá spravidla zvládnu nosnosť až do 130 kilogramov. Pri závesnom kresle na kotviacom bode je nesmierne dôležitá najmä správna inštalácia. Ak je interiérové kreslo umiestnené a zavesené správne, zvládne nosnosť až deklarovaných 120 kilogramov. Závesné kreslá pre dve osoby začínajú s nosnosťou od 170 kilogramov. Bližšie informácie sa dočítate v popise pri jednotlivých kreslách alebo vám poradí predavač.

Hmotnosť a rozmery závesného kresla

Hmotnosť závesného kresla bude pre vás rozhodujúca vtedy, ak plánujete kreslo sezónne prenášať z exteriéru do interiéru alebo z jednej izby do druhej. Ak je toto váš prípad, najlepšou voľbou je závesné kreslo s ratanovou konštrukciou. Kreslá majú zvyčajne od 10 do 25 kilogramov. Nezabudnite tiež na rozmery, ktoré sú pred kúpou taktiež dôležitým parametrom. Premerajte si priestor, kam závesné kreslo chcete umiestniť a počítajte i s nejakými centimetrami navyše, aby ste sa na ňom mohli i pohodlne hojdať.

Varianty závesných kresielq

Zdroj: pinterest.com/tumblr.com, pinterest.com/desiretoinspire.net

Varianty závesných kresiel

Závesné kreslo by malo ladiť s celkovým vzhľadom a štýlom vášho interiéru, záhrady alebo terasy. Keďže je kreslo trochu väčších rozmerov, rátajte s tým, že sa stane dominantou priestoru. Vzhľad závesného kresla môžete vylepšiť doplnkami ako sú poťahy, vankúše či deky. Takto môžete dizajn kresla obmieňať a prispôsobovať podľa ročného obdobia. 

Medzi najobľúbenejšie farebné varianty závesných kresiel patrí elegantná čierna farba. Jej veľkou výhodou je, že ju ľahko zladíte s iným záhradným nábytkom. V poslednej dobe je tiež pomerne obľúbená hnedá a sivá farba. Staviť môžete i na bielu, ktorá príjemne zapadne do prírodného prostredia záhrady.

Závesné kreslá sú dostupné aj v rôznych variantách. Medzi najobľúbenejšie patrí vkusné závesné kreslo v tvare vajíčka. Vybrať si môžete i maximálne pohodlné závesné lehátka so slnečnou clonou, závesný kôš s uzlovými dekoráciami, závesné kreslo vo forme hojdacej siete či štýlovú závesnú hojdačku z vŕbového prútia.

Neprehliadni: Záhradné pieskovisko: Urobte deťom radosť a postavte im ho na záhrade

Zdroj foto: úvodná koláž – Pinterest.com/i2.wp.com, Pinterest.com/you.co.uk, Pinterest.com/barbuliannodesign.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní