Sezóna grilovania: Aké náradie na grilovanie vám nesmie chýbať vo výbave?

Sezóna grilovania: Aké náradie na grilovanie vám nesmie chýbať vo výbave?
  • 05.06.2022
  • Michaela Kožáková

Všetci milujeme grilovačky a záhradné párty s chutným marinovaným mäskom, zeleninou či klobásami. Veď vonku a v spoločnosti priateľov a známych chutí predsa najlepšie.

Obsluhovať záhradný gril alebo krb nie je nič zložité. Dôležité je dávať pozor, aby uhlíky boli stále horúce, oheň nezhasol, aby sa jedlo nepripálilo, prípadne neskotúľalo na zem pri tom, ako ho budete servírovať na taniere. 

Ak chcete byť hviezdou večera a tiež, ak chcete, aby sa vaši hostia zalizovali až za ušami, tak by ste si mali zaobstarať všetko potrebné grilovacie náradie. Verte nám, práve to je kľúčom k správne upečeným kuracím krídelkám či k šťavnatému hamburgeru.

Viete, aké grilovacie náradie by nemalo vo vašej výbave chýbať? 

Pozri aj: Vonkajšie osvetlenie na každé miesto v záhrade či na terase

Grilovacie náradie

Zdroj: pinterest.com/arizonshoppe.com, pinterest.com/marthastewart.com

Ako vybrať grilovacie náradie?

Pri príprave jedla na grile si mnohí z nás nelámu hlavu nad tým, aké náradie použijú. Jednoducho z kuchyne prinesú pár vidličiek, nôž, tanier na hotové jedlo, prípadne ihlice na napichovanie. Používanie vhodného grilovacieho náradia vám nielenže výrazne uľahčí prácu pri príprave jedla, ale aj výsledok bude kvalitnejší a chutnejší.

Zo začiatku si nemusíte hneď zaobstarávať drahé grilovacie náradie, najmä vtedy, ak patríte skôr k tým, ktorí grilujú dvakrát za rok. Začnite základným grilovacím náradím, ktoré vám výborne poslúži pri práci pri grile. Len čo vás to začne viac baviť a aj vaši hostia sa budú k vám častejšie vracať, svoj arzenál môžete postupne rozširovať. 

Na to, aby ste dopriali všetkým hladným krkom gurmánsky zážitok, budete potrebovať zopár kusov náradia. Vďaka nemu dokážete jedlom ľahko manipulovať.

Pri kúpe grilovacieho náradia sa zamerajte na rúčky. Najideálnejšie náradie je také, ktoré má dostatočne dlhé rúčky z nevodivého materiálu, takže sa nebudú nepríjemne prehrievať a páliť vás v ruke. Najčastejšie sú rúčky vyrobené z dreva alebo sú potiahnuté gumou.

Náradie na grilovanie by malo pozostávať z kvalitného materiálu, aby vám vydržalo niekoľko grilovačiek. Zväčša býva vyrobené z kvalitnej nehrdzavejúcej ocele, najmä z dôvodu jej veľkej odolnosti voči mechanickému poškodeniu a vysokým teplotám.

Veľmi praktické je, ak je náradie vybavené pútkom, vďaka ktorému ho môžete zavesiť na gril a mať ho stále po ruke. Pre rýchlu a bezproblémovú údržbu oceníte jednoduchý dizajn.

Grilovacie náradie

Zdroj: pinterest.com/cookinglight.com, pinterest.com/designswan.com

Grilovacie náradie - základ úspechu

Vo vašej základnej výbave na grilovanie by nemala chýbať grilovacia obracačka, ktorá môže byť silikónová, kovová alebo drevená. Tá sa používa na podoberanie ugrilovaných jedál, ako sú napríklad placky, rybie filety, plátky mäsa či hamburgery. Kliešte na grilovanie spolu s obracačkou uľahčia rýchle obrátenie či posunutie všetkého, čo práve na grile pripravujete.

Grilovacia vidlica má hneď dvojaké využitie. Môžete ju využiť na obracanie väčších, pevných kusov jedla. Ak viete, kam pichnúť, môžete ňou vyskúšať mieru prepečenia grilovaného mäsa. Pozor však, aby z neho zbytočne nevytekala šťava. 

Tým najzákladnejším grilovacím náradím sú grilovacie kliešte. Tie sú pri grilovaní a servírovaní nenahraditeľné. Slúžia ako kliešte na mäso, ale aj na obracanie grilovanej zeleniny či iných pokrmov bez toho, aby ste do nich museli pichnúť. V prípade núdze nahradia grilovacie kliešte aj obracačku či vidlicu. 

Nôž s dlhou tenkou čepeľou by mal byť jednoznačne súčasťou vašej výbavy na grilovanie. Poslúži vám na krájanie a vytváranie rovnomerných plátkov mäsa. 

Mašlovačky na mäso sú ďalším praktickým kusom náradia na grilovanie. Slúžia na potieranie grilovaných pochúťok. Zeleninu či mäso je vhodné počas grilovania potierať marinádou, maslom alebo olejom. Vďaka tomu bude jedlo šťavnaté a chutné. Na potieranie vám dobre poslúži aj štetec. 

Ďalším náradím, ktoré vám zjednoduší a spríjemní prácu pri grile sú aj ihly na prípravu špízov a väčších kusov mäsa. Na zapekanie jedál využijete riad na grilovanie, ktorý odolá vysokým teplotám. Taktiež sa vám zídu i jednorazové grilovacie tácky, grilovacia mriežka na prípravu ryby, tzv. pazúry na trhanie mäsa či teplomer na mäso.

Nezabudnite tiež na rukavice a zásteru, ktorá vás ochráni pred nečakaným zašpinením v podobe vyprsknutia oleja. Po ruke majte vždy i papierové obrúsky, prípadne špongiu a tiež radšej aj hasiaci prístroj. 

Grilovacie náradie sa predáva v sadách, alebo ak hľadáte narodeninový darček pre svojho otca či deda, kúpte mu vkusný kufrík s výbavou na grilovanie. 

Neprehliadni: Terasa pri dome: Ako ju postaviť, zatieniť a aké materiály voliť?

Gril údržba

Zdroj: pinterest.com/familyhandyman.com, pinterest.com/amazon.com

Starostlivosť o gril

Zdravá príprava grilovaných jedál je podmienená pravidelnou údržbou grilu. Po každej dobrej grilovačke sa treba postarať i o gril. Drôtená kefa spoľahlivo odstráni všetky pripáleniny a nečistoty, ktoré ostanú na grile. 

Na bezpečné skladovanie grilu a jeho ochranu pred slnečným žiarením a nepriazňou počasia výborne poslúžia obaly na gril z pevného, odolného materiálu.

Grilovačke zdar!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní