Pes v záhrade: Na čo všetko si treba dávať pozor?

Pes v záhrade: Na čo všetko si treba dávať pozor?
  • 04.06.2022
  • Lenka Biba Slovak

Veľmi veľa z nás si záhradu nevie predstaviť práve bez psíka. Spojenie záhrada a pes je dokonalé, avšak nie vždy funguje presne podľa našich predstáv. Psík sa určite cíti lepšie na čerstvom vzduchu v záhrade ako vo vnútri v dome alebo v byte, pretože tento priestor mu poskytuje miesto na hry, zábavu, ale aj potrebný odpočinok, voľnosť a objavovanie.

Pohľad na psíka v záhrade je naozaj čarovný, ale ak sa zároveň pozeráme aj na zničený trávnik a zničené kvety, to už nás tak veľmi neteší. Preto pre vás máme zopár tipov, ako môže záhrada prekvitať aj vtedy, keď jej súčasťou bude aj váš domáci miláčik.

Všetko si vopred premyslite

Do prostredia záhrad sa hodia predovšetkým spoločenské plemená psíkov, strážne a poľovnícke plemená nie sú v tomto prípade úplne najvhodnejšie. Preto si dôkladne premyslite, čo od psíka budete očakávať.

Dobrou radou je uvedomiť si, že pobyt v záhrade psíkovi nikdy nenahradí pohyb vo voľnej prírode, prípadne na cvičisku. Aj preto je základom dobre fungujúceho vzťahu medzi vami a vašim psíkom ako kvalitná a dôsledná výchova, tak aj pravidelné venčenie a cvičenie.

Vychovaný psík veľmi dobre vie, že sa smie voľne pohybovať iba vo vnútri oploteného pozemku, a to aj tam len po chodníkoch a vyznačených miestach. Samozrejme, od šteniatka a mladého psíka neočakávajte dokonalú poslušnosť, ale postupným cvičením a dodržiavaním niektorých pravidiel, skôr či neskôr, určite docielite želaný súlad.

Väčšina psov sa po druhom roku života upokojí a ukľudní. V tomto období už pravdepodobne prestanú svojimi zubami a pazúrikmi „objavovať“ rôzne druhy drevín a kvetov. Zvyčajne až od tohto času si prítomnosť psíka vo vašej záhrade začnete užívať bez všetkých starostí.

Odporúčame: Ako zatočiť s vráskami? Máme pre vás užitočné rady a jeden SKVELÝ TIP!

kolagén pre psy

Zdroj: Shutterstock®

Na čo všetko si treba dať pozor?

  • Pozor na trávnik – psíkovi je ťažké zabrániť, aby svoju potrebu vykonal práve na trávniku. Keď sa tak stane, exkrementy ihneď odstráňte a miesto opláchnite silným prúdom vody. Je to jedna z možností, ako trávniku poskytnúť prvú pomoc. Ak psy pravidelne venčíte mimo záhrady, postupom času sa naučia vykonávať malú aj veľkú potrebu práve vonku.
  • Problematické značkovanie – na miesta, ktoré si psík pravidelne chodí značkovať, skúste umiestniť väčší kameň, prípadne nízky pník. Z času na čas ich taktiež skúste opláchnuť vodou. Takýchto rôznych značkovacích bodov môžete mať v záhrade dokonca viac a spraviť si z nich okrasné prírodné dekorácie. Fenky majú na rozdiel od psov veľkú výhodu – značkovať obývané územie si nepotrebujú.
  • Ohrozené sú aj ihličnany – na rozdiel od trávnikov alebo trvaliek, dolné časti ihličnanov, ktoré sú sústavne poškodzované a ničené močom psov, nahradiť bohužiaľ už nedokážete. Výsadbu týchto druhov ihličnanov v záhradách so psami preto zvážte. Ak ich už ale máte, ochránite ich aspoň pletivom alebo inštalovanými drevenými kolíkmi.
  • Psy sa čiastočne vyhýbajú aj porastom levandule, kocúrnika, paliny, pakostu alebo aksamietniciam. Dajte však pozor na jedovaté druhy rastlín, ako sú čemerice, konvalinky, náprstníky, rôzne druhy cibuľovín alebo plody brečtanu. Pre psíkov sú veľmi nebezpečné.

Starostlivosť o psa má byť na dennom poriadku

Pre dobrého majiteľa by mala byť starostlivosť o psa samozrejmosťou. POZOR – nejde iba o dostatok krmiva a občasnú návšteva veterinára. Skutočne kvalitný prístup v chove vášho domáceho miláčika vyžaduje ešte čosi naviac. A keďže je to ďalší člen rodiny, dopriať by ste mu mali iba to najlepšie.

Psy sú veľmi dynamické a pohyblivé zvieratká. Určite viete, že aj oni môžu trpieť nedostatkom kolagénu, ktorý je veľmi dôležitý najmä pri ich aktívnom spôsobe života.

Psy sú cicavce, rovnako ako ľudia, a preto aj u nich vekom dochádza k poklesu tvorby kolagénu v tele. Najvýraznejšie sa to prejavuje práve na ich pohybovom aparáte. Riešením je starať sa o dostatočnú výživu už v mladom veku a nepretržite, čím môžete zabrániť väčším problémom v dospelosti psíka, a prípadným veľkým problémom ich pohybového ústrojenstva. To sa neraz končí roztrhnutím svalového väziva či poškodením kĺbov, pričom operácia pohybového ústrojenstva už v dnešnej dobe nie je ničím výnimočná.

Odporúčame aj: Trápia vás nechty, vlasy a pleť? Máme jednoduché riešenie!

najlepší kolagén pre psy

Zdroj: Shutterstock®

Ako našim miláčikom pomôcť?

Pravidelný príjem kolagénu už od útleho veku zabezpečí najlepšiu kĺbovú výživu pre psov. Pri pravidelnom užívaní jednoznačne pomáha u psov predchádzať problémom spojeným s opotrebovaním kĺbov a kostí vplyvom prirodzeného starnutia. Taktiež slúži ako akútna pomoc pri už rozvinutých ochoreniach pohybového aparátu.

Ak však má kolagén naozaj účinne pomáhať, musí byť podávaný vo forme, ktorú je telo psa schopné prijať.

Kolagén pre psy – Incapet Collagen

Incapet Collagen je skutočne unikátom, ktorý je navrhnutý veterinármi tak, že ho organizmus psa od vlastného kolagénu prakticky nerozozná. Kľúčom k takejto forme je bioaktivita.

Pravidelný príjem tohto kolagénu pre psy vášmu domácemu miláčikovi zabezpečí:

  • regeneráciu organizmu a kože,
  • lesklú srsť,
  • kĺbovú výživu,
  • pevné pazúriky,
  • zdravý rast kostí,
  • posilňovanie štruktúr chrupaviek, kostí, šliach a svalstva,
  • napomáhanie pri znižovaní klinických príznakov a symptómov ochorení pohybovej sústavy (artritídy, dysplázie kĺbov, luxácia jabĺčka, opuchy kĺbov a mnoho iných),
  • prevenciu degeneratívnych ochorení pohybového aparátu u väčších plemien s genetickými predispozíciami (retrievery, labradory, nemecké dogy),
  • zlepšenie mobility psov v seniorskom veku,
  • pomoc pri rekonvalescencii po zákrokoch a operáciách pohybovej sústavy.

Incapet Collagen od Inca Collagen je najlepším kolagénom pre psy, ktorým im my, ako ich majitelia, môžeme výrazným spôsobom skvalitniť ich život. Nezabúdajme, že kvalitná starostlivosť o zdravie nášho najlepšieho priateľa mu môže výrazne predĺžiť život. Užívajme si preto šťastné chvíle so svojím psíkom, aj vďaka doplnku krmiva Incapet Collagen, čo najdlhšie.

Neprehliadnite: Bio-aktívny kolagén – jeho účinky si zamilujete. Ako ho získavať a dopĺňať čo najlepšie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní